Προσφυγικό: Με την Ελλάδα και απέναντι στις ανατολικές χώρες το Βερολίνο

default image

Αποστάσεις από τις φωνές που ακούγονται για κλείσιμο των συνόρων και έξωση της χώρας μας από τη Σένγκεν πήρε επισήμως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την ώρα που οι χώρες της ομάδας Βίζενγκραντ συνεδριάζουν στην Πράγα και ζητούν σκληρά μέτρα

Τις θύελλες που έσπειρε με την αποσύνθεση κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και με τη διεύρυνση της Ευρώπης προς ανατολάς με στόχο την ενίσχυση της γερμανικής ισχύος στα ευρωπαϊκά πράγματα, προσπαθεί τώρα να κατευνάσει το Βερολίνο, διαπιστώνοντας ότι η συζήτηση, που ανοίγουν κυρίως χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης για κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση της Σένγκεν αποτεθεί βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πλέον σαφή επίσημη θέση υπέρ της Ελλάδας απέναντι στις πιέσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης για έξωση της χώρας μας από τη Σένγκεν.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Βερολίνο ότι το άρθρο του αντικαγκελάριου και προέδρου των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Σένγκεν εκφράζει ολόκληρη την κυβέρνηση της Γερμανίας.

Το άρθρο του Γκάμπριελ συνιστά «δυνατή αγόρευση» υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και επισήμανε ότι η όποια λύση «δεν μπορεί να είναι εις βάρος κράτους-μέλους της ΕΕ», αναφερόμενως εμμέσως στην Ελλάδα, που είναι και η χώρα που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

Ο κ.Ζάιμπερτ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι η Γαλλία απορρίπτει έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ανακατανομή των προσφύγων,διευκρίνισε ότι για να παρθεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει προηγουμένως να λειτουργούν τα μέτρα για την μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι ειδικότερα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την Τουρκία. Ήδη έχει ξεκινήσει σχετική συνεργασία γερμανικής και τουρκικής αστυνομίας, η οποία θα πάρει ακόμη μεγαλύτερη έκταση και όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν σχετικές διαβουλεύσεις.

Αντίθετη η Γερμανία με τις θέσεις Βίζεγκραντ

Οι πιο έντονες πιέσεις για κλείσιμο των συνόρων με αφορμή το προσφυγικό προέρχονται από τις τέσσερις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζενγκραντ -Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία- που συναντώνται σήμερα στην Πράγα σε μία επετειακή εκδήλωση, στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να πάει, θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια της για την “αυτονόμηση” των δορυφόρων του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ μάλιστα επιβεβαίωσε ότι οι γερμανοί πρέσβεις στις τέσσερις αυτές χώρες προέβησαν σε διαβήματα με τα οποία διευκρίνισαν πως η θέση του Βερολίνου στο θέμα της συνθήκης Σένγκεν είναι διαφορετική απόαυτή της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Ο κ. Σέφερ σχολίασε πάντως και πληροφορίες που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στη συνάντηση στη Πράγα είχε κληθεί να συμμετάσχει και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας πως αυτή είναι η «ακριβώς σωστή προσέγγιση», δηλαδή να συζητά κανείς με τους άμεσα εμπλεκόμενους και όχι χωρίς την παρουσία αυτών.

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle. Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα