Προσφυγικό: Προ των πυλών μηχανισμός έκτακτης ανάγκης

Προσφυγικό: Προ των πυλών μηχανισμός έκτακτης ανάγκης
The leader of of the River ( To Potami) party, Stavros Theodorakis visits the Eleonas Refugee Camp, in Athens, on Dec. 28, 2016 / , , , 28 , 2016 SOOC

Η Επιτροπή μεταρρυθμίζει τους κανόνες. "Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν μια ενιαία διαδικασία ασύλου, καθώς και μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη", δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εφημερίδα «Les Echos», με σκοπό ένα δίκαιο και λειτουργικό σύστημα

Για το μεταναστευτικό μίλησε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Les Echos” ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι ενώ πριν δυο χρόνια η κατάσταση βρισκόταν “εκτός ελέγχου”, σήμερα τα αποτελέσματα δείχνουν βελτίωση, καθώς περίπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά “δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά”, καθώς “ορισμένες κυβερνήσεις δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά”. Επισημαίνει ακόμη την “έλλειψη αλληλεγγύης” και την επίδραση “του φόβου του λαϊκισμού και των ξενοφοβικών κινημάτων” στις δημοκρατικές δυνάμεις.

Η Επιτροπή εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου υπέρ ενός πιο “δίκαιου και λειτουργικού συστήματος”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που θα προβλέπει μια ενιαία διαδικασία ασύλου για όλα τα Κράτη Μέλη καθώς και “έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη”. Το γεγονός ότι οι παράτυποι μετανάστες και εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί δεν επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σήμερα, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αβραμόπουλος, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και η κατάσταση, εδώ και μερικούς μήνες, παρουσιάζει βελτίωση.

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθεί την Τετάρτη στη Μυτιλήνη προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Φιλίπ ντε Μπροέρ διευθυντή της Διεύθυνσης ανθρωπιστικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέι συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Στο νησί θα βρεθούν επίσης ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου και Μιχάλης Αγγελόπουλος , δήμαρχος Σάμου. Ενώ στη Μυτιλήνη σπεύδει από τη Χίο ο δήμαρχος Χίου, Μανόλης Βουρνούς.

Κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τον καταυλισμό και τις εδρεύουσες εκεί υπηρεσίας στη Μόρια καθώς και τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και λίγο πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα και πάλι με το ελικόπτερο, ο κ. Αβραμόπουλος θα προβεί σε δηλώσεις.

Η επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού έρχεται σαν συνέχεια των όσων έγιναν γνωστά σχετικά με την κατάσταση στην οποία διαβιούν ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας οι εγκλωβισμένοι στο νησί αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και της δημοσιοποιηθείσας «κοινής γραμμής» των δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου και την απόφασή τους να πιέσουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του μέτρου της αποσυμφόρησης και τη δίκαιη κατανομή των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα