Πυρηνικό “χωριό” στη Σαουδική Αραβία

default image

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα παρακινδυνευμένο σχέδιο πυρηνικής ενέργειας. Το βασίλειο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2030

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες ως το 2030.

Το μακροπρόθεσμο εγχείρημα θα κοστίσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η σαουδαραβική εφημερίδα Arab News, επικαλούμενη δηλώσεις ενός αρμόδιου αξιωματούχου.

Η χώρα έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να μεγεθύνει, το ήδη μεγάλο, εγχώριο ενεργειακό δυναμικό κατασκευάζοντας πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι η κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας εγχωρίως.

Ο υπεύθυνος για τον επιστημονικό συντονισμό στην”Πόλη Βασιλιάς Αμπντάλα για την Ατομική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια” που έχει ιδρύσει το Ριάντ, Άμπντουλ Γάνι μπιν Μελαϊμπάρι, δήλωσε ότι ”έπειτα από 10 χρόνια θα έχουμε τους πρώτους δύο αντιδραστήρες”.

Μετά από το δυστύχημα και τις καταστροφικές συνέπειες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, πολλές είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν υπαναχωρήσει από τα σχέδια τους για πυρηνική ανάπτυξη. Βέβαια, οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου συνεχίζουν να σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις για να κατασκευάσουν πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.

Αξιωματούχος της χώρας, εκτίμησε ότι το κόστος κάθε αντιδραστήρα θα ανέλθει σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε ότι το βασίλειο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού των πυρηνικών του εγκαταστάσεων και της συνεργασίας με εξειδικευμένες εταιρίες του τομέα.

Το βασίλειο σχεδιάζει να καλύψει το 20% των ενεργειακών του αναγκών από τα πυρηνικά του εργοστάσια, είπε ο Μελαϊμπάρι στην εφημερίδα.

Η ζήτηση για ενέργεια στη χώρα εκτιμάται ότι θα σημειώνει αύξηση με ετήσιο ρυθμό 7-8% τα επόμενα 10 χρόνια.

Τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν αναθέσει τον Δεκέμβριο του 2009 σε μια νοτιοκορεάτικη κοινοπραξία την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων. Η σύμβαση έχει ύψος 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα