Reuters: Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
Διαβάζεται σε 8'
Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
- 04 Ιουλίου 2025 22:03
Η Χαμάς παρέδωσε στους διαμεσολαβητές την απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, σήμερα, Παρασκευή (4/7).
«Παραδώσαμε στους διαμεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, την απάντησή μας στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η απάντηση είναι «θετική και θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».
Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή η πρόταση «περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών» κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους μισούς από τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα, ανέφερε νωρίτερα ο Guardian, η συμφωνία προβλέπει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένα μέρη της λωρίδας της Γάζας που καταλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που πιέζει για επίτευξη συμφωνίας, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να οριστικοποιήσει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχτεί.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακοίνωση του Τραμπ και στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά. Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Ερωτηθείς την Παρασκευή αν η Χαμάς είχε συμφωνήσει στο τελευταίο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο Τραμπ δήλωσε «Θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι «πολύ αυστηρός» με τον Νετανιάχου σχετικά με την ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ σημείωσε ότι και ο ισραηλινός ηγέτης επιθυμεί μια τέτοια κατάπαυση. «Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Και ανυπομονούμε να συμβεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Θέλουμε να βγάλουμε έξω τους ομήρους».
Γιατί ο Νετανιάχου ίσως δεχθεί την κατάπαυση του πυρός
Ένας παράγοντας που ενδεχομένως θα οδηγήσει στο να γίνει πράξη η νέα κατάπαυση του πυρός είναι ο πόλεμος των 12 ημερών που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ο οποίος έληξε με συμφωνία κατάπαυσης πυρός υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο Guardian, oι στρατιωτικές κα πολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν έχουν αποδυναμώσει την Τεχεράνη και τις διάφορες πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.
Πιο σημαντικό, επισημαίνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, είναι ο θετικός αντίκτυπος που είχε για η λήξη της σύγκρουσης με το Ιράν για τον Νετανιάχου. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μόνο μια μικρή αύξηση στην υποστήριξη για το κόμμα Λικούντ και στην προσωπική του δημοτικότητα, πολλοί Ισραηλινοί χάρηκαν με αυτό που θεωρήθηκε συντριπτική νίκη κατά ενός πολύ φοβισμένου αντιπάλου.
Εάν ο Νετανιάχου “τερματίσει” τον πόλεμο στη Γάζα, μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία στις εκλογές – πιθανότατα τον επόμενο χρόνο – λέγοντας ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές από ποτέ, ακόμη και αν λίγοι έχουν ξεχάσει τις στρατηγικές αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, όταν οι μαχητές της πήραν 251 ομήρους και σκότωσαν 1.200 άτομα, κυρίως αμάχους.
Παράλληλα, εντός ολίγου, το κοινοβούλιο του Ισραήλ θα διακόψει τις εργασίες του για τρεις μήνες και τα δικαστήρια δεν θα συνεδριάζουν, απομακρύνοντας έτσι από τον Νετανιάχου την απειλή ψήφου δυσπιστίας ή διάλυσης της κυβέρνησης, καθώς και από τη συνεχιζόμενη διαδικασία της δίκης του για διαφθορά. Αυτό μειώνει τις απειλές για κατάρρευση της κυβέρνησης, οι οποίες εκτοξεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι ήταν έντονα αντίθετοι με τη συμφωνία με τη Χαμάς.
Διαδοχικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους θα είναι πολύ δημοφιλής στους Ισραηλινούς, κάτι που θα βοηθήσει και τον Νετανιάχου στις εκλογές. Οι ισραηλινές απώλειες στη Γάζα – 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιούνιο – προκαλούν επίσης ανησυχία. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την ισραηλινή εφημερίδα Maariv έδειξε περαιτέρω ενίσχυση της δημοτικότητας του Νετανιάχου καθώς οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός αναζωπυρώθηκαν.
Ο κύριος στόχος της Χαμάς
Νωρίτερα σήμερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι έχει διαβουλεύσεις με άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναφορικά με την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Πολιτική Προστασία ανέφερε 40 νέους θανάτους σήμερα από ισραηλινά πυρά και επιδρομές.
«Διεξάγουμε διαβουλεύσεις με επικεφαλής παλαιστινιακών παρατάξεων σχετικά με την πρόταση» που έστειλαν οι μεσολαβητές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Αναλυτές και πηγές κοντά στους ηγέτες της Χαμάς λένε ότι η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση είναι διαιρεμένη, πολύ αποδυναμωμένη από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και συνειδητοποιεί ότι έχει ελάχιστους συμμάχους που μπορούν ή θα προσφέρουν οποιαδήποτε πρακτική στήριξη. Ο κύριος στόχος των ηγετών της τώρα είναι να διατηρήσουν κάποια παρουσία στη Γάζα, σημεώνει ο Guardian. Αυτό καθαυτό θα συνιστούσε μια μορφή νίκης και εξηγεί εν μέρει την αποφασιστικότητα με την οποία η Χαμάς ζητά ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες.
Εάν θα το πετύχει αυτό είναι ακόμα ασαφές. Μέσα από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν διαρρεύσει πληροφορίες από “πηγές κοντά στον Νετανιάχου” που λένε ότι αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί στη Γάζα και οι ηγέτες της δεν εξοριστούν από την κατεστραμμένη περιοχή μέσω διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την απόφασή του να επιστρέψει στον πόλεμο. Πολλοί “κοντά στον Νετανιάχου” συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τη μαζική “εθελοντική” μετανάστευση από τη Γάζα, ή την μεταφορά πολλών από τους κατοίκους της σε περιοχή στο νότο, ή και τα δύο.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στον πολιορκημένο παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα όπου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πέντε από πυρά ενώ περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι άλλοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμούς γεμάτους σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένους κοντά στο Χαν Γιούνις.
Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις συγκεκριμένες επιθέσεις λόγω έλλειψης ακριβών συντεταγμένων, αλλά πρόσθεσε ότι «διεξάγει επιχειρήσεις για τη διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».
Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα εξοντώσει τη Χαμάς. «Δεν θα υπάρχει Χαμάς. Δεν θα υπάρξει Χαμαστάν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω σ’ αυτό. Τελείωσε», είπε ο Νετανιάχου μετά τη δήλωση Τραμπ για τη συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας.
Ισραηλινοί έποικοι και Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν στη Δυτική Όχθη
Στο μεταξύ, δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι και Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν σήμερα σε ένα χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πορεία μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εποίκων σε παλαιστινιακά εδάφη.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν κατοίκους και ακτιβιστές να αρχίζουν την πορεία, πριν αναφερθεί η άφιξη εποίκων σε έναν λόφο του χωριού Σιντζίλ.
Νεαροί Παλαιστίνιοι πλησίασαν για να τους διώξουν, ανάβοντας φωτιές στους πρόποδες του λόφου, αλλά οι έποικοι τους πέταξαν πέτρες.
Τοπικές παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι έποικοι έβαλαν επίσης φωτιά.
Αρκετά οχήματα του ισραηλινού στρατού έφθασαν τότε στο σημείο και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα ώστε οι Παλαιστίνιοι να γυρίσουν στο χωριό.
Σύμφωνα με τον Ανουάρ αλ Γάφρι, δικηγόρο και μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σιντζίλ, τέτοιες συμπλοκές δεν είναι σπάνιες, αλλά έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σε αυτό το τμήμα της Δυτικής Όχθης – κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967 – βορείως της Ραμάλας.
“Μια ομάδα εποίκων, με την υποστήριξη και την έγκριση του ισραηλινού στρατού, υποδαυλίζει και πραγματοποιεί επιθέσεις κατά των εδαφών”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος στο AFP. “Επιτίθενται σε χωρικούς, καταστρέφουν τις καλλιέργειες και εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάνε στα χωράφια τους”, κατηγόρησε.
Οι έποικοι που εμπλέκονταν στις συμπλοκές δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσουν στο Γαλλικό Πρακτορείο.