Σάλος στη Γαλλία. Peugeot και Citroen ‘διαγράφουν’ 2000 θέσεις εργασίας

Η εταιρία PSA, παρά τα κέρδη το 2015, σχεδιάζει την μείωση των θέσεων εργασίας σε όλη τη Γαλλία και "φορτώνει" το φταίξιμο στο Brexit, αλλά και το σκάνδαλο Volkswagen. Καμιά αντίδραση από την κυβέρνηση, που είναι μέτοχος στην εταιρία
- 17 Οκτωβρίου 2016 14:34
Τον εσωτερικό σχεδιασμό της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας PSA αποκαλύπτουν γαλλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τον οποίο θα χαθούν μέσα στο 2017, 2133 θέσεις εργασίας σε όλη τη Γαλλία. Όπως αποκάλυψε το δίκτυο Franceinfo, το οποίο και επικαλείται έγγραφα της εταιρίας που παράγει τα αυτοκίνητα Peugeot και Citroen, αναμένεται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται απολύσεις, αλλά με τη διαδικασία της εθελουσίας, της πρόωρης συνταξιοδότησης και θέσης σε αργία εργαζομένων στα εργοστάσια όλη της χώρας.
Η εταιρία που αρχικά διέψευσε την πληροφορία, φαίνεται πως παραδέχεται τον παραπάνω ισχυρισμό και δηλώνει πως παρά τις αυξήσεις των πωλήσεων και το θετικό ισοζύγιο του 2015, κινείται με γνώμονα το μέλλον και τις συνέπειες του brexit στην αγορά αυτοκινήτου, αλλά και την πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρες μετά το σκάνδαλο Volkswagen.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν προγραμματίσει συνέλευση μετόχων, η οποία όπως αναφέρουν δεν έχει σχέση με τις θέσεις εργασίας, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια των προγραμματισμένων συνελεύσεων. Από τις θέσεις που θα εξαφανιστούν 1025 αφορούν σε εθελουσία, 983 θα αποτελούν αναγκαστική αργία εργαζομένων που βρίσκονται κοντά σε συντάξιμο όριο ηλικίας και 125 σε αναγκαστική αργία μεγάλης διαρκείας.
Ο συνδικαλιστικός φορέας της εταιρίας, Ζαν Πιερ Μερσιέ δηλώνει στη Le Figaro: “Είδα τα έγγραφα και επιβεβαιώνω τον αριθμό των θέσεων που θα χαθούν, υπό τη μορφή εθελουσίας που είναι ολοένα και λιγότερο “ηθελημένη” , αργίας πριν τη σύνταξη κοκ. Το μέτρο επηρεάζει όλα τα εργοστάσια, όλα τα επαγγέλματα”. Οι συνδικαλιστές στοχεύουν επίσης και στην κυβέρνηση, με τις ευλογίες της οποίες μειώνονται αυτές οι θέσεις όπως λένε, αφού το γαλλικό κράτος είναι μέτοχος σε ποσοστό 14% στην εταιρία.
Είδα τα έγγραφα και επιβεβαιώνω τον αριθμό των θέσεων που θα χαθούν, υπό τη μορφή εθελουσίας που είναι ολοένα και λιγότερο “ηθελημένη” , αργίας πριν τη σύνταξη κοκ
Η PSA είχε ανακοινώσει κερδοφορία το 2015, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ παρουσίαζε καθαρά κέρδη 1,2 δισ ευρώ για την περασμένη χρονιά, γεγονός που είχε σπεύσει να “γιορτάσει” με ένα πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους της. Τότε, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίαζε το πρόγραμμα προ την ανάπτυξη όπως το ονόμαζε και δήλωνε πανηγυρικά πως ξεπερνούσε κάθε στόχο.
Παράλληλα, η εταιρία είχε προωθηθεί στην ιρανική αγορά μετά την άρση του εμπάργκο και είχε συμφωνήσει την παραγωγή 200.000 οχημάτων το χρόνο μόνο για το Ιράν.
ΠΗΓΗ LE FIGARO/ LIBERATION