Στο τραπέζι η στρατιωτική επέμβαση

default image

Χωρίς συμμάχους έχει μείνει ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Αναγνώριση των αντικαθεστωτικών ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο. Επιδρομές προτείνει η Γαλλία, υπέρ της ναυτικής επιτήρησης τάσσεται η Ιταλία. Όλο το παρασκήνιο

Εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου η Ολομέλεια ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Με το ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κοινό Ψήφισμα συγκέντρωσε 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές ενώ η μόνη πολιτική ομάδα που αντιτάχθηκε ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Η Ολομέλεια καταδικάζει “με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις κραυγαλέες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη” από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και τον καλεί να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία στη χώρα.

Στο Ψήφισμα απευθύνεται έκκληση προς την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια από θαλάσσης και αέρος για τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάσταση των 200.000 περίπου ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Στο Ψήφισμα γίνεται έκκληση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα περιλαμβανομένων «επαρκών οικονομικών, ανθρωπίνων και τεχνικών πόρων», προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα, σε περίπτωση εκδήλωσης μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος προς αυτές.

Οι ευρωβουλευτές, πέρα από τις συστάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τους τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προτείνουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους, κατά τη διάρκεια της αυριανής Συνόδου Κορυφής ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την ΕΕ όσον αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι, θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή και του προϊόντος των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα παρανόμως αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διερευνώνται και να επιστρέφονται στο Λιβυκό λαό.

Eνήμερη η Κ. Άστον για τις επαφές Ελλάδας-Πορτογαλίας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είναι ενημερωμένη για τις επαφές που έχουν μέλη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με απεσταλμένους της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάικλ Μαν τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη Λιβύη διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν τελούν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφερόταν στις συναντήσεις που έχει σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Τάχιρ Σιάλα αλλά και στη συνάντηση είχε ο υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο με εκπροσώπους του Μουάμαρ Καντάφι στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Υπέρ ναυτικής επιτήρησης Ε.Ε. – ΝΑΤΟ η Ιταλία

Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι «είναι προτιμότερο να περιμένουμε τη θέση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πριν αναγνωρισθεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης ως μοναδική νόμιμη αρχή στη Λιβύη.

Ερωτηθείς για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως το μοναδικό “νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού”, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί «τη θέση μόνο μιας κυβέρνησης”.

“Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, η Ιταλία δίστασε αρχικά να εγκαταλείψει τον Μουάμαρ Καντάφι και στη συνέχεια ακολούθησε τη διεθνή κοινότητα, προσπαθώντας όμως να μην θέσει σε κίνδυνο τις προνομιακές σχέσεις της με τη χώρα αυτή.

Στο μεταξύ, η Ιταλία πρότεινε σήμερα να αρχίσουν να περιπολούν πλοία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Λιβύης για να αποτρέψουν τη λαθραία διακίνηση όπλων και να ελέγξουν τις προσπάθειες μεταναστών να μπουν στην ΕΕ.

Σ’ ένα ανεπίσημο “non-paper” που περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, Ιταλοί αξιωματούχοι ζητούν “μια κοινή επιχείρηση ναυτικής επιτήρησης εκ μέρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της λιβυκής ακτής για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων” που κηρύχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ιταλία, η οποία δέχεται κύματα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, πρόσθεσε πως μια τέτοια «επίχείρηση μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη για την παρακολούθηση ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο».

Η πρόταση κυκλοφορεί στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη Λιβύη. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να αρχίσουν σήμερα παράλληλες συζητήσεις για τη Λιβύη.

Πρόταση Σαρκοζί για εστιασμένες επιδρομές

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να προτείνει στους Eυρωπαίους εταίρους του “εστιασμένες αεροπορικές επιδρομές” καθώς και την εκπομπή παρασίτων στα συστήματα μετάδοσης του αρχηγείου δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοινώθηκε από πηγή προσκείμενη στο σχετικό θέμα.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προτείνει πλήγματα σε τρία σημεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή: το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σύρτη, 500 χλμ. από την Τρίπολη, σε άλλο ένα στη Σέμπχα, στα νότια της χώρας, και κατά του στρατοπέδου Μπαμπ αλ Αζίζα, όπου εδρεύει το στρατηγείο του Καντάφι στην πρωτεύουσα.

Στη σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου το Μέγαρο των Ηλυσίων απέφυγε να απαντήσει. “Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε εκείνο το σημείο. Πρέπει ακόμη να ζητήσουμε νομικές εξουσιοδοτήσεις για να ξεκινήσουμε τη χρήση βίας κατά του Καντάφι”, πρόσθεσε η προεδρία, προτάσσοντας το ενδεχόμενο του “βέτο από την Κίνα και τη Ρωσία”

Σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, “εάν θα πρέπει να δράσουμε άμεσα χρειαζόμαστε μία εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ”, αλλά προς ώρας είναι δύσκολο να ψηφισθεί αντίστοιχη απόφαση.

“Για να παρεμποδίσουμε τις λιβυκές πτήσεις μπορούμε, φερ’ ειπείν, να βομβαρδίσουμε ορισμένους διαδρόμους απογείωσης. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, εναπόκειται στους στρατιωτικούς να μας επισημάνουν ποια είναι η βέλτιστη”, τόνισε η ίδια διπλωματική πηγή.

Η πηγή που πρόσκειται στο θέμα τόνισε πως πρόκειται “για πλήγματα σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό σημείων, απ’ όπου εφορμούν οι πλέον αιματηρές επιχειρήσεις” της αεροπορίας του Καντάφι κατά του αμάχου πληθυσμού στη Λιβύη.

Ένα από τα μέλη της αποστολής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, που έγινε δεκτή από τον Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία σήμερα το πρωί, πρότεινε στον πρόεδρο «να εκπέμψει παράσιτα στις μεταδόσεις” του αρχηγείου δυνάμεων του Καντάφι. “Είναι μία καλή ιδέα” φέρεται να τόνισε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ίδια πηγή πάντοτε τόνισε πως “υπάρχουν δύο αεροπορίες στην Ευρώπη κατάλληλες για αυτού του είδους τα πλήγματα: η Γαλλική και η Βρετανική”.

Όμως, η διπλωματική πηγή τόνισε πως αμφότερες οι χώρες αυτές καλούν στην επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. “Αυτό, η Γαλλία γνωρίζει πολύ καλά να το κάνει”, τόνισε υπενθυμίζοντας την απαγόρευση πτήσεων που είχε εφαρμοσθεί πάνω από τη Βοσνία και το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα