Το θαύμα της Χιλής

default image

Συγκλονιστικές στιγμές στη Χιλή καθώς 17 μεταλλωρύχοι ανέβηκαν ήδη στην επιφάνεια. Σε φορείο ο πέμπτος μεταλλωρύχος που έδειχνε εξαντλημένος. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι τους περιμένουν έξω από το ορυχείο όπου παρέμειναν παγιδευμένοι επί δύο μήνες (Vids+Pics)

Η πίστη κίνησε βουνά στο Σαν Χοσε και έως τώρα δεκαεπτά από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το ορυχείο. Με συγκίνηση παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη, το θαύμα της Χιλής.

Πρώτος βγήκε στις 6:12 το πρωί της Τετάρτης ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, δεύτερος ο Μάριο Σεπούλβεδα και τρίτος ο Χουάν Ιλιάνες. Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία.

Μετά τη δοκιμασία των 68 ημερών στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, τις 17 εκ των οποίων χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, οι 33 μεταλλωρύχοι του Σαν Χοσέ θα βγουν, άλλοι πιο δυνατοί, άλλοι πιο εύθραυστοι, αλλά αλλαγμένοι για πάντα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η ψυχολογική υποστήριξη που θα τους προσφερθεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών θα είναι εκτεθειμένη σε πλήθος παρεμβολών, από τους συγγενείς, από τα μέσα ενημέρωσης, και στην εφήμερη διασημότητα.

 

Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος, του πρώτου διασωθέντος, και του Σεπούλβεδα ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είχε ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. “Η πίστη κίνησε βουνά”, δήλωσε.

Ο Ιλάνες, πρώην στρατιωτικός 52 ετών, βγήκε χαμογελώντας από τον μεταλλικό θαλαμίσκο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Κάρμεν, αλλά και τον υπουργό Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν και τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα. Αμέσως μετά οδηγήθηκε σε υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί στον καταυλισμό όπως και οι δύο συνάδελφοί του που έφτασαν στην επιφάνεια πριν από εκείνον.

Ήμουν με τον Θεό και με τον Διάβολο”, είπε ο Μάριο Σεπούλβεδα έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε έναν ολιγόλεπτο μονόλογο μπροστά στις κάμερες, ο οποίος μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χιλής. “Τσακώθηκα μαζί τους”.

Εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τους διασώστες, οι οποίοι αρχικά έκαναν έρευνες επί 17 ημέρες για να εντοπίσουν τους 33 μεταλλωρύχους ζωντανούς και στη συνέχεια έστησαν και πραγματοποίησαν αυτήν την τεράστια επιχείρηση σωτηρίας είπε: “Μας έβγαλαν. Εμείς βάλαμε τους εαυτούς μας, την τρέλα μας, την εμπειρία και την καρδιά μας του μεταλλωρύχου, αλλά οι επαγγελματίες έβαλαν όλα τα υπόλοιπα…Είναι απίστευτο, στα 700 μέτρα και μας έβγαλαν”.

Λίγο πριν τις δέκα το πρωί ώρα Ελλάδος ανέβηκε και ο τέταρτος μεταλλωρύχος, Κάρλος Μαμάνι και πριν λίγα λεπτά ο πέμπτος, ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες.

Ήταν ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους στο ορυχείο στη Χιλή. Ο Σάντσες, ο οποίος έδειχνε λιγότερο υγιής από τους προηγούμενους διασωθέντες, αφού αγκάλιασε τους διασώστες του, τοποθετήθηκε αμέσως σε φορείο.

Λίγο μετά της έντεκα ο έκτος μεταλλωρύχος ήρθε στην επιφάνεια. Πρόκειται για τον Όσμαρ Αράγια, ενώ λίγο μετά τις 14:00 βγήκε ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταλλωρύχος, ο 63χρονος  Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος γονάτισε από ευγνωμοσύνη με το που βγήκε από την κάψουλα.

Στις 14:55 βγήκε ο δέκατος μεταλλωρύχος, ο Άλεξ Βέγκα και έπειτα βγήκε ο Χόρχε Γκαλιεγκίλος ο οποίος ήταν εκείνος  που έχει υψηλή πίεση, την οποία και κατάφεραν να ελέγξουν με μια δίαιτα χαμηλών νατρίων. Σειρά είχε και ο 34χρονος Έντισον Πένα ο οποίος έτρεχε κάθε μέρα 4 χιλιόμετρα στο τούνελ για να κρατιέται σε φόρμα, ενώ 13ος βγήκε ο Κάρλος Μπάριος.

Λίγο μετά τις 17:00 βγήκε σώος και ο 33χρονος Βίκτορ Ζαμόρα, ενώ τον ακολούθησε ο 48χρονος Βίκτορ Σεγκόβια.  Τον Σεγκόβια χαιρέτισαν ένθερμα ο χιλιανός πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινέρα, αλλά και η σύζυγός του Σεσίλια Μορέλ.

Επαινέθηκε ο Σεγκόβια από τον πρώτο πολίτη της Χιλής “για το σθένος και τη συντροφικότητα, που επέδειξε” στη διάρκεια της δοκιμασίας. “Θα διαβάσω τα σημειώματα, που έστελνες τακτικά στον έξω κόσμο”, υποσχέθηκε στον Σεγκόβια ο Χιλιανός πρόεδρος.

Έπειτα ανέβηκε ο 27χρονος Ντανιέλ  Ερρέρα και ο 56χρονος Ομάρ Ρεϊγάδας ο οποίος είναι και ο 17ος.
 

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο  εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

“Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό”, είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.

Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για “μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων”. Ευχαρίστησε “το θεό” και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος “νοιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι”.

 

Πρώτα ανεβαίνουν εκείνοι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, έπειτα οι πιο αδύναμοι και τελευταίος δήλωσε ότι θέλει να ανέβει ο 54χρονος Λουίς Αλμπέρτο Ουρζούα Ιριμπάρρεν, ο οποίος ήταν και ο επόπτης της ομάδας όταν κατέρρευσε το ορυχείο.

Μάλιστα, οι μεταλλωρύχοι εισέρχονται σε μια στενή και σκοτεινή σήραγγα ενώ φορούν μάσκες οξυγόνου εξαιτίας της αποσυμπίεσης.

Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ εαυτή του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο.

Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα