Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ

default image

Ολοκληρώθηκε η κηδεία του αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ. Η σορός του Νεμτσόφ εκτέθηκε επί τέσσερις ώρες στο Κέντρο Ζαχάροφ. Το πλήθος όμως ήταν τόσο μεγάλο που εκατοντάδες άνθρωποι δεν κατάφεραν να αποχαιρετίσουν τον αντιφρονούντα

Η κηδεία του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη στη Μόσχα, τελέστηκε σήμερα το απόγευμα στο κοιμητήριο Τροεκουρόφσκογε της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η σορός του Νεμτσόφ εκτέθηκε επί τέσσερις ώρες στο Κέντρο Ζαχάροφ, ένα μουσείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον ακαδημαϊκό και αντιφρονούντα που αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς.

 

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ήταν τόσο μεγάλο που πολλές εκατοντάδες άνθρωποι δεν κατάφεραν τελικά να αποχαιρετίσουν τον 55χρονο επικριτή του Κρεμλίνου.

Η μητέρα του Νεμτσόφ, καθισμένη δίπλα στο ανοικτό φέρετρο, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, δέχθηκε τα συλλυπητήρια, ενώ γύρω της βρίσκονταν τα παιδιά του θανόντα.

 

Απλός κόσμος αλλά και προσωπικότητες από τη Ρωσία και το εξωτερικό υποκλίνονταν μπροστά από το φέρετρο του Νεμτσόφ, έκαναν τον σταυρό τους και άφηναν μερικά λουλούδια.

Μεταξύ αυτών η χήρα του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, υπό την προεδρία του οποίου ο Νεμτσόφ διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος πλέον έχει περάσει στην αντιπολίτευση Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Τεφτ, ο οποίος εξέφρασε «τα βαθιά συλλυπητήρια του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) και του αμερικανικού λαού για τον θάνατο αυτού του μεγάλου, Ρώσου πατριώτη».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε στεφάνι και πολλά μέλη του κοινοβουλίου πήγαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Νεμτσόφ, μεταξύ αυτών οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και Σεργκέι Πριχόντκο.

Πρεσβευτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους, ο δήμαρχος της Ρίγας Νις Ουσάκοβς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Πάουλικ, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Νεμτσόφ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα.

Όμως ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να μεταβεί εκεί ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της η Καλνιέτε δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter ένα έγγραφο της ρωσικής αστυνομίας το οποίο αναφέρει ότι της απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία ως τον Νοέμβριο του 2019.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καταδικάσει τα περιστατικά αυτά, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι είναι «διπλής σοβαρότητας» το τελευταίο επεισόδιο στο οποίο εμπλέκεται η Καλνιέτε, θέτοντάς το σε ένα πλαίσιο «επανειλημμένων και αυθαίρετων απαγορεύσεων εισόδου σε εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς στο ρωσικό έδαφος»

«Σε καιρούς κατά τους οποίους θα έπρεπε να επιδείκνυε αυτοσυγκράτηση, η ρωσική κυβέρνηση πιέζει όλα τα κουμπιά που πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση από την αποκλιμάκωση», ανέφερε ο Σουλτς σε ανακοίνωσή του.

 

Εξάλλου ο πρεσβευτής της ΕΕ Βιγκάουντας Ουσάκας εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Νεμτσόφ «εξ ονόματος όλων των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ και εξ ονόματος των Ευρωπαίων που δεν έλαβαν άδεια να παραστούν στην τελετή».

Στο μεταξύ οι Ρώσοι ερευνητές, οι οποίοι ερευνούν τον φόνο του Νεμτσόφ και που προς το παρόν δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο, δήλωσαν ότι δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο: Το πολιτικό έγκλημα «ως πρόκληση για να αποσταθεροποιηθεί η χώρα», αλλά και το ενδεχόμενο ο φόνος να διαπράχθηκε από ισλαμιστές, καθώς ο 55χρονος αντιφρονών είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ακόμα και μια δολοφονία που να συνδέεται με την ουκρανική κρίση την οποία ενδέχεται να διέπραξαν «ακραία στοιχεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα