Ανηλεείς βομβαρδισμοί και διπλωματικό θρίλερ

default image

Διακόπηκε η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τη διεθνή κοινότητα να παραμένει διχασμένη για το ζήτημα της Λιβύης. Κλειδί η στάση της Τουρκίας και της Γερμανίας. Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της "Αυγής της Οδύσσειας". O Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες.Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ. Με άγριες επιθέσεις απαντά ο Καντάφι. Νέες οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ. Δείτε live εικόνα. Συνεχής ενημέρωση (Pics+Vids)

Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το “βάρος” της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων.

Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το “Αλ Τζαζίρα”, οι συμμαχικές δυνάμεις, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της Λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης.

Ένταση και διαφωνίες επικράτησαν στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα σχετικά με την επέμβαση στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία εξακολουθεί να βάζει εμπόδια σε μια τελική συμφωνία.

Η Τουρκία έχει πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας, από την Κυριακή και παραμένει σταθερή στη θέση της αυτή.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Τρίτη, με στόχο την άρση των διαφωνιών της Τουρκίας και της Γερμανίας, αλλά και των αραβικών χωρών, που δεν επιθυμούν εμπλοκή της συμμαχίας, η οποία έχει κακό όνομα στον αραβικό κόσμο και πάντα υπάρχει ο φόβος της ισλαμικής συσπείρωσης.

Ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης, τόνισε ότι “αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της”.

Επίσης, την αναστολή της συμμετοχής της ανακοίνωσε η Νορβηγία.

 

Οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να ανατεθούν στο ΝΑΤΟ έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Βομβαρδίζουν την Τρίπολη

Ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά τα οποία φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη.

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι πολλές περιοχές δέχθηκαν επιθέσεις από τον “στρατό των σταυροφόρων”

Από την άλλη πλευρά όμως οι πληροφορίες θέλουν τον Καντάφι να μην κάνει πίσω ούτε στρατιωτικά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya μετέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων του Καντάφι, τον οποίον και επικαλέστηκε.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε ένα πλήθος άοπλων ανθρώπων στην Μισράτα και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Εν τω μεταξύ, βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, βομβαρδίστηκε, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης.

Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε λίγο μετά τις 19:00 GMT, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η λιβυκή κρατική τηλεόραση η οποία μετέδωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη.

Φόβοι για πόλεμο διαρκείας

Για στρατιωτική εμπλοκή διαρκείας κάνει λόγο ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος, την ώρα που η επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας” είναι σε εξέλιξη. Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει ήδη προειδοποιήσει για “μακρύ πόλεμο”.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη έχουν ως στόχο την προστασία των αμάχων και δεν στοχεύουν τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς να πείθει ιδιαίτερα.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους θέλουν τον συνταγματάρχη ζωντανό για να τον δικάσουν, ενώ το τελευταίο 24ωρο παραμένει άφαντος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι κρύβεται στην έρημο, σε περιοχή που ελέγχει η φυλή του

 

Την ίδια στιγμή οι μάχες συνεχίζονται με τους αντικαθεστωτικούς να προσπαθούν να ανακαταλάβουν πόλεις και τις δυνάμεις του Καντάφι να απαντούν με λυσσαλέες επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στρατιώτες πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, άνοιξαν πυρ στην πόλη Μιζράτα, εναντίον αμάχων, αμάχων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

Καμμένα άρματα μάχης και οχήματα του στρατού της Λιβύης, βρίσκονται ακινητοποιημένα στους δρόμους, μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς από τις δυτικές χώρες.

Οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Απωθήθηκαν από ρουκέτες του λιβυκού στρατού, που ελέγχει τις εισόδους της πόλης.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον  Ναμίκ Ταν, Τούρκο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, τέσσερις εργαζόμενοι των New York Times-δύο ρεπόρτερ και δύο φωτογράφοι- αφέθηκαν ελεύθεροι από το καθεστώς και είναι στο δρόμο της επιστροφής από τη Λιβύη.

Θρίλερ με το γιο του Καντάφι

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

Ωστόσο όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, επικαλούμενο πηγές τις λιβυκής κυβέρνησης, η είδηση του θανάτου του Χαμίς είναι ψευδής χαρακτηρίζοντας τα όσα λέγονται παράλογα.

Ομπάμα: “Ο Καντάφι πρέπει να φύγει”

“Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι o Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την εντολή του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών στη στρατιωτική τους δράση στη Λιβύη.

Ο Ομπάμα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα, πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους σε μερικές ημέρες.

“Αναμένουμε αυτή η μεταβίβαση να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες” είπε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της.

Οι συμμαχικές δυνάμεις, περιλαμβανόμενων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη για τη δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το αίτημα απ’ ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, απ’ όπου ο λίβυος πρεσβευτής και ο αναπληρωτής του έχουν απομακρυνθεί μετά από την διαφοροποίησή τους από το καθεστώς Καντάφι.

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διηρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.

Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

 

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.

Πάνω από οκτώ χιλιάδες Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών πολιτών μιλώντας αργά το βράδυ στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο “Αλ Τζαζίρα”.

Στο επίπεδο της ΕΕ επιχειρείται η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη “μαραθώνια” σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο , που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.

 

Στην δεύτερη φάση η “Αυγή της Οδύσσειας”

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης, μετά την απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ.

Βελγικά F-16 πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στη Λιβύη. Έξι νορβηγικά F-16 που απογειώθηκαν από τη βόρεια Νορβηγία, κατευθύνθηκαν προς τη βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Ωστόσο, εν πτήσει οι εντολές άλλαξαν και προσγειώθηκαν τελικά στη βάση της Κρήτης, σύμφωνα με αξιωματικό του νορβηγικού στρατού.

Τη ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα, παραμένει διχασμένη για την επέμβαση. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για “Μεσαιωνική Σταυροφορία” (δείτε εδώ )

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Η στρατιωτική συμμαχία έπληξε στην διάρκεια της νύχτας στόχους στη Λιβύη

Η στρατιωτική συμμαχία ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ρίχνοντας 10-12 πυραύλους κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων όλη τη νύχτα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας. Νωρίς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων.

“Περάσαμε τις πρώτες 24 ώρες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού και τώρα είμαστε στο στάδιο της επόπτευσης και του ελέγχου”, τόνισε ο κ. Κρόουλι.

Οικονομικός στραγγαλισμός

Αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 11 συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι και 9 εταιρειών, ενέκριναν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία πρότεινε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα υδρογονανθράκων, ώστε να στεγνώσει από χρήμα ο Καντάφι και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει την αντεπίθεσή του κατά των εξεγερμένων.

 

Ο Μουαμάρ Καντάφι ελέγχει επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μισθοφόρων, για τη συντήρηση των οποίων χρειάζεται πακτωλό χρημάτων.

Καταστράφηκε κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι στην Τρίπολη

Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο “διοίκησης και ελέγχου” των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

“Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού”, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων

 

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση πυρός που κήρυξε η Λιβύη

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

 

“Πιστέυω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από “μία ποικιλόμορφη συμμαχία” και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.

“Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα”, δήλωσε ο Γκέιτς. “Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε”.

Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση “ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο” και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν “ηγετικό ρόλο” στην επέμβαση.

 

“Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό”, υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. “Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους”, παρατήρησε. “Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους”. “Το κλειδί είναι κατ’ αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό”.

 

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.

“Αγνοούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ολες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη”.

Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγωνρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Καντάφι.

“Η θέση μας αυτή τη στιγμή (…) είναι ότι δεν είναι πραγματική (η κατάπαυση πυρός) ή ότι παραβιάστηκε αμέσως”, δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον στους δημοσιογράφους.

Προπηλακισμός του Μπαν Κι-Μουν από διαδηλωτές

Υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΟHE, Μπαν Κι-Μουν, στην πλατεία Ταχρίρ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να καταφύγει στο αρχηγείο του Αραβικού Συνδέσμου, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία, προκειμένου να γλυτώσει από τους οργισμένους διαδηλωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα