Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολά – Πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαβάζεται σε 6'
Ισραηλινό άρμα μάχης
Ισραηλινό άρμα μάχης AP @Ariel Schalit

Για πρόταση στη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση 20 ομήρων γράφουν στο Ισραήλ. Σφοδρές μάχες μέσα στη νύχτα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά.

Ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική Χεζμπολά συνέχιζαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αναμένεται στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κάποιων ομήρων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο περί εκτοξεύσεων «δύο αντιαρματικών πυραύλων» από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα και πρόσθεσαν ότι έπληξαν τα σημεία από όπου έγιναν με το πυροβολικό.

Παράλληλα, αεροσκάφη βομβάρδισαν «υποδομές» της Χεζμπολά στον τομέα Κφαρσούμπα, πρόσθεσαν.

Από την πλευρά της η Χεζμπολά, λιβανικό σιιτικό κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για πυρά που «έπληξαν» ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα των δυο κρατών.

Προχθές Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διεξάγει «επιθετική επιχείρηση» στον νότιο Λίβανο, από όπου η Χεζμπολά εξαπολύει πλήγματα εναντίον του, ενώ ο ίδιος βομβαρδίζει θέσεις της.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις προετοιμασίες του για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει επτά μήνες.

Πρόταση για απελευθέρωση ομήρων

Ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χθες Πέμπτη πως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να προτείνει περιορισμένης έκτασης συμφωνία στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση το λιγότερο είκοσι ομήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Κανάλι 12, η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα γυναίκες, που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους. Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσφερθεί να επιτρέψει σε εκτοπισμένους Γαζαίους να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, υπό πολιορκία για πάνω από έξι μήνες.

Πάντα κατά το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, η ιδέα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου του κ. Νετανιάχου κι ετοιμάζεται να προωθήσει πρόταση στους μεσολαβητές —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— άμεσα. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να παρακάμψει την αξίωση της Χαμάς να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπάρξει απελευθέρωση ομήρων.

Το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 δεν διευκρινίζει ούτε αν η πρόταση θα συμπεριλάβει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ούτε ποια θα είναι η διάρκειά της, ούτε εάν ή πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα.

Πάντως, αναμένεται να οργανωθεί εντός της ημέρας συνάντηση ισραηλινών διαπραγματευτών και αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που παραμένει απόλυτο εδώ και μήνες.

Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης, ή Χαμάς, αξιώνει μεταξύ άλλων μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας για να προχωρήσει στην απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που απομένουν στα χέρια των μαχητών του. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και διαμηνύει πως ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το Κάιρο επείγεται να κλειστεί συμφωνία για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς ανησυχεί πως θα περάσει τη μεθόριο μεγάλος αριθμός παλαιστινίων προσφύγων.

Στη Ράφα έχουν καταφύγει οι περισσότεροι κάτοικοι της παλαιστινιακής περιοχής, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

«Συμφωνία τώρα»

Χθες Πέμπτη συγγενείς ομήρων διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στο Τελ Αβίβ για να πιέσουν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Ορισμένοι είχαν τα χέρια δεμένα, το στόμα καλυμμένο από τσιρότο που έγραφε «202» (τον αριθμό των ημερών που πέρασαν από την 7η Οκτωβρίου), άλλοι κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «συμφωνία για τους ομήρους τώρα».

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη μέσω Telegram βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται όμηρος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, δηλώνει ότι ονομάζεται Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν, είναι 23 ετών κι απήχθη στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα.

Ο αμερικανοϊσραηλινός κατηγορεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη της κυβέρνησής του πως «εγκατέλειψαν» τους ομήρους.

Μερίδα του ισραηλινού Τύπου εξέλαβε το βίντεο ως προσπάθεια να ενταθεί η πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις κι εκτίμησε πως ο όμηρος εκφράστηκε λόγω καταναγκασμού.

Οι ηγέτες 18 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Βραζιλίας, κάλεσαν χθες τη Χαμάς να προχωρήσει στην «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». «Η συμφωνία που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων θα επέτρεπε άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το κείμενο που συνυπέγραψαν.

Η ένοπλη σύρραξη ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.305 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Χαμάς: “Το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τους στόχους του εξαπολύοντας επίθεση στη Ράφα”

Μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Γάζι Χαμάντ, τόνισε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει «αυτό που θέλει».

«Ακόμη κι αν (το Ισραήλ) μπει στη Ράφα, εισβάλει, δεν θα επιτύχει (…) τους δυο κύριους στόχους του, που είναι να εξαλείψει τη Χαμάς, ή να βρει» τους ομήρους που πήραν παλαιστίνιοι μαχητές όταν επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνόψισε ο Γάζι Χαμάντ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας μαζί του στο Κατάρ από τη Γάζα. Το εμιράτο είναι ανάμεσα στους μεσολαβητές που διευκολύνουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και το παλαιστινιακό κίνημα.

Η Χαμάς προειδοποίησε «την Αίγυπτο, το Κατάρ», καθώς και «αραβικές και άλλες χώρες στο εξωτερικό» για «τον κίνδυνο που εγείρει η εισβολή στη Ράφα» και πως «το Ισραήλ ετοιμάζεται να διαπράξει κι άλλες σφαγές», τόνισε ο κ. Χαμάντ.

Έπειτα από έξι μήνες και πλέον ασταμάτητων βομβαρδισμών και άγριων μαχών στο πεδίο, που έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας —θυλάκου με 2,4 εκατ. κατοίκους— σε συντρίμμια, το Ισραήλ θεωρεί πως η Χαμάς διαθέτει τέσσερα τάγματα στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως η εισβολή στη Ράφα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αφανιστεί η Χαμάς, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα