Συρία: Νέα συμφωνία εκεχειρίας 4 ημερών με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Διαβάζεται σε 3'
Νέα συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Συρίας, με τον στρατό να υπόσχεται να μην μπει στη Χασάκα και το Καμισλί. Η ανακοίνωση των SDF.
- 20 Ιανουαρίου 2026 20:14
Η συριακή προεδρία ανακοίνωσε την Τρίτη (20/1) ότι κατέληξε σε «συμφωνία» με τους Κούρδους για την τύχη του προπυργίου τους, της Χασάκα, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός δεν θα μπει στις κουρδικές κοινότητες αυτής της επαρχίας.
Η Δαμασκός διευκρίνισε ότι οι Κούρδοι έχουν στη διάθεσή τους «τέσσερις ημέρες», αρχής γενομένης από απόψε το βράδυ, για να προτείνουν ένα σχέδιο «ειρηνικής ενσωμάτωσης» της επαρχίας Χασάκα στο συριακό κράτος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο στρατός δεν θα μπει στις πόλεις Χασάκα και Καμισλί, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Ο επικεφαλής των SDF, Μαζλούμ Άμπντι θα προτείνει κάποιον υποψήφιο της οργάνωσης αυτής για να αναλάβει υφυπουργός στο υπουργείο Άμυνας.
Αμέσως μετά, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τετραήμερη κατάπαυσης του πυρός με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, από τις 20.00 απόψε, τηρώντας «τη συμφωνία μεταξύ του συριακού κράτους και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)», των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.
Τι αναφέρουν οι SDF για τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία
Ο Μαζλούμ Άμπντι, γενικός διοικητής των SDF, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του προσκείμενου στους SDF πρακτορείου ειδήσεων Hawar.
Ο Άμπντι είπε ότι οι SDF έχουν υποχωρήσει στις περιοχές όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και η προστασία τους συνιστά «κόκκινη γραμμή».
Υποστήριξε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην επαρχία Χασάκα και το Κομπάνι.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Χαιρετίζουμε την αντίσταση των αμάχων και των μαχητών σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν βίαιες επιθέσεις και συστηματικές δολοφονίες με στόχο τους Κούρδους.
Οι επιθέσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα εναντίον των εγκαταστάσεων κράτησης που φιλοξενούν μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους στην αλ-Σαντάντι και στο στρατόπεδο αλ-Χολ.
Από χθες το βράδυ, το στρατόπεδο αλ-Χολ έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις και απόπειρες εφόδου και κατάληψής του με τη βία.
Οι φρουροί του στρατοπέδου αλ-Χολ δέχθηκαν επιθέσεις από στρατιωτικές φάλαγγες, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, γεγονός που τους ανάγκασε να αποσυρθούν.
Έχουμε αποσυρθεί σε περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό και η προστασία τους αποτελεί κόκκινη γραμμή, την οποία δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε.
Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία των εγκαταστάσεων όπου κρατούνται μέλη του [ISIS].»
Η Δαμασκός θα αναλάβει την ασφάλεια των φυλακών, λέει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τομ Μπάρακ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, διαβεβαίωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι «έτοιμη» να αναλάβει την ασφάλεια των φυλακών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και των καταυλισμών όπου στεγάζονται μέλη των οικογενειών τους.
Ο Μπάρακ σημείωσε ότι «η καλύτερη ευκαιρία για τους Κούρδους» είναι υπό τη νέα κυβέρνηση του Άχμαντ αλ Σάρα.
Εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία στη Συρία και ότι ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκαν οι SDF, ως αιχμή του δόρατος κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν υφίσταται πλέον.