Σομαλία: Έκρηξη βόμβας με εννέα νεκρούς και ομηρία σε εστιατόριο

Σομαλία: Έκρηξη βόμβας με εννέα νεκρούς και ομηρία σε εστιατόριο
Somali soldier stand near the wreckage of a car bomb outside the UN's office in Mogadishu, Somalia, Tuesday, July 26, 2016. A suicide bomber detonated an explosives-laden car outside the United Nations Mine Action Service offices in Mogadishu, killing 13 people, including seven U.N. guards, a Somali police official said. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh) AP

Οι δράστες κατέφυγαν σε εστιατόριο αφού προηγουμένως πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό. Για 2 νεκρούς δράστες μιλά το Associated Press

Ένοπλοι κρατούν τουλάχιστον 20 ανθρώπους όμηρους -άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 άτομα- μέσα σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, όπου το βράδυ της Τετάρτης διαπράχθηκε μια επίθεση που ξεκίνησε όταν βομβιστής-καμικάζι έπεσε με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται επίσης το ξενοδοχείο Posh και ένοπλοι εισέβαλαν αμέσως μετά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ με τον εκπρόσωπό της για στρατιωτικά θέματα, τον Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, να τονίζει πως η επιχείρηση «συνεχίζεται».

«Οι αντάρτες βρίσκονται ακόμη μέσα στο (σ.σ. εστιατόριο) Pizza House και κρατούν πάνω από 20 ανθρώπους. Δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι νεκροί και πόσοι ζωντανοί», δήλωσε ο Αστυνόμος Α΄ Ιμπραήμ Χουσέιν της αστυνομίας του Μογκαντίσου.

Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ ακούγονται σποραδικά πυρά.

Ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας της σομαλικής πρωτεύουσας, ο Αμπουκάρ Μοχάμεντ, είχε κάνει λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press αστυνομικοί κατάφεραν να σκοτώσουν δυο δράστες, ενώ απελευθέρωσαν δέκα πελάτες του εστιατορίου.

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, παρότι μετά το 2011 απώλεσε με τις επιχειρήσεις της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης τα περισσότερα από τα εδάφη που έλεγχε, εξαπολύει συχνά επιθέσεις στη Σομαλία και τείνει να επικεντρώνεται στην πρωτεύουσα και περιοχές που ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στόχος της είναι να διώξει από τη χώρα τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης, να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής.

Η Σομαλία βρίσκεται σε πόλεμο από το 1991, όταν πολέμαρχοι ανέτρεψαν τον δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ και κατόπιν στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου.

Φωτό Αρχείου: AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα