Σουδάν: Μαζικές εκκενώσεις εν μέσω πυρών – Ανησυχία και εκκλήσεις από Ε.Ε.

Σουδάν: Μαζικές εκκενώσεις εν μέσω πυρών – Ανησυχία και εκκλήσεις από Ε.Ε.
Βομβαρδισμοί στο Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες φέρονται να έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν την ώρα που μαίνονται οι εχθροπραξίες. "Περίπλοκη" χαρακτήρισε την εκκένωση ο Μπορέλ. Προβληματισμός στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

“Περίπλοκη”, αλλά ταυτόχρονα “επιτυχημένη” χαρακτήρισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

«Πρώτα το προσωπικό της ΕΕ (απομακρύνθηκε), 21 άνθρωποι είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη πολίτες της ΕΕ είναι εκτός Σουδάν. Δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς. Σίγουρα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τη Γαλλία που απομάκρυνε τους πολίτες μας και τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών χωρών», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος στο Σουδάν καθώς μία εκτός ελέγχου κατάσταση θα είχε συνέπειες σε όλη την Αφρική.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο. Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

Η εμπόλεμη κατάσταση προκάλεσε τον εγκλωβισμό εκατοντάδων ξένων υπηκόων, με την απομάκρυνσή τους από τη χώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Δευτέρα, ακόμα 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Ο κ. Δένδιας μάλιστα γνωστοποίησε πως, αυτή τη φορά, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Παράλληλα, χθες, Κυριακή η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Απομάκρυνε 400 ανθρώπους η Γαλλία

Η Γαλλία απομάκρυνε από το Σουδάν σχεδόν 400 ανθρώπους, γάλλους πολίτες και υπηκόους πολλών άλλων χωρών, πραγματοποιώντας από χθες, Κυριακή, αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα στο Χαρτούμ και το Τζιμπουτί, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πτήσεις αυτές επέτρεψαν να απομακρυνθούν 388 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι γάλλοι υπήκοοι που το επιθυμούσαν καθώς και σημαντικός αριθμός πολιτών άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία), αλλά επίσης αφρικανικών (Νότια Αφρική, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Λεσότο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ρουάντα), αμερικανικών (ΗΠΑ, Κανδάς) και ασιατικών (Ινδία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπηρεσίες του Κράτους παραμένουν όλες σε πλήρη κινητοποίηση για να εξασφαλισθούν νέες απομακρύνσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό», υπογραμμίζει το υπουργείο επαναλαμβάνοντας την «έκκληση προς όλα τα μέρη να σταματήσουν οι μάχες και να υπάρξει επιστροφή στον πολιτικό διάλογο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανέφερε σήμερα στο Ρόιτερς πως 15 δανοί πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σουδάν στο πλαίσιο της γαλλικής επιχείρησης, ενώ έξι άλλοι απέρριψαν την προσφορά για να απομακρυνθούν.

Στο Βερολίνο 101 Γερμανοί που απεγκλωβίστηκαν

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος της Μπούντεσβερ με 101 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο Βερολίνο νωρίς το πρωί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το αεροσκάφος μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τη χώρα στη Γερμανία από την ιορδανική στρατιωτική βάση Αλ Αζράκ, που ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιεί ως κέντρο για την επιχείρηση.

Μέχρι στιγμής ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς 313 ανθρώπους από Σουδάν, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

Χθες βράδυ η Μπούντεσβερ ανέφερε μέσω Twitter πως άλλα δύο αεροσκάφη επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών από το Σουδάν.

Στον κατάλογο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονταν πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Σκοπός ήταν να μεταφερθούν επίσης εκτός χώρας υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.

Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας των συνθηκών στο Σουδάν.

Περίπου 100 ανθρώπους απομάκρυνε η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες –οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία…– απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.

Έφυγαν με ασφάλεια όλοι οι Ιταλοί

Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

«Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν «βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

“Επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν”

Την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ προσερχόμενη στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα ευχαρίστησε τα ευρωπαϊκά κράτη για τη συνεργασία που υπήρξε όλο το Σαββατοκύριακο και εστίασε στην διαρκή επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό της, Κατρίν Κολονά. Τέλος, η κ. Λαχμπίμπ ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν ακόμη περίπου 30 Βέλγοι, ενώ οκτώ έχουν απομακρυνθεί.

Δένδιας: “Σαν Ευρώπη δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό”

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα