Στην Ευρώπη χωρίς βίζα οι Ουκρανοί με τη ‘βούλα’ της Ολομέλειας

Στην Ευρώπη χωρίς βίζα οι Ουκρανοί με τη ‘βούλα’ της Ολομέλειας
Ukrainian President Petro Poroshenko speaks during a media conference at the conclusion of an EU-Ukraine summit at the European Council building in Brussels on Thursday, Nov. 24, 2016. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 521 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 36 αποχές και μένει πλέον να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο των υπουργών

Οι Ουκρανοί πολίτες θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή στην ΕΕ, μετά την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της άτυπης συμφωνίας με το Συμβούλιο.

Βάσει του νέου κανονισμού οι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα για 90 ημέρες το πολύ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου και για 180 ημέρες για λόγους επιχειρηματικούς, για διακοπές, ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την εργασία. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η εισηγήτρια του ΕΚ, Mariya Gabriel από τη Βουλγαρία, μέλος της Ευρωομάδας του ΕΛΚ, δήλωσε: “Η Ουκρανία πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης. Η κατάργηση της βίζας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ουκρανία είναι ένας βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική γειτονία”.

Ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε με 521 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 36 αποχές, μένει ακόμη να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο των υπουργών. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Προτού δοθεί αυτή η απαλλαγή στους Ουκρανούς, η ΕΕ ενίσχυσε τον μηχανισμό αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ώστε να μπορεί ευκολότερα να επανεισάγει την υποχρέωση θεώρησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τη 18η Δεκεμβρίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να καταργηθούν οι βίζες για τους πολίτες της Γεωργίας, της Ουκρανίας και του Κοσόβου. Η παροχή συμφωνίας για τη βίζα σε Κίεβο και Τιφλίδα είναι μία από τις δεσμεύσεις που έλαβε η ΕΕ απέναντι στις δύο χώρες, οι οποίες επιδιώκουν προσέγγιση με την Ευρώπη.

Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα