Στο ‘κόκκινο’ οι σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα

Στο ‘κόκκινο’ οι σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα
Russian President Vladimir Putin, right, shakes hands with British Prime Minister Theresa May during a bilateral meeting in Hangzhou, China, Sunday, Sept. 4, 2016, ahead of the G20 Leaders Summit. (Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP) Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP

Πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις Λονδίνου - Μόσχας, που θυμίζει εποχές 'ψυχρού πολέμου', έχει προκαλέσει η δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώνεται επικίνδυνα, με εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις, ενώ στη διένεξη που προκάλεσε η μυστηριώδης υπόθεση, θέση έσπευσε να πάρουν και οι Ευρωπαίοι, με τους “τριγμούς” της ιστορίας να φτάνουν μέχρι την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με την καρατόμηση του Ρεξ Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μόσχα δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι, που εκφράστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Αντανακλώντας την οργή του Κρεμλίνου, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει στην Ρωσία τελεσίγραφα, αναφερόμενη στην απόφαση της Τερέζα Μέι να ζητήσει από την Ρωσία να δώσει εντός 24 ωρών απαντήσεις για τις νευροπαραλυτικές ουσίες που παράγει. Τόνισε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίαςδεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα. «Το δηλητήριο κανείς δεν το γνωρίζει, ας μιλήσουμε έντιμα και αντικειμενικά, και η Τερέζα Μέι η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της» δήλωσε η Ζαχάροβα τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βρετανική μηχανή προπαγάνδας. Είπε επίσης ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε «κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανέναν από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία. «Ζητήσαμε να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν υάρχει καμία απάντηση», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Λίγο νωρίτερα, η Ζαχάροβα είχε φροντίσει να κάνει μια ακόμη πιο ακραία δήλωση, ενδεικτική του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες: “δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη”.

Οι Ρώσοι μιλούν για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις αναφορές ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον της Μόσχας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζυγίσει προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια.

“Όχι μόνο κατηγορήθηκε αβάσιμα και προκλητικά η Ρωσία για το επεισόδιο του Σάλσμπερι αλλά προφανώς καταρτίζονται σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληγεί η Ρωσία με κυβερνοόπλα” ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

“Οι δηλώσεις ορισμένων βουλευτών, “πηγών του Γουάιτχολ” και “ειδικών” όσον αφορά μια πιθανή “ανάπτυξη” επιθετικών κυβερνοόπλων προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Καλούμε τη βρετανική πλευρά να εξετάσει για άλλη μια φορά τις συνέπειες μιας τέτοιας ριψοκίνδυνης ενέργειας”.

Εμμένει στις θέσεις του του το Λονδίνο

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι το Λονδίνο αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία για το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκε στη Βρετανία. «Επανέλαβα τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι αναμένουμε έως το τέλος της σημερινής ημέρας μια εξήγηση από το ρωσικό κράτος για το πώς αυτή η ουσία κατέληξε να χρησιμοποιείται στο Σάλσμπερι» σημείωσε ο Μπρίστοου μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

“Θρίλερ” με θανάτους Ρώσων εξόριστων στη Βρετανία

Η διαμάχη των δύο πλευρών περιπλέκεται περαιτέρω και από την είδηση για το θάνατο του στενού συνεργάτη του εξόριστου ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόφσκι , Νικολάι Γκλουσκόφ, τον οποίο η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε “ανεξήγητο”. Τι σχετικές έρευνες για τον θάνατο του Γκλουσκό έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας, μελετώντας τις επαφές που είχε ο Ρώσος επιχειρηματίας, όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο TASS η Scotland Yard.

Η αστυνομία του Λονδίνου ερευνά, όπως έγινε γνωστό, τις συνθήκες του θανάτου του πρώην υποδιευθυντή της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT Νικολάι Γκλουσκόφ, η σωρός του οποίου βρέθηκε χθες με ίχνη ασφυξίας. Τον Γκλοσκόφ βρήκε νεκρό η κόρη του Νατάλια στο διαμέρισμα του στα περίχωρα του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ίδια , στο λαιμό του πατέρα της ήταν εμφανή τα ίχνη ασφυξίας. Ωστόσο οφείλονται σε δολοφονία ή αυτοκτονία παραμένει ασαφές.

Μέρκελ και Μακρόν στο πλευρό της Βρετανίας

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της  κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο παίρνει “εξαιρετικά σοβαρά” τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά της Μόσχας για την περίεργη υπόθεση.  “Η καγκελάριος καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι παίρνει πολύ σοβαρά την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Μέρκελ καλεί τη Ρωσία “να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για την πλήρη και άμεση αποκάλυψη του προγράμματος χημικών όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων”, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Μέρκελ και Μέι είχαν μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συμφώνησαν να υπάρχει στενή επικοινωνία μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα.

Για “απαράδεκτη επίθεση” έκανε λόγο και το Ελιζέ στο Παρίσι, με την Γαλλική Προεδρία να την καταδικάζει απερίφραστα. Στη σχετική ανακοίνωση εκφράζεται η δέσμευση της Γαλλίας στην καταπολέμηση της ατιμωρισίας για τη χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στις ευθείες βολές της Τερέζα Μέι για ευθύνη της Μόσχας σε σχέση με την επίθεση.

Αναταράξεις και στην Ουάσινγκτον

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, απέφυγε ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία, συντασσόμενη με τη “γραμμή” της Τερέζα Μέι. Ωστόσο,  ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ “εμπιστεύονται πλήρως” τις εκτιμήσεις του Λονδίνου για την ενοχή της Ρωσίας. “Συμφωνούμε ότι αυτοί που ευθύνονται –τόσο εκείνοι που διέπραξαν το έγκλημα όσο και εκείνοι που το διέταξαν– θα πρέπει να υποστούν τις κατάλληλες, σοβαρές συνέπειες” έγραφε. Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της ανακοίνωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε τέλος στην έτσι κι αλλιώς προβληματική σχέση του με τον Τίλερσον, “απολύοντάς” τον στην ουσία από τη θέση του. Άλλωστε ο Τίλερσον ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη σύσφιξη των σχέσεων του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο, εν μέσω συνεχών αποκαλύψεων και ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, που οδήγησαν τελικά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα