Στο στόχαστρο της ΕΕ η “καρδιά” της ρωσικής πολεμικής μηχανής
Διαβάζεται σε 3'
Η ΕΕ ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που μεταξύ άλλων αφορούν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας
- 18 Ιουλίου 2025 10:28
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με σειρά μέτρων που στοχεύουν σε περαιτέρω πλήγματα στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και ενέργειας.
“Έχουμε τώρα μια συμφωνία για ένα 18ο πακέτο κυρώσεων ισχυρό και αποτελεσματικό κατά της Ρωσίας”, βεβαίωσε διπλωμάτης στο πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής (18/07).
“Η ΕΕ μόλις ενέκρινε ένα από τα ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα”, δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, στο X.
“Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος, ώστε η διακοπή της επιθετικότητας να γίνει ο μόνος δρόμος για τη Μόσχα”, πρόσθεσε η Κάλλας.
Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση συναλλαγών που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.
“Χαιρετίζω τη συμφωνία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Στοχεύουμε στους τραπεζικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικοβιομηχανικούς τομείς της και εισάγουμε ένα νέο δυναμικό ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο”, έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο X.
Άρση του βέτο από την Σλοβακία
Η Σλοβακία, η οποία απέκλειε μέχρι στιγμής την υιοθέτηση της νέας αυτής δέσμης κυρώσεων, αποδέχθηκε εν τέλει να άρει το βέτο της αφού έλαβε εγγυήσεις.
Η Μπρατισλάβα χρησιμοποιούσε το βέτο για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή να της εγγυηθεί τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διακόψει τελείως τις εισαγωγές της ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027.
Με επίκεντρο το πετρέλαιο οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση του πλαφόν της τιμής του ρωσικού αργού, που πλέον ορίζεται σε λίγο πάνω από 45 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 15% λιγότερο από τη μέση τιμή του ρωσικού βαρελιού στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Το όριο είχε οριστεί μέχρι σήμερα στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που κρινόταν υπερβολικά υψηλή, δεδομένου του σημερινού επιπέδου των τιμών του πετρελαίου στην αγορά.
Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν στην αγορά, ο νέος μηχανισμός θα ακολουθεί την κίνησή τους με διαφορά πάντα 15%, σε ένα σύστημα που κρίνεται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από το προηγούμενο.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πάντα στη συσπείρωση των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής έχουν φανεί λιγότερο πρόθυμες να ορίσουν νέο πλαφόν μετά τη συμφωνία που συνήφθη στη G7 για τιμή 60 δολαρίων.
Ορίζοντας μέγιστη τιμή, οι δυτικοί ελπίζουν να περιορίσουν τους οικονομικούς πόρους που έχει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Κάλας, το πλαφόν των 60 δολαρίων επέτρεψε μείωση κατά 30% των ρωσικών πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης.