Το πυρηνικό θρίλερ έβαλε μυαλό στην Ευρώπη

default image

Σε τεστ αντοχής θα υποβληθούν όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τα όσα έγιναν στην Ιαπωνία. Δέσμευση Σαρκοζί για κλείσιμο όσων παρουσιάσουν πρόβλημα. Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια"

Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία και το πυρηνικό θρίλερ που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή να θέσουν “τις υψηλότερες προδιαγραφές” ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό που σημειώθηκε στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

“Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από “τεστ αντοχής” έως το τέλος του έτους ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.

Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα “τεστ αντοχής” που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ.

“Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει”, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

“Θα επιβάλουμε αμέσως τις συνέπειες και η συνέπεια είναι μόνο μία, το κλείσιμο”, σημείωσε.

Παπανδρέου: “Δεν θα αποκτήσουμε πυρηνική ενέργεια”

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πυρηνική ενέργεια, ούτε σκοπεύει να αποκτήσει, λόγω του σεισμογενούς εδάφους της.

Σημείωσε, πάντως, ότι ο αυστηρός έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί με διαφανείς διαδικασίες και να αφορά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στις γειτονικές της χώρες.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα