Συμμαχία Μέρκελ-Τσίπρα για πίεση σε Τουρκία και για ανοιχτά σύνορα

default image

Δεν μπορεί να κλείσουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία, τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος και η Αθήνα εκτιμά ότι το κλίμα αλλάζει. Ταυτόχρονα αλλάζει και η στάση της Ελλάδας στο κλείσιμο συνόρων και γίνεται πιο επιθετική

Ως σαφή ένδειξη ότι το κλίμα αλλάζει και πως η πίεση για το προσφυγικό δεν πέφτει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία, ερμηνεύει η κυβέρνηση τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ κατά του κλεισίματος συνόρων και υπέρ της εύρεσης βιώσιμης λύσης από κοινού με την Άγκυρα, αλλά και όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

“Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε” είπε ξεκάθαρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα “εικασίες” την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

“Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Κυβερνητιικές πηγές εκτιμούν συνεπώς ότι διαμορφώνεται κλίμα επίκρισης των κλειστών συνόρων και των μονομερών ενεργειών. Θεωρούν επίσης ότι γίνεται αντιληπτό ότι παράγοντας κλειδί δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Σχολίαζαν επίσης ότι τα γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν, αναφερόμενοι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Real FM την ώρα που είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις που από κοινού συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχη. Τον χαμηλό πήχη, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό, στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή», δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση Τσίπρα- Μέρκελ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να υπάρχει στη δήλωση της Συνόδου. Το χειρότερο πράγμα, που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση, συμφώνησαν.

Ως εκ τούτου και η ελληνική στάση γίνεται πιο επιθετική, καθώς Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν με τη συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της δήλωσης. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι το blame game θα γυρίσει σε βάρος αυτών που κλείνουν τα σύνορα.

Επιτάχυνση των δεσμεύσεων για έλεγχο των ροών και επανεισδοχή μεταναστών ζήτησε άλλωστε ο κ.Τσίπρας από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντηση τους, καλώντας την Τουρκία να αναλάβει την  εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ.

Με τον Κυπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν σε εθνική κοινή γραμμή για το προσφυγικό, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός και έχων την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε κατά τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα του είπε ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων μπήκαν οι τέσσερις θέσεις που ζητούσε η Ελλάδα, δηλαδή μειώση ροών, fast track επανεισδοχή, αξιόπιστο relocation και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα