Τα μοναδικά νοσοκομεία που λειτουργούν στη Γάζα είναι περικυκλωμένα από τον ισραηλινό στρατό
Διαβάζεται σε 4'
Δύο από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα έχουν περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, με το προσωπικό να καταγγέλλει αποκλεισμό και επιθέσεις, ενώ το σύστημα υγείας της περιοχής φτάνει στα όριά του.
- 21 Μαΐου 2025 18:50
Από τον Οκτώβριο του 2023, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος, η Γάζα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Κι αυτό αποδεικνύεται -μεταξύ άλλων- και από την εφιαλτική προειδοποίηση του Τομ Φλέτσερ για 14.000 βρέφη που ενδέχεται να πεθάνουν, ελλείψει ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η δραματική κατάσταση δεν περιορίζεται εκεί. Δύο από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούσαν στο βόρεια τμήμα του θύλακα, έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό, όπως υποστηρίζει το νοσοκομειακό προσωπικό, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν πως κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει ή να εξέλθει από τις εγκαταστάσεις.
Το Νοσοκομείο της Ινδονησίας και το Νοσοκομείο αλ-Άουντα αποτελούν τα τελευταία λειτουργικά ιατρικά κέντρα της βόρειας Γάζας και έχουν δεχθεί αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, το αλ-Άουντα βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας φρουρός ασφαλείας.
Παράλληλα, το τρίτο νοσοκομείο της περιοχής, Καμάλ Αντβάν, έχει βγει εκτός λειτουργίας λόγω παρουσίας ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και drones στην περιοχή του.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν εκδώσει διαδοχικές εντολές εκκένωσης για μεγάλες περιοχές της βόρειας Γάζας, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς για απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
Στη ζώνη εκκένωσης βρίσκονται και τρία νοσοκομεία, καθώς και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ωστόσο, τα ίδια τα νοσοκομεία δεν έχουν διαταχθεί να εκκενωθούν, παρά την επιδείνωση της κατάστασης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως το σύστημα υγείας στη Γάζα πιέζεται ασφυκτικά και ότι τα νοσοκομεία της βόρειας περιοχής διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης. Μέχρι στιγμής, μόλις 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν μερικώς, παρά τη συνεχιζόμενη αεροπορική επιδρομή, την αύξηση του υποσιτισμού και την εξάντληση των ιατρικών προμηθειών.
Η Έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει περίπου 700 επιθέσεις σε υγειονομικές δομές από την έναρξη του πολέμου. Κι αυτό, διότι το Ισραήλ κατηγορεί επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο τεκμηριωμένες αποδείξεις υπάρχουν μόνο για ορισμένες περιπτώσεις. Στο μεταξύ, μαχητές της Χαμάς έχουν παρατηρηθεί να ελέγχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά φερόμενους μαχητές εντός αυτών.
Σχέδιο εκτοπισμού του παλαιστινιακού πληθυσμού
Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι τελευταίες επιθέσεις στα νοσοκομεία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού προς το νότιο κομμάτι της Γάζας και εν τέλει την εκδίωξή του από τη λωρίδα.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «εθελοντική μετανάστευση» των κατοίκων σε άλλες χώρες, με τους Παλαιστίνιους να το θεωρούν ως βίαιη εκδίωξη.
Ο Ράμι Σουράφι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου αλ-Άουντα, δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει τη «βίαιη εκτόπιση» του πληθυσμού μέσω της παύσης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Το νοσοκομείο της Ινδονησίας, το μεγαλύτερο της Γάζας, έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, ενώ πάνω από αυτό πετούν drones για να παρακολουθούν οποιαδήποτε κίνηση.
Παρόλο που τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, το Ισραήλ εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως στοχεύει υποδομές της Χαμάς και δεν έχουν εισέλθει στις εγκαταστάσεις, επιτρέποντας την κυκλοφορία ασθενοφόρων.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν μέρος του περιμετρικού τείχους του νοσοκομείου, ενώ αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν φωτιά και ζημιές στους γεννήτριες και το σύστημα ύδρευσης. Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ όσοι παρέμειναν χρειάζονται επειγόντως νερό και τρόφιμα.
Επιθέσεις ακόμη και σε ασθενοφόρα με ασθενείς
Σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά, το Νοσοκομείο αλ-Άουντα δέχθηκε επίθεση στον προαύλιο χώρο, αλλά και σε ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση των εγκαταστάσεων.
Περίπου 47 ασθενείς -συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών και εγκύων- μαζί με 140 εργαζόμενους, παραμένουν παγιδευμένοι στο νοσοκομείο.
Παρά τις πιέσεις, το διοικητικό συμβούλιο αρνείται να εκκενώσει το νοσοκομείο, ζητώντας την άμεση παροχή εφοδίων και την επιστροφή των ασθενοφόρων.