Θρίλερ με την τοποθεσία του Madleen – Πού βρίσκονται οι ακτιβιστές μετά την επίθεση του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 20'
To Madleen αναχωρεί από τη Σικελία
To Madleen αναχωρεί από τη Σικελία (AP Photo/Salvatore Cavalli)

Άγνωστες παραμένουν η τρέχουσα τοποθεσία του ιστιοφόρου Madleen, το οποίο κατέλαβαν τα ξημερώματα της Δευτέρας δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, αλλά και η κατάσταση των 12 συλληφθέντων ακτιβιστών.

Aσαφής παραμένει η τρέχουσα τοποθεσία του σκάφους Madleen, του ιστιοφόρου που είχε ναυλώσει ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC) και καταλήφθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (09/06) από τον ισραηλινό στρατό ενώ έπλεε με 12 ακτιβιστές κοντά στις αιγυπτιακές ακτές, μεταφέροντας συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό της πολιορκημένης Γάζας.

Οι ισραηλινές αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σκάφους, την ώρα και το σημείο που θα δέσει. 

Λίγο μετά τις 08:00 τοπική ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το αναχαιτισμένο σκάφος θα μεταφερθεί – μαζί με το πλήρωμά του – στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Ισραηλινά μίντια μετέδωσαν πως το Madleen, λίγο πριν τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) έφτασε στο Λιμάνι του Ασντόντ. Ωστόσο, όπως ανέφερε το BBC, ένας επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στην πλατφόρμα X  έγραψε αργότερα ότι το σκάφος “κατευθύνεται με ασφάλεια προς τις ακτές του Ισραήλ”, ενώ και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι παραμένει καθ’ οδόν.

Το τελευταίο του στίγμα πριν την κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό έδειχνε πως βρισκόταν σε απόσταση περίπου 31 ναυτικών μιλίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο επίσημο προφίλ της Freedom Flotilla Coalition έχει αναρτηθεί μεταξύ άλλων, μία εικόνα της Γερμανίδας ακτιβίστριας Yasemin Acar, η οποία είναι από τους 12 συλληφθέντες που επέβαιναν στο Madleen, με την οποία η ομάδα της ενημερώνει ότι δεν καμία ενημέρωση ούτε για την Yasemin αλλά ούτε και για τους υπόλοιπους ακτιβιστές.

«Γεια σας σε όλους. Είμαστε η ομάδα της Yasemin. Η Yasemin έχει απαχθεί. Δεν είναι συνδεδεμένη. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον λογαριασμό για να κρατήσουμε τη φωνή της παρούσα και να σας ενημερώνουμε, επειδή η ίδια δεν μπορεί. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, όχι μόνο με τη Yasemin, αλλά και με κανέναν από τους ακτιβιστές στο στολίσκο. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιωμένες ενημερώσεις, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους.

Παρακαλούμε ασκήστε πίεση στις κυβερνήσεις σας — καλέστε, γράψτε, απαιτήστε δράση. Μην κοιτάτε αλλού. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε στο πλευρό τους. Θα σας κρατάμε ενήμερους», αναφέρεται στη δημοσίευση.

Στο προφίλ του Thiago Avila, συντονιστή της Freedom Flotilla Βραζιλίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Freedom Flotilla Coalition, έχει αναρτηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη σύζυγό του, Lara.

Στο βίντεο, η σύζυγο του Thiago ενημερώνει για πώς το ειδοποιήθηκε για την κατάληψη του Madleen και καλεί τον κόσμο να πιέσει με όποιο τρόπο μπορεί τις κυβερνήσεις προκειμένου ο σύζυγός της και οι υπόλοιποι ακτιβιστές να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους και να σταματήσει ο αποκλεισμός στη Γάζα.

 

Η Adalah, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ που δήλωσε ότι εκπροσωπεί τους ακτιβιστές, ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα» να καταλάβει το πλοίο, καθώς αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και κατευθυνόταν όχι προς το Ισραήλ αλλά προς τα «χωρικά ύδατα του κράτους της Παλαιστίνης».

«Η σύλληψη των άοπλων ακτιβιστών, οι οποίοι ενήργησαν με πολιτικό και ειρηνικό τρόπο για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η Adalah σε ανακοίνωσή της, και προσθέτει:

Η Adalah απαιτεί την άμεση γνωστοποίηση της τοποθεσίας και της νομικής κατάστασης των ακτιβιστών, καθώς και την πρόσβασή τους σε νομική εκπροσώπηση, ώστε να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενώπιον των ισραηλινών αρχών και δικαστηρίων.

Η Adalah θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της απελευθέρωσης των ακτιβιστών, γράφει ο Guardian.

Οργή κατά του Ισραήλ για την κατάληψη του Madleen

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε με ανάρτησή της στο Χ ότι «ενώ το σκάφος Madleen πρέπει να αφεθεί ελεύθερο αμέσως, κάθε λιμάνι της Μεσογείου πρέπει να στείλει πλοία με βοήθεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη Γάζα. Θα πλεύσουν μαζί – ενωμένοι, θα είναι ασταμάτητοι. Το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας είναι νομική υποχρέωση των κρατών και ηθική επιταγή για όλους μας».

Η ίδια δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι το Madleen αντιμετώπισε τρία περιστατικά καθ’ οδόν προς τη Γάζα. Η Αλμπανέζε ανέφερε ότι βρισκόταν σε επαφή με το σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και ότι αυτό αναμενόταν να φτάσει στη Γάζα κάποια στιγμή σήμερα. Ωστόσο, οι επικοινωνίες μπλοκαρίστηκαν ενώ το ιστιοφόρο βρισκόταν ακόμα σε διεθνή ύδατα, όπως είπε. «Πρώτα περικυκλώθηκαν από ταχύπλοα σκάφη», δήλωσε. «Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα τον έντονο φόβο τους».

Αφού τα ταχύπλοα απομακρύνθηκαν και η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί, δύο “pod copters” (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) πέταξαν πάνω από το σκάφος, και η Αλμπανέζε πρόσθεσε ότι έριξαν μια άγνωστη ουσία πάνω του. Η ίδια δήλωσε πως μιλούσε στο τηλέφωνο με το πλήρωμα τη στιγμή που Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος και τότε η επικοινωνία με τον καπετάνιο διακόπηκε απότομα.

Η επίθεση “πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει συνέπειες”

Ο Ντέιβιντ Σούμπριτζ, βουλευτής στο κόμμα των «Πρασίνων» της Αυστραλίας, δήλωσε ότι «η επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μια βάρκα γεμάτη άοπλους ακτιβιστές που έφερναν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η επίθεση «πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει συνέπειες», πρόσθεσε ο Σούμπριτζ, πριν καλέσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να «επιβάλει άμεσες κυρώσεις στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στην κυβέρνηση Νετανιάχου».

“Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα”

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Ανυπότακτης Γαλλίας όπου καλεί τους Γάλλους πολίτες σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στο Παρίσι.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο του συνασπισμού Freedom Flotilla αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ: 12 ανθρωπιστές και ειρηνιστές ακτιβιστές, ανάμεσά τους η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Rima Hassan και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, συνελήφθησαν παράνομα!

Απευθύνουμε έκκληση προς τα κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να:

  • Καταδικάσουν απερίφραστα αυτήν την παράνομη σύλληψη·
  • Απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος·
  • Ασκηθεί πίεση στις ισραηλινές αρχές ώστε να επιτρέψουν την απρόσκοπτη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Ελευθερώστε το πλήρωμα του πλοίου του συνασπισμού Freedom Flotilla!

Αυτό το Δευτέρα 9 Ιουνίου, ραντεβού σε όλη τη Γαλλία για κινητοποιήσεις στήριξης του συνασπισμού Freedom Flotilla και για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαιτείται αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ

Η Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας και μία από τους τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, επέκρινε την κατάληψη του πλοίου από το Ισραήλ και κάλεσε την ΕΕ να δώσει “σαφή και αποφασιστική απάντηση”.

«Καταδικάζω σθεναρά την κατάσχεση του Madleen, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», έγραψε στην πλατφόρμα Bluesky.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απαιτεί μια σαφή και αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ. Όλη μου η αλληλεγγύη στους εθελοντές που κρατούνται. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους. #AllEyesOnMadleen»

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, με επικεφαλής τους σοσιαλιστές, έχει υπάρξει από τους πιο έντονους επικριτές στην Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη για επίσημη επίπληξη, μετά από δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «γενοκτονικό κράτος».

Ο Σάντσεθ έκανε την παρατήρηση αυτή στο ισπανικό κοινοβούλιο, όταν η κυβέρνησή του κατηγορήθηκε ότι συνεχίζει να εμπορεύεται με το Ισραήλ.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν εμπορευόμαστε με ένα γενοκτονικό κράτος. Δεν το κάνουμε.»

Ο Σάντσεθ έχει στο παρελθόν εκφράσει «σοβαρές αμφιβολίες» για το αν το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την επίθεσή του στη Γάζα, ενώ η Díaz έχει δηλώσει ότι «η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έναν Ισραηλινό διπλωμάτη σε συνάντηση σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη του Madleen, σύμφωνα με την εφημερίδα El País. Ανάμεσα στους ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος βρίσκεται και ένας Ισπανός πολίτης, ο Sergio Toribio.

«Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον εν λόγω Ισπανό πολίτη, με την οικογένειά του, καθώς και με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, και ασκεί προξενική προστασία όσον αφορά τον πολίτη μας», ανέφεραν πηγές του υπουργείου στην εφημερίδα.

Σε προηχογραφημένο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Toribio κρατά το ισπανικό του διαβατήριο και δηλώνει:

«Ονομάζομαι Sergio Toribio από την Ισπανία. Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, σημαίνει ότι έχουμε αναχαιτιστεί στη θάλασσα και ότι έχω απαχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, ή από δυνάμεις χώρας που συνεργεί στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Καλώ όλους τους συντρόφους, φίλους και την οικογένειά μου να ασκήσουν πίεση στην ισπανική κυβέρνηση ώστε να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή μου».

“Αφήστε το #Madleen να πλεύσει προς τη Γάζα”

Η παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα Al-Haq κάλεσε για «ασφαλή διέλευση και προστασία του πληρώματος του Madleen, πλοίου του Freedom Flotilla Coalition, και για τη διασφάλιση ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.»

«Οι κρατούμενοι ακτιβιστές πρέπει να απελευθερωθούν και να προστατευθούν τώρα. Αφήστε το #Madleen να πλεύσει προς τη Γάζα.»

“Καλούμε τις κυβερνήσεις να δείξουν έστω και ένα ψήγμα του θάρρους που επέδειξαν όσοι επέβαιναν στο Madleen”

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) – η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ – καταδίκασε την κατάληψη του Madleen, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη πράξη διεθνούς πειρατείας».

Σε δήλωσή του, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ, ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και τους υπόλοιπους ακτιβιστές του Madleen που γενναία ρίσκαραν την ασφάλεια και την ελευθερία τους για να βοηθήσουν τον λιμοκτονούντα λαό της Γάζας.»

«Καλούμε τις κυβερνήσεις – ιδιαίτερα τις δυτικές που χρηματοδοτούν τη γενοκτονία του Ισραήλ και τις αραβο-μουσουλμανικές που την παρακολουθούν να συμβαίνει – να δείξουν έστω και ένα ψήγμα του θάρρους που επέδειξαν όσοι επέβαιναν στο Madleen, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν για να εξαναγκάσουν τον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας.»

“Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”

Ανακοίνωση για την κατάληψη του Madlen εξέδωσε, μεταξύ άλλων, και η Χαμάς δηλώνοντας πως η αναχαίτιση του ιστιοφόρου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κρατική τρομοκρατία».

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο και τονίζει ότι θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο για την ασφάλειά τους». 

Στη συνέχεια καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς «να καταδικάσουν αυτό το έγκλημα και να αναλάβουν επείγουσα δράση για να σπάσει ο αποκλεισμός του λαού μας».

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, με έδρα τη Δυτική Όχθη, κάλεσε να προστατευτούν οι ακτιβιστές που βρίσκονταν επί του πλοίου.

Σε ανάρτηση στο X, το υπουργείο δηλώνει ότι «χαιρετίζει τους διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που βρίσκονται επί του πλοίου και προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «ευγενή».

“Το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης”

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την κατάληψη του Madleen, στο οποίο, όπως ανέφερε, επέβαιναν Τούρκοι πολίτες, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η ισραηλινή επέμβαση απείλησε τη θαλάσσια ασφάλεια και «για μία ακόμη φορά κατέδειξε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης».

Για “πράξη πειρατείας” κάνει λόγο το Ιράν

Το Ιράν καταδίκασε την αναχαίτιση του Madleen από το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη πειρατείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η επίθεση κατά αυτού του στολίσκου – δεδομένου ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα – θεωρείται μορφή πειρατείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπακαεΐ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

“Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι τρομοκρατία”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταδίκασε την επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Madleen σημειώνοντας ότι «είναι ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της τραγωδίας που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει ακόμη: «Το Madleen δεν ήταν απειλή. Ήταν μια αναγκαία πράξη αλληλεγγύης. Κι όμως, αντιμετωπίστηκε με όπλα και αυταρχισμό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι τρομοκρατία. Αντίθετα, η σιωπή είναι συνενοχή στο έγκλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά, είχαμε ζητήσει την ελεύθερη διέλευση του πλοίου προς τη Γάζα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του κόμματος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επαναλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αντίθεση με την αφωνία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, έχουμε προτείνει δημόσια και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Παλαιστίνη:

  • Να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία και να επιτευχθεί εκεχειρία.
  • Να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και υπό την αιγίδα της ΕΕ.
  • Να αναλάβει η Ελλάδα την πρωτοβουλία διεθνούς Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
  • Να δρομολογηθεί η επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση την απόφαση του ΟΗΕ και τα σύνορα του 1967».

“Oι ακτιβιστές του πλοίου είναι στα χέρια ενός κράτος-δολοφόνου”

«Η επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στο πλοίο Madleen είναι μία ακόμη εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης Νετανιάχου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, για την επέμβαση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και τη σύλληψη των ακτιβιστών του πλοίου Madleen.

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει ενημέρωση για συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Η επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στο πλοίο Madleen είναι μία ακόμη εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης Νετανιάχου. Αυτή τη στιγμή, οι ακτιβιστές του πλοίου είναι στα χέρια ενός κράτος-δολοφόνου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες. Μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το μόνο έγκλημα είναι ο αποκλεισμός της Γάζας και η εξόντωση του παλαιστινιακού λαού.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέλει να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού. Ενώνουμε τις φωνές μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Σπάμε την ένοχη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Σπάμε το τείχος προπαγάνδας του Ισραήλ. Σπάμε τον αποκλεισμό της Γάζας. Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και όλων όσοι αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Το χρονικό της κατάληψης του Madleen από το Ισραήλ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (09/06)  Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen που είχε ναυλώσει ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC) και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Πριν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού καταλάβουν το πλοίο, ταχύπλοα σκάφη περικύκλωσαν το ιστιοφόρο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την FFC, το Madleen υπέστη παρεμβολές στις επικοινωνίες του και έπειτα περικυκλώθηκε από drones τα οποία ψέκαζαν το ιστιοφόρο με λευκή ουσία που έμοιαζε με μπογιά.

Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προσεγγίζουν το ιστιοφόρο Madleen. Οι ακτιβιστές σηκώνουν τα χέρια και κάθονται στο εσωτερικό του ενώ από τα μεγάφωνα τούς καλούν να πετάξουν τα κινητά τους στο νερό.

Το Madleen απέπλευσε από τη Σικελία την 1η Ιουνίου με στόχο να σπάσει τον «ναυτικό αποκλεισμό» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα και να παραδώσει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Σύμφωνα με το BBC, στο Madleen επέβαιναν οι εξής:

  • Greta Thunberg – Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή
  • Rima Hassan – Γαλλοπαλαιστίνια, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Yasemin Acar – Γερμανίδα ακτιβίστρια
  • Thiago Avila – Συντονιστής της Freedom Flotilla Βραζιλίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Freedom Flotilla Coalition
  • Yanis Mhamdi – Δημοσιογράφος και διευθυντής του Blast, ενός ανεξάρτητου γαλλικού μέσου
  • Omar Faiad – Ανταποκριτής του al-Jazeera Mubasher
  • Sergio Toribio – Μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της θαλάσσιας ζωής Sea Shepherd
  • Ο Γάλλος γιατρός και ακτιβιστής Baptise Andre
  • Ο Τούρκος ακτιβιστής Suayb Ordu
  • Ο Ολλανδός φοιτητής μηχανικής Mark van Rennes
  • Η Γαλλίδα πολίτης Reva Viard
  • Και ο Pascal Maurieras, που έχει συμμετάσχει και σε προηγούμενες αποστολές της Freedom Flotilla.

Χθες, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν στο σκάφος που μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό και να φθάσει στη Γάζα.

«Έδωσα οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) να ενεργήσουν ώστε το Madleen να μην φθάσει στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Στην αντισημίτρια Γκρέτα και στους φίλους της, που διαδίδουν την προπαγάνδα της Χαμάς, λέω ξεκάθαρα: Καλύτερα να γυρίσετε πίσω, γιατί δεν θα φθάσετε στη Γάζα».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο μετέδωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο Madleen.

Σε ανάρτησή του στις 03:00 π.μ., ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας δήλωσε ότι το πλοίο «παρανόμως καταλήφθηκε, το άοπλο πολιτικό του πλήρωμα απήχθη, και το σωτήριο φορτίο του—συμπεριλαμβανομένων βρεφικού γάλακτος, τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού—κατασχέθηκε.»

«Το Madleen δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή σε διεθνή ύδατα. Drones έχουν περικυκλώσει το σκάφος, ψεκάζοντάς το με μια λευκή ουσία που μοιάζει με μπογιά. Η επικοινωνία έχει μπλοκαριστεί και παίζονται ενοχλητικοί ήχοι στον ασύρματο», μετέδωσαν οι ακτιβιστές.

 

«Οι εθελοντές αυτοί δεν υπόκεινται στην ισραηλινή δικαιοδοσία και δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν για τη μεταφορά βοήθειας ή για την αμφισβήτηση ενός παράνομου αποκλεισμού — η κράτησή τους είναι αυθαίρετη, παράνομη και πρέπει να τερματιστεί άμεσα», δήλωσε  η Freedom Flotilla Coalition.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακής καταγωγής Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν,  ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα Χ πως πέντε ισραηλινά ταχύπλοα είχαν προσεγγίσει το Madleen.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι η ναυτική μονάδα του ισραηλινού στρατού, Shayetet 13, ήταν υπεύθυνη για την αναχαίτιση του σκάφους.

Πριν χαθεί η επικοινωνία με το πλοίο, ο Yanis Mhamdi, Γάλλος δημοσιογράφος που επέβαινε στο Madleen, ανήρτησε αυτό το βίντεο στο διαδίκτυο, το οποίο φέρεται να δείχνει ένα drone να πετάει πάνω από το πλοίο.

Βίντεο με τους επιβαίνοντες του Madleen

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε προπαγανδιστικό βίντεο με τους ακτιβιστές που βρίσκονταν στο Madleen.

Στην ανάρτησή του, το υπουργείο δήλωσε: «Όλοι οι επιβάτες του ‘selfie yacht’ είναι σώοι και αβλαβείς. Τους δόθηκαν σάντουιτς και νερό. Το σόου τελείωσε.»

«Ενώ η Γκρέτα (Τούνμπεργκ) και άλλοι επιχείρησαν να στήσουν μια μιντιακή προβοκάτσια, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν δημοσιότητα – η οποία περιελάμβανε λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια από (όσο χωράει) ένα φορτηγό – περισσότερα από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιπλέον το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) έχει διανείμει σχεδόν 11 εκατομμύρια γεύματα απευθείας σε πολίτες της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν τρόποι για να παραδοθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας – δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram. Η μικρή ποσότητα βοήθειας που βρισκόταν στο γιοτ και δεν καταναλώθηκε από τις “διασημότητες” θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω πραγματικών ανθρωπιστικών οδών», υποστηρίζει.

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναφέρει ότι οι επιβάτες του  Madleen “αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους”. 

Νωρίτερα, το ισραηλινό ΥΠΕΞ είχε δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται εκπρόσωπος του ισραηλινού ναυτικού να επικοινωνεί με το Madleen. Σε αυτό, η αξιωματούχος ακούγεται μέσω μεγαφώνου να λέει ότι η ακτογραμμή της Γάζας «είναι κλειστή», προσθέτοντας πως, εάν επιθυμούν να παραδώσουν βοήθεια, μπορούν να το κάνουν μέσω των «καθιερωμένων διαύλων» από το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Κατς: Οι ακτιβιστές να δουν βίντεο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο Ίσραελ Κατς, συνεχάρη τον ισραηλινό στρατό για την «γρήγορη και ασφαλή κατάληψη» του Madleen.

Ο Κατς πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να «δείξουν στους επιβάτες του στόλου το βίντεο με τις φρίκες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος προσωπικά στην Τούνμπεργκ και τους άλλους ακτιβιστές, ο Κατς είπε ότι θέλει να «δουν ακριβώς ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που ήρθαν να υποστηρίξουν και για την οποία εργάζονται, ποιες φρικαλεότητες διέπραξαν εναντίον γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών, και εναντίον ποιων αγωνίζεται το Ισραήλ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

“Αν βλέπετε αυτό το βίντεο”

Από τη στιγμή της είδησης της κατάληψης του Madleen, η Freedom Flotilla Coalition ανάρτησε μια σειρά από προκατασκευασμένα βίντεο με ακτιβιστές που βρίσκονταν στο Madleen.

Σε ένα από αυτά, η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, μας έχουν αναχαιτίσει και απαγάγει σε διεθνή ύδατα». Καλεί τους υποστηρικτές της να ασκήσουν «πίεση στην κυβέρνηση της Σουηδίας να με απελευθερώσει εμένα και τους άλλους το συντομότερο δυνατό.»

 

Η κατάσταση στη Γάζα

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, σύμφωνα με μια αξιολόγηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, έπειτα από έναν πλήρη αποκλεισμό που διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες και προκάλεσε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και βασικών αγαθών.

Πρόσφατα ξεκίνησε να συνεργάζεται με το νεοσύστατο, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (Gaza Humanitarian Foundation – GHF) για τη διανομή βοήθειας μέσω ορισμένων κέντρων στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Γάζας.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει το GHF, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του, επικαλούμενα ανησυχίες για τις πρακτικές του και την ουδετερότητά του. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κοντά σε σημεία διανομής του GHF από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας. Η ίδια ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ αυτών πέντε άμαχοι που χτυπήθηκαν από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα