Τι προβλέπει η Goldman Sachs για τους Ολυμπιακούς του Ρίο

default image

Την καθιερωμένη της έκθεση για τις επιδόσεις των χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε στη δημοσιότητα η Goldman Sachs. Πόσα μετάλλια προβλέπει για κάθε χώρα. Τι αναφέρει για την Ελλάδα

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs κάνουν έναν διάλειμμα από τις συνηθισμένες τους μελέτες για να εκτιμήσουν τις επιδόσεις κάθε χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ακρίβεια…μεταλλίων. Πώς τo καταφέρνουν αυτό; Συνεκτιμώντας τα οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας και πώς αυτά επηρεάζουν την παραγωγικότητά της.

“Σε γενικές γραμμές, τα χρυσά μετάλλια πάνε εκεί που υπάρχει οικονομική ανάπτυξη” σημειώνει η επενδυτική τράπεζα στη φετινή της μελέτη “The Olympics and Economics 2016” που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν σημάνει η έναρξη της 31ης Ολυμπιάδας στο Ρίο.

Σύμφωνα με το εν λόγω μοντέλο, οι αποστολές που θα επιστρέψουν με τα περισσότερα μετάλλια στις βαλίτσες τους είναι αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας. Ειδικότερα οι επιδόσεις των Αμερικανών αθλητών μπορεί να επιτύχουν έως και 106 μετάλλια, εκ των οποίων 45 χρυσά, ενώ οι επιδόσεις των Κινέζων αθλητών μπορεί να πετύχουν 89 συνολικά μετάλλια εκ των οποίων 36 χρυσά. Οι επιδόσεις της διοργανώτριας των περασμένων αγώνων, Μεγάλης Βρετανίας, αναμένονται χειρότερες από εκείνες του 2012 αλλά οι εκτιμήσεις παραμένουν καλές με 59 συνολικά μετάλλια. Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν η Ρωσία, η Νότιος Κορέα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ιαπωνία.

Δείτε στον πίνακα αναλυτικά τις προβλέψεις για κάθε χώρα.

 

Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα

Αποκαρδιωτικές είναι οι προβλέψεις για τη χώρα μας αφού εφόσον επιβεβαιωθούν η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει από το Ρίο με άδεια χέρια. “Το ότι ξεκίνησες κάτι δεν σημαίνει ότι θα έχεις και καλή κατάληξη” αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, τονίζοντας πως “η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει φτωχότερες αθλητικές επιδόσεις σχετικά με αυτές που θα μπορούσε να επιτύχει αναλογικά με τους οικονομικούς της δείκτες”. Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα συγκαταλέγουν την Αυστραλία και τη Βενεζουέλα, συγκρίνοντας την οικονομική απόδοση των χωρών και παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα και ο πληθυσμός με τον αριθμό μεταλλίων που κέρδισαν από το 1980 έως το 2012.

 

Χρυσό για τη διοργανώτρια χώρα αλλά όχι και για την οικονομία της

Παράλληλα, η μελέτη σημειώνει πως οι διοργανώτριες χώρες αυξάνουν τις επιδόσεις τους σε μετάλλια. Έτσι και φέτος η Βραζιλία αναμένεται να αυξήσει κατά 30% τα μετάλλια της σε σχέση με το 2012 κερδίζοντας 22 συνολικά, τα περισσότερα στην ιστορία της. Στα δε χρυσά μετάλλια η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 50%. Δυστυχώς όμως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για την οικονομία της χώρας, αφού τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν σε υποδομές και logistics δεν θα κάνουν διαφορά κατά την Goldman Sachs σε μια οικονομία 1,8 τρισεκατομμυρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα