“Τη θέλεις τη δουλειά ή όχι;”

“Τη θέλεις τη δουλειά ή όχι;”

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης.

Aυτές τις ημέρες στη Γενεύη λαμβάνει χώρα μία συνδιάσκεψη, η οποία αναμένεται να εισαγάγει μια σημαντική σύμβαση στον χώρο της εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η συνδιάσκεψη, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 με την υπογραφή της σύμβασης.

Γιατί είναι σημαντική η σύμβαση; Γιατί θα είναι δεσμευτική και για πρώτη φορά θα ορίζει τι σημαίνει βία και παρενόχληση και θα προστατεύει όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας. Tη σύμβαση αυτή τη χρειαζόμαστε γιατί τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Στις χώρες της ομάδας G20, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση στη δουλειά τους, όμως λίγες τόλμησαν να μιλήσουν γι’ αυτό. Μεταξύ του 40 – 50% των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Το 61% των γυναικών που δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Όταν καθόμουν στο κομπιούτερ μου, χειρονομούσε, μου έπιανε τα ποδιά και αν φορούσα μια χαλαρή́ μπλούζα προσπαθούσε να βάλει το χέρι μέσα απ’ αυτήν», αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενη σε εταιρεία πωλήσεων στην Ελλάδα. «Έπειτα προσπαθούσε να με φιλήσει στο σβέρκο και το στόμα. Αισθανόμουν πολύ́ άσχημα. Βρισκόμουν σ’ ένα είδος διλήμματος, επειδή́ τραβιόμουν κι έτσι τον απέφευγα, αλλά́ θα προτιμούσα να του έλεγα: “Μάζεψε επιτέλους τα χεριά σου!” αλλά́ φοβόμουν την απόλυση. Δεν ήξερα τι ακριβώς έπρεπε να κάνω για να αποφύγω την απόλυση. Θα ήταν γι’ αυτόν το πιο απλό́ πράγμα στον κόσμο να με απολύσει».

Εκτός Ευρώπης τα νούμερα εκτοξεύονται. Στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ActionAid το 80% των εργατριών που δουλεύουν στη βιομηχανία της ένδυσης ανέφεραν ότι έχουν βιώσει ή ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στη δουλειά κάτι που όπως δηλώνουν έχει επηρεάσει αρνητικά και την υγεία τους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 59 χώρες δεν έχουν κανένα νόμο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η οργάνωση ΑctionAid έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία υπέρ της υπογραφής της σύμβασης στη Γενεύη. Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ποτέ και Πουθενά», η οποία στοχεύει στην εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας στο σπίτι, στη δουλειά, στον δρόμο, κάνει επείγουσα έκκληση ώστε να υπογραφεί ο πρώτος διεθνής νόμος.

 Υπογράψτε την έκκληση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα