Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν: “Έτοιμη η Τουρκία να φιλοξενήσει τις συνομιλίες”
Διαβάζεται σε 5'
“Παρών” για τη φιλοξενία των ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
- 11 Μαΐου 2025 14:21
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε το μεσημέρι της Κυριακής (11/05) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είχε μια κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο των ρωσικών προτάσεων για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με στόχο την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη Daily Sabah.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το Κρεμλίνο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως ο ίδιος “υποστηρίζει πλήρως” την πρόταση του Ρώσου προέδρου και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν επίσης και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο της τουρκικής προεδρίας.
Ο Ερντογάν ανέφερε στον Μακρόν ότι έχει επιτευχθεί ένα «ιστορικό σημείο καμπής» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Ένα ιστορικό σημείο καμπής έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, περιλαμβανομένης της φιλοξενίας των διαπραγματεύσεων, για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και διαρκούς ειρήνης», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Ζελένσκι: Αν η Ρωσία πει “ναι” στην εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι για συνάντηση
Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η δήλωση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σχολίασε ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
“Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία”, έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.
“Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη -, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου”, πρόσθεσε.
Η δήλωση Πούτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη
Το ντόμινο δηλώσεων προκάλεσαν εκείνες του Βλαντίμρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου (10/05), ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Την Κυριακή (11/05), ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ έδωσε άλλη μια διάσταση στις δηλώσεις Πούτιν, λέγοντας πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ανασκόπηση των συναντήσεών του με ξένους ηγέτες στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά τώρα “η μπάλα είναι στο γήπεδο της ουκρανικής κυβέρνησης”.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους ξένους ηγέτες για τη συμμετοχή τους στους εορτασμούς στη Μόσχα και για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δύο χώρες
Σημειώνεται ότι η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ της έχει διαθέσει αμυντική βοήθεια. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει επίσης, διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το Μάρτιο του 2022.
Τα προσχέδια των συμφωνιών που είχαν συζητηθεί τότε, στην Κωνσταντινούπολη, θα υποχρέωναν την Ουκρανία να αποποιηθεί τις νατοϊκές φιλοδοξίες της και να αποδεχτεί μία μόνιμη και χωρίς πυρηνική διάσταση κατάσταση, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, και τη Γαλλία, που είναι οι πέντε μόνιμες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.