Τίτλοι τέλους για τη VIP φυλακή της Χιλής – Οι βασανιστές του Πινοσέτ χάνουν τα προνόμιά τους

Διαβάζεται σε 3'
Τίτλοι τέλους για τη VIP φυλακή της Χιλής – Οι βασανιστές του Πινοσέτ χάνουν τα προνόμιά τους
Διαδηλωτής μπροστά από την πρώην VIP φυλακή της Χιλής, Cordillera ΑP Luis Hidalgo

Σε “κανονικό σωφρονιστικό κατάστημα” μετατρέπεται η Punta Peuco, μια VIP φυλακή για τους 141 καταδικασθέντες του καθεστώτος Πινοσέτ.

Οι κρατούμενοι σε μια διαβόητη στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Χιλή, όπου εκτίουν ποινές οι υπαίτιοι εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δικτατορικής περιόδου, αναμένεται να χάσουν τα προνομιακά τους καθεστώτα, στο πλαίσιο σχεδίων ένταξης της φυλακής στο δημόσιο σωφρονιστικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η φυλακή Punta Peuco μετατρέπεται σε κανονικό σωφρονιστικό κατάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στο υπόλοιπο σωφρονιστικό σύστημα.

Μακριά από τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες φυλακές της Χιλής, οι κρατούμενοι στο Punta Peuco φέρεται να απολαμβάνουν άνετους κοινόχρηστους χώρους με γήπεδα τένις, εγκαταστάσεις για μπάρμπεκιου, βιβλιοθήκη και αίθουσα τηλεόρασης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η φυλακή αυτή θεωρούνταν επί χρόνια σύμβολο της προνομιακής μεταχείρισης που λάμβαναν οι καταδικασμένοι για εγκλήματα του καθεστώτος του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, οι οποίοι συχνά εξέτιαν τις ποινές τους μακριά από τους κοινούς εγκληματίες, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

«Το γεγονός ότι η Χιλή διαθέτει μια τέτοια ειδική φυλακή είναι αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Μπόριτς.

«Από σήμερα και στο εξής, η Χιλή δεν θα έχει κρατούμενους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Οι τοποθετήσεις θα γίνονται βάσει κριτηρίων ασφάλειας, όχι προνομίων… Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς μια πιο δημοκρατική Χιλή, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών, 141 άνδρες κρατούνται στο Punta Peuco, με μέση ηλικία περίπου τα 80 έτη. Οι περισσότεροι είναι πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας του Πινοτσέτ.

Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Μιγκέλ Κράσνοφ, ο οποίος εκτίει ποινή που υπερβαίνει τα 1.000 χρόνια για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπηρεσία φυλακών επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να μην απαντήσει στο εάν οι τωρινοί κρατούμενοι θα μετακινηθούν ή θα ενταχθούν σε κοινό πληθυσμό φυλακισμένων.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος Χοσέ Αντόνιο Καστ, που έχει επισκεφθεί τον Κράσνοφ και έχει αρνηθεί στο παρελθόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των κρατουμένων του Punta Peuco, επέκρινε την απόφαση Μπόριτς, κατηγορώντας τον ότι «προσπαθεί να χτίσει πολιτική κληρονομιά» στους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Αντίθετα, η υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος Τζανέτ Χάρα, επίσης φαβορί ενόψει των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου, χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι το Punta Peuco «έπρεπε να είναι πάντα μια κανονική φυλακή».

Χιλή: Κλείνει και η τελευταία “άνετη” φυλακή

Η φυλακή δημιουργήθηκε το 1995 για να στεγάσει τον στρατηγό Μανουέλ Κοντρέρας, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πινοσέτ, και τον ταξίαρχο Πέδρο Εσπινόζα, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ορλάντο Λετελιέρ το 1976 στην Ουάσιγκτον.

Υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες για το κλείσιμο της Punta Peuco. Το 2018, λίγο πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας της, η τότε πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ επιχείρησε να εκδώσει διάταγμα για το κλείσιμό της , αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης της δεν το υπέγραψε εγκαίρως.

Το 2013, ο δεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα είχε αιφνιδιάσει κλείνοντας την Penal Cordillera, μια άλλη «άνετη» φυλακή για στρατιωτικούς καταδικασμένους για εγκλήματα δικτατορίας.

Ο Μπόριτς επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες μετατροπής της Punta Peuco έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κατασκευή νέου γραφείου και φυλακίου επιτήρησης σε χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε ως αθλητική εγκατάσταση.

Νέοι κρατούμενοι αναμένεται να μεταφερθούν εκεί στις αρχές του επόμενου έτους, όταν η φυλακή θα μετονομαστεί σε «Tiltil Penitentiary».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα