Το “Handala” σάλπαρε για τη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό
Διαβάζεται σε 5'
Το “Handala” απέπλευσε από την Ιταλία με προορισμό τη Γάζα. Φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια θέλει να σπάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην πολιορκημένη περιοχή.
- 13 Ιουλίου 2025 21:22
Πλώρη για τη Λωρίδα της Γάζας έβαλε το νέο πλοίο του συνασπισμού του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC), με την ονομασία “Handala”, προκειμένου να σπάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην πολιορκημένη περιοχή.
Φορτωμένο ανθρωπιστική βοήθεια και με πυξίδα του την αλληλεγγύη, το “Handala” απέπλευσε την Κυριακή (13/07) από το λιμάνι των Συρακουσών στη Σικελία λίγο μετά τις 12:00 μ.μ. (τοπική ώρα) μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.
«Μόλις μερικές εβδομάδες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν παράνομα το σκάφος μας ‘Madleen’ και απήγαγαν 12 άοπλους πολίτες σε διεθνή ύδατα, συνεχίζουμε — με παγκόσμια αλληλεγγύη — να αμφισβητούμε τον παράνομο και φονικό αποκλεισμό του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC) μέσω της πλατφόρμας X.
“Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας” επεσήμαναν πρόσφατα οι διοργανωτές, προσθέτοντας πως “το σκάφος αυτό μεταφέρει το πνεύμα του Handala, αλλά και το πνεύμα κάθε παιδιού στη Γάζα που έχει στερηθεί την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την χαρά”. “Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που αναλαμβάνουμε δράση εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω”, τόνισαν.
Kρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και υπό το σύνθημα «Free Palestine» (Λευτεριά στην Παλαιστίνη), δεκάδες άνθρωποι φορώντας παραδοσιακά παλαιστινιακά φουλάρια (keffiyeh), συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι των Συρακουσών για να αποχαιρετήσουν το σκάφος.
Ο FFC τόνισε πως στόχος είναι να σπάσει τον αποκλεισμό «για τα παιδιά της Γάζας», μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ένα μήνυμα «αλληλεγγύης». Αν και ο ακριβής αριθμός των ακτιβιστών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι φτάνει έως και τους 18. Το Handala θα πραγματοποιήσει στάση στη Gallipoli, στη νοτιοανατολική Ιταλία, όπου αναμένεται να επιβιβαστούν δύο μέλη του αριστερού κόμματος La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία): η Γκαμπριέλ Κατάλα, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, και η Έμα Φουρό, ευρωβουλεύτρια.
«Αυτή είναι μια αποστολή για τα παιδιά της Γάζας — για να σπάσει ο ανθρωπιστικός αποκλεισμός και η σιωπή γύρω από τη γενοκτονία», δήλωσε η Γκαμπριέλ Κατάλα. «Ελπίζω να φτάσουμε στη Γάζα, αλλά αν όχι, θα πρόκειται για μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ», πρόσθεσε η ίδια.
Όπως αναφέρουν διεθνή ενημερωτικά μέσα, το πρώην νορβηγικό αλιευτικό —φορτωμένο με ιατροφαρμακευτικά είδη, τρόφιμα, εξοπλισμό για παιδιά και φάρμακα— θα ταξιδεύει για περίπου μία εβδομάδα στη Μεσόγειο, καλύπτοντας απόσταση περίπου 1.800 χιλιομέτρων, με την ελπίδα να προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του FFC πραγματοποιείται πέντε εβδομάδες μετά την αναχώρηση του “Madleen” από την Σικελία, στις 6 Ιουνίου με προορισμό τη Γάζα. Όπως και το Handala έτσι και το Madleen στόχευε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το “Madleen” στις 9 Ιουνίου και συνέλαβαν το 12μελές πλήρωμά του, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ήταν και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Υπενθυμίζεται ότι το “Madleen” αναχαιτίστηκε περίπου 185 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Γάζας.
Στο πλήρωμα του Handala βρίσκεται και η 70χρονη Vigdis Bjorvand από τη Νορβηγία. Όπως αναφέρει ο FFC σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η Vigdis Bjorvand περιμένει εδώ και χρόνια αυτό το ταξίδι. Ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης από το 1978, η 70χρονη λέει πως δεν θέλει ποτέ το εγγόνι της να της πει: «Γιαγιά, δεν έκανες τίποτα». Η Vigdis συμμετείχε για πρώτη φορά στο Handala το 2023, όμως τότε το σκάφος δεν κατάφερε να φτάσει στη Γάζα. Η ίδια, δοκίμασε εκ νέου νωρίτερα φέτος με το σκάφος Conscience. «Τώρα επιστρέφει, αποφασισμένη να μεταφέρει βοήθεια, φάρμακα και αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», αναφέρει στην ανάρτησή του ο FFC.
Στα όρια του λιμού οι άνθρωποι στη Γάζα
Στο μεταξύ, επτά υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει σε «κρίσιμο επίπεδο» και πλέον είναι «νέο αβάσταχτο βάρος» για τον πληθυσμό «στα όρια του λιμού».
Τουλάχιστον 57.882 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.
O ανατριχιαστικός απολογισμός του ΟΗΕ αναφέρει πως σχεδόν 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τέλη του Μαΐου περιμένοντας να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε χθες στη Γενεύη πως έχει καταγράψει 798 θανάτους ανθρώπων που επιδίωκαν να πάρουν βοήθεια μεταξύ της 27ης Μαΐου και της 7ης Ιουλίου, ανάμεσά τους 615 κοντά σε εγκαταστάσεις διαχειριζόμενες από το GHF. Τα περισσότερα τραύματα προκλήθηκαν «από σφαίρες», επισήμανε η Ύπατη Αρμοστεία.