Το Ιράν ετοιμάζει αντιπρόταση για τα πυρηνικά εν μέσω απειλών των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 4'
Το Ιράν ετοιμάζει αντιπρόταση για τα πυρηνικά εν μέσω απειλών των ΗΠΑ
Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν (Φωτογραφία Αρχείου) AP

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι ένα προσχέδιο αντιπρότασης για τα πυρηνικά θα μπορούσε να είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι αναμένει να έχει έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες ένα προσχέδιο αντιπρότασης, μετά τις συνομιλίες για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένων στρατιωτικών πληγμάτων.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός των ΗΠΑ για το Ιράν έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, με επιλογές που περιλαμβάνουν στοχευμένα πλήγματα κατά συγκεκριμένων προσώπων, ακόμη και επιδίωξη αλλαγής ηγεσίας στην Τεχεράνη, εφόσον δοθεί σχετική εντολή από τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε την Πέμπτη στην Τεχεράνη προθεσμία 10 έως 15 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιλύσει τη μακροχρόνια πυρηνική διαμάχη, διαφορετικά –όπως προειδοποίησε– θα υπάρξουν «πολύ άσχημα πράγματα», σε μια περίοδο ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, που έχει εντείνει τους φόβους για ευρύτερη σύγκρουση.

Ερωτηθείς την Παρασκευή αν εξετάζει ένα περιορισμένο πλήγμα για να πιέσει το Ιράν σε συμφωνία, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Υποθέτω ότι μπορώ να πω πως το εξετάζω». Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε: «Καλύτερα να διαπραγματευτούν μια δίκαιη συμφωνία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε μετά τις έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατανόηση ως προς τις βασικές «κατευθυντήριες αρχές», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι επίκειται άμεσα συμφωνία.

Μέσα στις επόμενες μέρες η αντιπρόταση του Ιράν – Πιθανός ένας νέος γύρος συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο Αραγτσί δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο MS Now ότι διαθέτει ένα προσχέδιο αντιπρότασης που ενδέχεται να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες για να εξεταστεί από ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, ενώ νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική ενέργεια θα περιέπλεκε τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.

Μετά τους βομβαρδισμούς από ΗΠΑ και Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες τον Ιούνιο, ο Τραμπ επανήλθε τον Ιανουάριο με απειλές για νέα πλήγματα, καθώς η Τεχεράνη κατέστειλε με θανατηφόρα βία εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Αναφερόμενος στην καταστολή, ο Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του ιρανικού λαού και της ηγεσίας της χώρας. Υποστήριξε ότι «32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», αριθμοί που δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν άμεσα.

«Είναι μια πολύ, πολύ, πολύ θλιβερή κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι απειλές του για πλήγματα οδήγησαν την ιρανική ηγεσία να εγκαταλείψει σχέδια για μαζικούς απαγχονισμούς πριν από δύο εβδομάδες.

«Επρόκειτο να απαγχονίσουν 837 ανθρώπους. Και τους έδωσα το μήνυμα ότι αν απαγχονίσετε έστω και έναν άνθρωπο, θα δεχθείτε πλήγμα αμέσως», δήλωσε.

Η αμερικανική οργάνωση Hrana, που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, έχει καταγράψει 7.114 επιβεβαιωμένους θανάτους και εξετάζει επιπλέον 11.700 περιπτώσεις.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τον αριθμό των θυμάτων, ο Αραγτσί ανέφερε ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιεύσει «αναλυτική λίστα» με τους 3.117 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις ταραχές.

«Αν κάποιος αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων μας, ας μιλήσει με αποδείξεις», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Ο Αραγτσί δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της αντιπρότασης στους Γουίτκοφ και Κούσνερ, αλλά δήλωσε ότι πιστεύει πως μια διπλωματική συμφωνία είναι εφικτή και μπορεί να επιτευχθεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, επανέλαβε τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της ρητορικής και την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη, οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου και το Ιράν δεν προσέφερε αναστολή του εμπλουτισμού, δήλωσε ο Αραγτσί στο MS Now.

«Αυτό που συζητάμε τώρα είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού, είναι ειρηνικό και θα παραμείνει ειρηνικό για πάντα», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν τεχνικά και πολιτικά «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ώστε να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του προγράμματος, με αντάλλαγμα κινήσεις στο ζήτημα των κυρώσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαντώντας στις δηλώσεις Αραγτσί, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή τη δυνατότητα να τα κατασκευάσει, και ότι δεν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα