Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβα για μαζική καταστροφή για να πλήξει καφετέρια στη Γάζα

Διαβάζεται σε 6'
Το καφέ στη Γάζα που στόχευσαν ισραηλινές δυνάμεις
Το καφέ στη Γάζα που στόχευσαν ισραηλινές δυνάμεις AP Photo/Jehad Alshrafi

Όπλο μεγάλης ισχύος, σχεδιασμένο για μαζική καταστροφή, χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά παραθαλάσσιας καφετέριας στη Γάζα, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άμαχοι.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως για το φονικό πλήγμα του Ισραήλ στη Γάζα τη Δευτέρα (30/06), όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν παραθαλάσσια καφετέρια.

Σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα και ανάλυση εμπειρογνωμόνων που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian, χρησιμοποιήθηκε βόμβα γενικής χρήσης τύπου MK-82, αμερικανικής κατασκευής, βάρους 230 κιλών (500 λίβρες) – ένα όπλο μεγάλης ισχύος, σχεδιασμένο για μαζική καταστροφή και εκτεταμένη διάσπαση θραυσμάτων.

Ο κρατήρας που άφησε η έκρηξη, καθώς και τα συντρίμμια της βόμβας που βρέθηκαν στο σημείο, επιβεβαιώνουν τη χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητους ειδικούς στον τομέα των πυρομαχικών.

Στόχος το γεμάτο με πολίτες καφέ

Η καφετέρια al-Baqa, οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργούσε επί σχεδόν 40 χρόνια, ήταν δημοφιλής προορισμός για οικογένειες και νέους στην πόλη της Γάζας.

Τη στιγμή της επίθεσης, το κατάστημα ήταν γεμάτο θαμώνες. Σύμφωνα με υγειονομικές και άλλες πηγές, τουλάχιστον 24 έως 36 άμαχοι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους μία 35χρονη μητέρα, ένα παιδί 4 ετών, ένας 14χρονος και ένα κορίτσι 12 ετών. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης ένας γνωστός κινηματογραφιστής και ένας καλλιτέχνης.

Το καφέ στη Γάζα που στόχευσαν ισραηλινές δυνάμεις AP Photo/Jehad Alshrafi

Παρά την αναμενόμενη παρουσία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να προχώρησαν στη ρίψη βαρέος πυρομαχικού. Εκπρόσωπος του IDF δήλωσε ότι η επίθεση «τελεί υπό εξέταση» και πως «προηγήθηκαν μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου προς αμάχους μέσω εναέριας επιτήρησης».

“Να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου”

Ο Gerry Simpson από τη Human Rights Watch, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, υπογράμμισε ότι η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση δεν έχει εξηγήσει ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ενώ επεσήμανε πως η χρήση εναέριας επιτήρησης σημαίνει ότι γνώριζε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αμάχων στην περιοχή.

«Η χρήση τόσο ισχυρού όπλου σε ένα γεμάτο καφέ ενδέχεται να συνιστά δυσανάλογη ή αδιάκριτη επίθεση και πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου», τόνισε.

Ο Dr. Andrew Forde, λέκτορας δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, χαρακτήρισε την επίθεση «σοκαριστική», σημειώνοντας ότι ακόμη και με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές στόχευσης, η χρήση βαρέων εκρηκτικών σε αστικές περιοχές είναι ασύμβατη με τις συμβάσεις της Γενεύης.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά επιθέσεις που προκαλούν παράπλευρες απώλειες αμάχων οι οποίες είναι «υπερβολικές» σε σχέση με το στρατιωτικό όφελος που μπορεί να προκύψει. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Marc Schack, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθεί η χρήση τέτοιου πυρομαχικού αν υπάρχουν δεκάδες θύματα. Μόνο στόχοι ύψιστης στρατηγικής σημασίας μπορούν, ενδεχομένως, να αιτιολογήσουν τέτοιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

Το καφέ στη Γάζα που στόχευσαν ισραηλινές δυνάμεις AP Photo/Jehad Alshrafi

Αν και το Ισραήλ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα όπλων υψηλής ακρίβειας, συχνά επιλέγει τη χρήση βαρύτερων πυρομαχικών, όταν “κρίνεται απαραίτητο”. Ο IDF επανέλαβε ότι «ποτέ δεν στοχεύει αμάχους» και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες – κάτι που η ίδια η οργάνωση αρνείται.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του λιμανιού, όπου βρισκόταν η καφετέρια al-Baqa, δεν περιλαμβανόταν σε καμία από τις προειδοποιήσεις εκκένωσης που είχε εκδώσει το Ισραήλ.

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται στον 21ο μήνα του, η διεθνής και εσωτερική πίεση αυξάνεται προς την Ουάσινγκτον, το Τελ Αβίβ και τη Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε πρόταση που φέρεται να υποστηρίζεται από το Ισραήλ, η Χαμάς δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη απάντηση, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τους όρους.

Το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας άμεση συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. «Η συμφωνία υπάρχει. Αυτό που την εμποδίζει είναι η άρνηση του Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Einav Zangauker, μητέρα ενός εκ των κρατουμένων.

Αμερικανοί πολιτικοί προσκείμενοι στον Τραμπ δηλώνουν ότι πλέον «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς». Ο βουλευτής Ronny Jackson προειδοποίησε ότι αν η Χαμάς απορρίψει τη συμφωνία, θα υπάρξουν «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν άμεση αμερικανική εμπλοκή.

Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, η Χαμάς αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, αλλά ζητά σαφείς εγγυήσεις για μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και συγκεκριμένους μηχανισμούς που θα εμποδίζουν το Ισραήλ να ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν η κατάπαυση δεν εξελιχθεί σε μόνιμη ειρήνη.

Ωστόσο, διπλωματικοί παρατηρητές εκφράζουν σκεπτικισμό ως προς την πιθανότητα βιώσιμης συμφωνίας. «Αν ο Νετανιάχου συμφώνησε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι όροι δεν περιλαμβάνουν οριστικό τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Aaron David Miller. Από την πλευρά του, ο αναλυτής Daniel DePetris σημείωσε: «Το βασικό εμπόδιο παραμένει ίδιο: το Ισραήλ δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, και η Χαμάς δεν δέχεται τίποτα λιγότερο. Αν ο Τραμπ δεν έχει βρει τρόπο να γεφυρώσει αυτή την αγεφύρωτη διαφορά, τότε όλα αυτά είναι απλώς θέατρο».

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα