Το κολαστήριο του Gazi Baba και οι κτηνωδίες των Σκοπιανών αστυνομικών εναντίων προσφύγων

default image

Έκθεση της Human Rights Watch ξεμπροστιάζει τη σκοπιανή αστυνομία. Μαρτυρίες σοκ για ξυλοδαρμούς, βιασμούς και εξευτελιστικές συνθήκες σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Gazi Baba (pics)

“Λες και δεν είμαστε άνθρωποι” τιτλοφορείται η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, σχετικά με την κτηνώδη συμπεριφορά των σκοπιανών αστυνομικών  εναντίον μεταναστών και προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην ΠΓΔΜ. 

Η έκθεση βασίζεται στις μαρτυρίες δεκάδων προσφύγων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που κατέφθασαν τους προηγούμενους μήνες στην ΠΓΔΜ προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις σε Συρία, Σομαλία και Αφγανιστάν και ήρθαν αντιμέτωποι με σφοδρή αστυνομική βία, εξευτελιστική συμπεριφορά και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Οι περισσότεροι έπρεπε να περπατήσουν επί μέρες σε μια επικίνδυνη και εξαντλητική διαδρομή κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Από τις αρχές του ετους τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ατυχήματα στις γραμμές του τραίνου στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Σερβία και από εκεί στην Ευρώπη.

Όσοι συλλαμβάνονταν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, είτε προωθούνταν πίσω στην Ελλάδα έχοντας υποστεί σωματική και λεκτική βία είτε ετίθεντο υπό κράτηση υπό εξευτελιστικές συνθήκες.

Είκοσι επτά από τους συνεντευξιαζόμενους δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν από τις σκοπιανές Αρχές στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Κατόπιν οι συνοριοφύλακες τους οδηγούσαν σε ανεπίσημα περάσματα και τους προωθούσαν πίσω στην Ελλάδα. Εννέα άνθρωποι περιέγραψαν σκηνές όπου τους έβαζαν στη σειρά και τους χτυπούσαν κατ επανάληψη με τα γκλομπ στα χέρια, τους ώμους και το κεφάλι.

Άλλοι οδηγούνταν στο κολαστήριο του Gazi Baba, ένα κέντρο κράτησης όπου στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες άνδρες, έγκυες γυναίκες και παιδιά. Τριάντα πρώην κρατούμενοι με τους οποίους μίλησε η οργάνωση έκαναν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, έλλειψη χώρου, φαγητού, νερού και συνθηκών υγιεινής, πέρα από τους ξυλοδαρμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες από πλευράς των φυλάκων. Οι ερευνητές της Human Rights Watch διαπίστωσαν ότι η κράτηση αυτων των ανθρώπων στο κολαστήριο του Gazi Baba είχε πολύ σοβαρές συνέπειες στη φυσική και πνευματική τους κατάσταση.

Τον περασμένο Ιούνιο το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε κατόπιν πιέσεων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Legis και η Macedonian Helsinki Committee. Έκτοτε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες διηγούνται σε ένα κέντρο υποδοχής στη Γευγελή και προωθούνται αμέσως με τραίνα στη Σερβία. Τα περιστατικά βίας όμως δεν έχουν εκλείψει, όπως επισημαίνει η οργάνωση. Περιστατικά βίας από σκοπιανούς στα σύνορα με την Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα διεθνή μίντια καθώς και από το NEWS247 στο οδοιπορικό μας με τους πρόσφυγες στα Βαλκάνια.

Επιπλέον το κέντρο κράτησης στο Gazi Baba δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί και η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε στην Human Rights Watch πως δεν σκοπεύει να σταματήσει να στέλνει μετανάστες εκεί. Η οργάνωση επισημαίνει πως το κέντρο λειτουργεί κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι ανηλικοι αν μη τι άλλο δικαιούνται ειδικής προστασίας και δεν πρέπει να τίθενται υπό κράτηση επειδή και μόνο εισήλθαν παράνομα σε μια χώρα.

Η έκθεση της Human Rights Watch συμπεραίνει ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να σταματήσει η αστυνομική βία εναντίον μεταναστών και προσφύγων στους δρόμους και τα κέντρα υποδοχής και κράτησης της ΠΓΔΜ και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει πιο σκληρή στάση στη χώρα, που έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της Human Rights Watch

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα