Το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν αποκάλυψε δύο διαφορετικές πραγματικότητες

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Από την υπόσχεση του τερματισμού πολέμου στην Ουκρανία σε “24 ώρες” μέχρι την επιστράτευση του Πάπα, η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ ίσως αποτελεί σημάδι για μία μεγαλύτερη αλλαγή.

Δύο ώρες διήρκεσε το κρίσιμο τηλεφώνημα που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με κεντρικό θέμα συζήτησης τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Και σύμφωνα με τα σχόλια που ακολούθησαν, παρατηρήθηκε μία “μετατόπιση εδάφους” που δεν φαίνεται να τη βλέπουν θετικά όλες οι πλευρές.

Στην αρχή της δεύτερης προεδρικής θητείας του ο Τραμπ δήλωνε με βεβαιότητα πως θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η γραμμή άλλαξε και αυτή τη φορά δήλωνε πως ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν συναντηθεί προσωπικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και χθες, το αφήγημα άλλαξε ξανά.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ φάνηκε να υποχωρεί από τον ρόλο του διαμεσολαβητή και δήλωσε πως η ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ίσως με τη βοήθεια του… Πάπα.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δείχνει να χάνει την αισιοδοξία του και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν “άμεσα” διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.

Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αισιόδοξος δεν σημαίνει ότι την ίδια αισιοδοξία συμμερίζεται και η Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρκέστηκε να δηλώσει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ουκρανία πάνω σε ένα “μνημόνιο για μια ενδεχόμενη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία”.

Συζητήσεις για μνημόνια και “πιθανό μέλλον” για ειρήνη δύσκολα συνιστούν σταθερό έδαφος για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, προβλέπει το BBC.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε για ακόμη μία φορά πως οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα “βαθύτερα αίτια” του πολέμου – τα οποία σύμφωνα με τη Ρωσία αφορούν την επιθυμία της Ουκρανίας για στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη

Μετά τη δίωρη επικοινωνία τους, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social έγραψε πως Ρωσία και Ουκρανία θα “ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις” για μια εκεχειρία, σημειώνοντας ότι “οι όροι θα καθοριστούν μεταξύ των δύο πλευρών“.

Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα η τελευταία τοποθέτηση του Τραμπ να προμηνύει μια πιο βαθιά μεταβολή της αμερικανικής στάσης και να λειτουργεί ως σημάδι ότι, τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τον ρόλο του διαμεσολαβητή και θα εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αργότερα χθες, Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι έχει μια “κόκκινη γραμμή στο μυαλό του“.

Υπάρχουν μεγάλα εγώ σε αυτή την υπόθεση, αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί. Και αν δεν γίνει, θα αποσυρθώ και θα συνεχίσουν μόνοι τους“, δήλωσε χαρακτηριστικά

Μια τέτοια αποχώρηση, όμως, δεν έρχεται χωρίς κόστος και θέτει σοβαρά ερωτήματα.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να “νίψουν τας χείρας τους” από τον πόλεμο, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί και απειλήσει ότι θα κάνουν τόσο ο Αντιπρόεδρος Βανς όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο, αυτό σημαίνει πως θα διακοπεί και η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία;

Αν ναι, η Ρωσία θα “έτριβε τα χέρια” της και θα δεχόταν με χαρά μία τέτοια εξέλιξη, καθώς πλέον θα βρισκόταν απέναντί της μία Ουκρανία αποκομμένη από την αμερικανική υποστήριξη και με περιορισμένους πόρους

Η πιθανότητα αυτή αρκεί για να ανησυχεί βαθιά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Είναι κρίσιμο για όλους μας οι Ηνωμένες Πολιτείες να μη φύγουν από το τραπέζι των συνομιλιών και την προσπάθεια για ειρήνη”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος τη Δευτέρα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν.

Η αγχωμένη διπλωματία του Τραμπ δείχνει πραγματικά τι θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την απογοήτευσή του τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι, καθώς οι προσπάθειες επίλυσης της τριετούς σύγκρουσης κινούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Ο ίδιος έχει κατηγορήσει τον Ζελένσκι σε συνάντηση τον Φεβρουάριο στον Λευκό Οίκο ότι “παίζει με τη φωτιά και έναν ενδεχόμενο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο” και τον Απρίλιο δήλωνε “πολύ θυμωμένος” με τον Πούτιν για το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Παρά τη ρητορική της Δευτέρας, φαίνεται ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι έτοιμες να συνεχίσουν κάποιο είδος συνομιλιών, κάτι που από μόνο του αποτελεί πρόοδο μετά από τρία χρόνια πολέμου. Το ερώτημα, όμως, παραμένει αν η ρωσική πλευρά θα συμμετάσχει στους διαλόγους με εκπροσώπηση υψηλότερου επιπέδου από αυτή της αποστολής που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή.

Ο Τραμπ δίνει την υπόσχεση της μείωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – και νέων εμπορικών συμφωνιών και οικονομικών επενδύσεων – ως το δέλεαρ που θα οδηγήσει τον Πούτιν προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, δεν συζητήθηκαν τυχόν αρνητικές συνέπειες, όπως νέες κυρώσεις στον τραπεζικό ή ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα ανεχόταν τον Πούτιν να με “χτυπάει” και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να στοχεύει μη στρατιωτικές περιοχές. Αλλά χθες, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου σε ουκρανικές πόλεις και η κλήση της Δευτέρας μεταξύ των δύο παγκόσμιων ηγετών καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία φαίνεται ακόμη να βρίσκεται μακριά από τον ορίζοντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα