Το τσάμπα ρύζι “έφαγε” από την κυβέρνηση τον υπουργό Γεωργίας της Ιαπωνίας
Διαβάζεται σε 4'
Ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας, Taku Etō έβαλε το μεγαλύτερο “αυτογκόλ” της ιστορίας με δήλωση που έκανε για το ρύζι.
- 21 Μαΐου 2025 09:16
Η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι η χώρα, στην οποία η ατίμωση συνοδεύεται με χαρακίρι και που στο λεξικό υπάρχει όρος για το θάνατο από υπερκόπωση (karoshi).
Παρεμπιπτόντως, σε αυτή τη γωνιά της γης υπάρχει νόμος (Public Offices Election Law) που απαγορεύει από τους πολιτικούς να κάνουν δώρα σε υποστηρικτές τους.
Συμπληρωματικά απαγορεύει και να λάβουν δώρα “που ενδεχομένως επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις ή παραβιάζουν ηθικά στάνταρ”. Για αυτό και βάσει νόμου, οι πολιτικοί αναφέρουν όλες τις δωρεές και τις οικονομικές συνεισφορές από υποστηρικτές. Aν διαπιστωθεί πως παρέλειψαν κάτι, μπορεί να τους επιβληθεί από πρόστιμο μέχρι φυλάκιση έως 5 ετών.
TI ENNOOYN ΩΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ
Είναι λίγες οι περιπτώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ιαπωνίας που δεν τιμούν τους νόμους και τους κανόνες -ή τουλάχιστον, δεν τους “πιάνουν” να παρανομούν.
Χαρακτηριστικά, το 2019 ο υπουργός Εμπορίου, Isshu Sugawara παραιτήθηκε ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων, με την κατηγορία ότι έδινε ακριβά δώρα σε υποστηρικτές και συγκεκριμένα, πεπόνια, καβούρια και πολλά χρήματα για συλλυπητήρια -συνήθεια που υπάρχει στις ασιατικές χώρες.
Την ίδια χρονιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Katsuyuki Kawai εγκατέλειψε, έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι εξαγόρασε ψήφους με χρήματα (184.200 ευρώ -30 εκατομμύρια yen- σε 94 πολιτικούς της Χιροσίνα) και στέλνοντας δώρα, όπως πατάτες και καλαμπόκι.
Το 2023 τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν εν μέσω σκανδάλου συγκέντρωσης χρημάτων, κατά την οποία “τσέπωσαν” μη δηλωθέντα κεφάλαια από πωλήσεις εισιτηρίων για εκδηλώσεις υποστηρικτών και φέτος ο πρωθυπουργός Shigeru Ishiba δέχθηκε κριτική, όταν έδωσε δωροεπιταγές 614 ευρώ (100.000 yen) σε 15 νομοθέτες. Ισχυρίστηκε ότι ήταν προσωπικά δώρα και συνέχισε την πορεία του, για να έλθει τώρα αντιμέτωπος με ένα νέο σκάνδαλο της κυβέρνησης του.
Το “όλα λάθος” του υπουργού Γεωργίας για το ρύζι
Όπως έχετε πρόχειρες αυτές τις πληροφορίες, να μεταφέρουμε την είδηση της παραίτησης του υπουργού Γεωργίας της Ιαπωνίας, Taku Etō. Έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ishiba (ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο) που παραιτείται.
Ο λόγος ήταν το ρύζι (βασικό στοιχείο σε κάθε γεύμα), η τιμή του οποίου έχει διπλασιαστεί σε έναν χρόνο.
Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, σε ομιλία του ο Etō είπε πως καταλαβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με την εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα και δη το ρύζι που είναι σε ανεπάρκεια.
Εξ ου και η κυβέρνησης απελευθέρωσε στις αρχές του έτους, περίπου 300.000 τόνους ρυζιού, ώστε να μειώσει τις τιμές και εισήγαγε ρύζι, για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, από την Νότια Κορέα. Οι τιμές όμως, δεν “έπεσαν”.
Στη δημόσια εμφάνιση του, ο Etō ομολόγησε ότι «ουδέποτε αγοράζω ρύζι, καθώς λαμβάνω μεγάλες ποσότητες από τους υποστηρικτές μου». Όπως είπε, του δίνουν τόσο πολύ ρύζι που μπορεί να το πουλήσει.
Εξοργίστηκαν μαζί του οι πάντες -συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του
Πριν φύγει από το event, είχε τεθεί ήδη θέμα απομάκρυνσης του από την αντιπολίτευση, αλλά και την κυβέρνηση, όπως φυσικά και από το λαό.
Βλέπετε, το κόστος του ρυζιού έχει διπλασιαστεί σε έναν χρόνο, με τους πολίτες να θεωρούν πως ο Πρωθυπουργός απέτυχε να περιορίσει αυτές τις αυξήσεις και να αντιμετωπίσει την ευρύτερη κρίση κόστους στην Ιαπωνία. Οι ψηφοφόροι έχουν εξοργιστεί και έχουν δεσμευθεί να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκεια τους στις εκλογές της Άνω Βουλής, τον Ιούλιο.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ο Etō ανέφερε στην επιστολή παραίτησης πως «αναρωτήθηκα αν είναι σκόπιμο να παραμείνω στο τιμόνι του υπουργείου Γεωργίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τις τιμές του ρυζιού και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι.
Για άλλη μια φορά, ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που έκαναν εξαιρετικά ακατάλληλα σχόλια ως υπουργός, ενώ αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές του ρυζιού».
Διέψευσε πως οι ποσότητες ρυζιού που του δίνουν οι υποστηρικτές του παραβιάζει το νόμο για τα όρια των δωρεών και αποκάλυψε ότι οι δηλώσεις του εξόργισαν και τη σύζυγο του.
«Η σύζυγος μου, μου είπε ότι αγοράζει ρύζι όταν τελειώνουν οι δωρεές. Δεν είναι δηλαδή, ότι η οικογένειά μας ζει εξ ολοκλήρου από το ρύζι που μας δίνεται ως δώρο».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την επιλογή του («έχω ευθύνη σε αυτό που έγινε») και έδωσε το υπουργείο στον Shinjirō Koizumi, τον άνθρωπο που ήταν αντίπαλος του στις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα διαθέσει άλλους 300.000 τόνους ρυζιού από τις αποθήκες.