Τουρκία: Καταπέλτης τα σχόλια των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Τουρκία: Καταπέλτης τα σχόλια των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

"Το νομικό πλαίσιο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας¨" καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης - Για περιορισμό ελευθεριών κάνει λόγο ο ΟΑΣΕ

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή του Πάσχα με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας» είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του “Ναι” στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα. Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του “Ναι” κυριάρχησε στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητεί η αντιπολίτευση

Μονάχα η ακύρωση του δημοψηφίσματος θα μετριάσει τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στον απόηχο της επικράτησης του «ναι», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μπουλέντ Τεζκάν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το κόμμα έχει λάβει αρκετά παράπονα πολιτών από πολλές επαρχίες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μυστικά, ενώ υπήρξαν και καταμετρήσεις ψηφοδελτίων οι οποίες έλαβαν χώρα υπό καθεστώς μυστικότητας.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένσταση αναφορικά με την εγκυρότητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως, εν μέσω των ενστάσεων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι έχει επιτρέψει ξανά στο παρελθόν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που δεν ήταν σφραγισμένα, σημειώνοντας ότι τόσο οι φάκελοι όσο και τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα.

(Φωτογραφία: AP Photo/Πέτρος Καρατζιάς, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα