Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων και πολιτικών εν μέσω της εισβολής στη Συρία

Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων και πολιτικών εν μέσω της εισβολής στη Συρία
Turkish soldiers prepare their tanks to enter combat and join a military offensive on a Kurdish-held enclave in northern Syria, at a staging area in the Hatay province Turkey near the the border with Syria.Turkey launched an operation, codenamed Olive Branch, last week against the Syrian Kurdish People's Protection Units in Afrin, Syria that it deems a terror group. The operation codenamed Olive Branch is on its fourth day. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP Photo/Lefteris Pitarakis

Από τότε που ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία έχει αυξηθεί ο αριθμός των συλλήψεων δημοσιογράφων και άλλων πολιτών. Επικρατεί ατμόσφαιρα εθνικισμού στη χώρα, τα μεγάλα αντιπολιτευόμενα κόμματα σιωπούν

Εξωραΐζονται εικόνες πολέμου; Εδώ και πέντε ημέρες ο τουρκικός στρατός σε μιαν επιχείρηση που έχει ονομάσει «κλάδο ελαίας» σφυροκοπά την περιοχή γύρω από την πόλη Αφρίν, στη συριακή επικράτεια μεν, αλλά κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών συριακών Μονάδων Προστασίας του Λαού YPG. Από την έναρξη αυτής της επιχείρησης καταγράφεται αύξηση συλλήψεων δημοσιογράφων και απλών ανθρώπων που εκφράζονται αρνητικά για αυτήν την επιχείρηση.

Από την έναρξη αυτής της επιχείρησης καταγράφεται αύξηση συλλήψεων δημοσιογράφων και απλών ανθρώπων που εκφράζονται αρνητικά για αυτήν την επιχείρηση.

Εθνικιστική ατμόσφαιρα

«Χθες για παράδειγμα συνελήφθησαν 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι στο Ντιγιαρμπακίρ», λέει στη DW η Ελίφ Ακγκίλ, δημοσιογράφος στην αντικαθεστωτική διαδικτυακή πύλη bianet.org στην Κωνσταντινούπολη. «Προχθές αυξήθηκε ο αριθμός σε 75 και το κύμα συλλήψεων δεν σταματά. Οι έφοδοι σε σπίτια στην Άγκυρα, τη Σμύρνη ή την Μούγλα δεν έχουν σταματήσει σύμφωνα με πληροφορίες μου. Στόχος είναι οι δημοσιογράφοι αλλά και άλλοι, κυρίως από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που εκφράζονται επικριτικά σε tweets».

Εκείνο που επισημαίνει η Ακγκίλ είναι η εθνικιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα. «Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να επικροτεί τη στρατιωτική επιχείρηση και δημοσιεύει ωραίες φωτογραφίες στρατιωτών και μαχητικών αεροπλάνων. Γράφονται διθύραμβοι με φόντο τον πόλεμο, όπως ακριβώς το επιθυμεί η κυβέρνηση. Ακόμη και αντιπολιτευόμενα κόμματα, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό CHP, υποστηρίζουν την στρατιωτική επέμβαση και μόνο περιθωριακά κόμματα αντιτίθενται» επισημαίνει η δημοσιογράφος και προσθέτει ότι δεν πρόκειται για μια νέα «κουλτούρα» συλλήψεων αλλά για παλαιά, σύμφωνα με τη λογική ότι όποιος γράφει τέτοια tweets ή επικριτικά σχόλια, κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα ή καλεί σε βία εναντίον του Ερντογάν και του τουρκικού έθνους.

“Δεν βάζουμε πηχυαίους τίτλους”

«Αυτή είναι η κατάσταση προς το παρόν. Προβληματιζόμαστε για το τι μπορούμε να γράφουμε σε tweets και πώς να εκφραζόμαστε δημόσια. Ο καθένας που γράφει ανοιχτά την αντίθετη άποψή του, μπορεί να καταλήξει στη φυλακή. Ανεξαρτήτως του εάν η δημοσίευση γίνεται στο facebook, στο twitter, σε επώνυμη στήλη ή σε διαδήλωση».

Όπως διευκρινίζει, η διαδικτυακή πύλη bianet.org, στην οποία εργάζεται, στηρίζει τη δημοσιογραφία που αντιτίθεται σε διενέξεις και επιλέγει το δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Βέβαια και εκεί υπάρχουν ενδοιασμοί αλλά και φόβοι μήπως κάποια δημοσίευση αποδειχθεί μοιραία για όποιον την υπογράφει. «Οι συγγραφείς μας δεν είναι ακραίοι, τα άρθρα μας δεν έχουν μεγάλους πηχυαίους τίτλους, κάνουμε πάντα εκκλήσεις για ειρήνη και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνουμε στόχος» σημειώνει η Ελίφ Ακγκιλ, «χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε πάντα αισιόδοξοι».

Πηγή: Deutsche Welle, Φωτό: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα