Τουσκ: Η ΕΕ των ’27’ οφείλει να παραμείνει ενωμένη

Τουσκ: Η ΕΕ των ’27’ οφείλει να παραμείνει ενωμένη

Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. Τι δήλωσαν Μέρκελ και Ολάντ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 «οφείλει να παραμείνει ενωμένη» σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ των 27 χωρίς τη Βρετανία, η οποία διεξάγεται σήμερα, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις προετοιμασίες των επικείμενων συνομιλιών με το Λονδίνο.

Την ώρα που οι ηγέτες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τις μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές που θα καθοδηγήσουν τους ευρωπαίους διαπραγματευτές στη διάρκεια των δύο προσεχών ετών, ο Τουσκ υπερηφανεύθηκε ότι υπάρχει «ισχυρή υποστήριξη απ’ όλους τους θεσμούς της ΕΕ» και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ένωση επιθυμεί «μια ισχυρή μελλοντική σχέση» με τη γείτονά της, αλλά προειδοποίησε πως «πριν συζητηθεί το μέλλον, πρέπει να τακτοποιηθεί το παρόν».

Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των Ευρωπαίων θα είναι να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων «των πολιτών και των οικογενειών τους που θα επηρεασθούν από το Brexit και στις δύο πλευρές».

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή ετοίμασε μια «ακριβή και λεπτομερή» λίστα των δικαιωμάτων που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει, διευκρίνισε ο Τουσκ.

“Αναπόφευκτο το τίμημα για το Ηνωμένο Βασίλειο” είπε ο Γάλλος πρόεδρος

“Θα υπάρξει αναπόφευκτα ένα κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο (…) Δεν πρέπει να είναι τιμωρία, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε λιγότερο καλή θέση αύριο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι “η Ευρώπη εμπιστεύεται το μέλλον, δηλαδή δίνει λύσεις και όχι προβλήματα”.

Μέρκελ: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε: “Θέλουμε στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία αλλά επιθυμούμε επίσης να υπερασπιστούμε μαζί, εμείς οι 27, τα συμφέροντά μας. Μέχρι τώρα, τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο, επανέλαβε και αυτός ότι το Brexit δεν θα είναι “δωρεάν” για τη Βρετανία. “Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν… Δεν υπάρχει όμως κάποιο αίσθημα εκδίκησης, μνησικακίας, παρά μόνο η βούληση να διαπραγματευτούμε πιστά και με έξυπνο τρόπο για να βρούμε μια λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά με μια σαφή γραμμή ότι δεν μπορείς να βρεθεί σε καλύτερη θέση αν είσαι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε.

“Δεν πρόκειται για μια δίκη, το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια συζήτηση, όχι μια δικαστική υπόθεση. Θα βρούμε γέφυρες μεταξύ μας”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Οι Βρετανοί “ίσως δεν ανήκουν πλέον στην οικογένειά μας αλλά παραμένουν ακόμη γείτονες, έτσι θα πρέπει να σεβόμαστε οι μεν τους δε αλλά να παίζουμε επί ίσοις όροις και όχι να εφαρμόζουμε επιλεκτικά αυτά που θέλουμε”, κατέληξε.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ παραδέχτηκε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όμως αυτό δεν αλλάζει τη στάση που θα τηρήσουν οι πλευρές στη διαπραγμάτευση. “Έχουμε ομοφωνία μεταξύ των 27 και ομοφωνία στους τρεις θεσμούς”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα