Τραμπ για Χαμάς: “Αν δεν αφοπλιστούν, θα το κάνουμε εμείς”
Διαβάζεται σε 3'
“Εάν δεν αφοπλιστούν οι ίδιοι, θα τους αφοπλίσουμε εμείς”, δήλωσε απόψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι “θα γίνει γρήγορα και βίαια”.
- 14 Οκτωβρίου 2025 22:20
«Εάν δεν αφοπλιστούν οι ίδιοι, θα τους αφοπλίσουμε εμείς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήμερα αναφορικά με τη Χαμάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αργεντινό ομόλογό του, Χαβιέρ Μιλέι, στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό θα γίνει γρήγορα και ενδεχομένως βίαια», είπε επίσης ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα είχε μια τέτοια επιχείρηση αφοπλισμού, ούτε σχετικά με την προθεσμία που δίνει στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.
Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, ο Τραμπ είπε: «Δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω, αλλά αν δεν παραδώσουν τα όπλα τους, εμείς θα τους αφοπλίσουμε. Ξέρουν ότι δεν παίζω παιχνίδια».
Όταν του τέθηκε η ερώτηση για το χρονικό διάστημα, ο Τραμπ απάντησε μόνο ότι θα είναι «ένα λογικό χρονικό διάστημα… αρκετά γρήγορα».
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι είχε λάβει πληροφορίες από τη Χαμάς, μετά από συνομιλίες με την οργάνωση, ότι θα παραδώσει τα όπλα της, συνομιλίες που, όπως είπε, έγιναν «μέσω των ανθρώπων μου» σε υψηλό επίπεδο.
Ο αφοπλισμός της Χαμάς είναι κεντρικό σημείο της δεύτερης φάσης του σχεδίου του Τραμπ για τη Γάζα, και η ένοπλη ομάδα είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα κατηγορηματικά. Το Σάββατο, ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι «δεν τίθεται θέμα» για τον αφοπλισμό», προσθέτοντας: «Η απαίτηση να παραδώσουμε τα όπλα μας δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε με ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social ότι «η δεύτερη φάση» της συμφωνίας για τη Γάζα «ξεκινά τώρα», μολονότι οι προοπτικές για την κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα εμφανίζονται σκοτεινές, καθώς το Ισραήλ καθυστερεί την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και η Χαμάς ενισχύει τον έλεγχό της στην περιοχή.
Ο Τραμπ ζήτησε να επιστραφούν οι σοροί των ομήρων που πέθαναν στη Γάζα, προσθέτοντας «η δουλειά δεν τελείωσε».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και μείωσε τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και την απόφαση της Χαμάς να παραδόσει μόλις 4 από τις 28 σορούς των ισραηλινών ομήρων, χτες, Δευτέρα (13/10), κατά την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.
Λίγο αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε την παράδοση τεσσάρων σορών Ισραηλινών ομήρων απόψε.