Τραγωδία στην Ισπανία: 6χρονη έχασε την οικογένειά της – Περπατούσε μόνη στις ράγες

Διαβάζεται σε 3'
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία AP Photo/Manu Fernandez

Ένα κορίτσι έξι ετών είναι η μοναδική επιζήσασα της οικογένειας Ζαμοράνο Άλβαρες από τη Χουέλβα στο σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλονίζει την Ισπανία, και όχι μόνο.

Η Ισπανία συγκλονίζεται από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Αδαμούθ, πόλη της Ανδαλουσίας με απολογισμό 41 νεκρούς μέχρι στιγμής ενώ οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η ιστορία μιας 6χρονης που ταξίδευε με την οικογένειά της προς την Ουέλβα, και είναι η μοναδική που επέζησε.

Όπως γράφει η El Pais, τη νύχτα που το τρένο εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε με άλλο τρένο, οι διασώστες βρήκαν ένα εξάχρονο κορίτσι να περιπλανιέται στα συντρίμμια. Ήταν ένα από τα πέντε μέλη της οικογένειας Ζαμοράνο Άλβαρες που ταξίδευαν σε ένα από τα πρώτα βαγόνια του μοιραίου Alvia.

Η γιαγιά της περίμενε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουέλβα, όπου είχε μεταβεί για να μάθει πληροφορίες σχετικά με την τύχη των συγγενών της. Δυστυχώς, τα άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας, οι γονείς, Φέλιξ και Κριστίνα, ο αδελφός της Πέπε, 12 ετών, και ο ξάδελφός της, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Η 6χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρέινα Σοφία της Κόρδοβα.

Η οικογένεια είχαν πάει στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Λεβάντε.

Η ισπανική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε την Τρίτη (20/1) το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ως αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Η πιθανότητα δολιοφθοράς δεν εξετάστηκε ποτέ. Από την αρχή, συζητήσαμε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές μεταφορές», δήλωσε ο Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.

«Δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό στοιχείο που να το υποδηλώνει», αυτό, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δολιοφθορά ως αιτία του δυστυχήματος.

Φόβοι για περισσότερα θύματα στα συντρίμμια

Μια ακόμη βαριά σκιά πλανάται πάνω από την επιχείρηση: στα δύο βαγόνια που έχουν σφηνώσει στο πρανές δίπλα στις ράγες έχουν ανασυρθεί τρεις σοροί, ενώ άλλες τρεις παραμένουν εγκλωβισμένες στα συντρίμμια του Alvia.

Όπως προειδοποίησε ο υπουργός Προεδρίας της Ανδαλουσίας, Αντόνιο Σανθ, όταν τα βαγόνια απομακρυνθούν από το ανάχωμα, ενδέχεται να εντοπιστούν και άλλα θύματα.

Οι τεχνικές δυσκολίες για την απομάκρυνση των δύο κατεστραμμένων βαγονιών χαρακτηρίζονται ακραίες, σε μια εκτίμηση που συμμερίζονται τόσο οι αρχές της κεντρικής κυβέρνησης όσο και η περιφερειακή διοίκηση της Ανδαλουσίας.

Σε ένα τοπίο σιωπής, σιδερικών και αβεβαιότητας, ο τελικός απολογισμός μοιάζει ακόμη ανοιχτός.

Τα 20 κρίσιμα δευτερόλεπτα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, ο επικεφαλής της Renfe, Άλβαρο Φερνάντες Ερέδια, εξήγησε πως «φαίνεται ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο τρένων που κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις ήταν 20 δευτερόλεπτα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερέδια σημείωσε ότι υπάρχει σύστημα ασφαλείας της γραμμής, το οποίο «όταν εντοπίζει εμπόδιο στη γραμμή, μπλοκάρει τη διαδρομή, απαγορεύει την κυκλοφορία και διατάσσει έκτακτη πέδηση στο τρένο». Ωστόσο, ο διαθέσιμος χρόνος δεν επέτρεψε την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όπως τόνισε.

Πρόκειται για δυστύχημα που συνέβη «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες» και, όπως υπογράμμισε σύμφωνα με το πρακτορείο Efe, «το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προβούμε σε εικασίες». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ανθρώπινο λάθος έχει πρακτικά αποκλειστεί. “Πρέπει να επρόκειτο για αστοχία στο τροχαίο υλικό ή στις υποδομές, και αυτό θα απαιτήσει χρόνο για να διερευνηθεί”, δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα