Τραμπ: Κρατάει ανοιχτό το Γκουαντανάμο, βάζει 'απέναντι' Κίνα και Ρωσία

President Donald Trump pauses as he gives his first State of the Union address in the House chamber of the U.S. Capitol to a joint session of Congress Tuesday, Jan. 30, 2018 in Washington, as Vice President Mike Pence and House Speaker Paul Ryan applaud. (Win McNamee/Pool via AP)
President Donald Trump pauses as he gives his first State of the Union address in the House chamber of the U.S. Capitol to a joint session of Congress Tuesday, Jan. 30, 2018 in Washington, as Vice President Mike Pence and House Speaker Paul Ryan applaud. (Win McNamee/Pool via AP) AP

Έριξε τους τόνους ο αμερικανός Πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία για την "Κατάσταση της Ένωσης", ζητώντας ενότητα και αποφεύγοντας τη διχαστική ρητορική, τη στιγμή που ανακοίνωνε επέκταση της λειτουργίας του Γκουαντάναμο και κατήγγειλε τα "ανοιχτά σύνορα"

Στην πρώτη ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κονγκρέσσο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την "αξιοσημείωτη επιτυχία" του πρώτου χρόνου της κυβέρνησής του και, σε μεγάλο βαθμό απέφυγε την εθνικιστική ρητορική, τις πολιτικές επιθέσεις και τον διχαστικό λόγο.

Ενωτικός ο Τραμπ, διχασμός στα έδρανα

Τα αμερικανικά Μέσα, κάνουν λόγο για μία "συμφιλιωτική" ομιλία, και ενωτική εμφάνιση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία ήρθε μετά από έναν χρόνο με τον ανταγωνιστικό και διχαστικό λόγο του Τραμπ.

ADVERTISING

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς να αναζητήσουν συμβιβασμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι υποδομές στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους στο Καπιτώλιο την Τρίτη, έπειτα από μια χρονιά κατά την οποία οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν ασταμάτητες, με τον ίδιο στο επίκεντρο.

"Απόψε, καλώ όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο, να ανακαλέσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αποτελέσματα στον λαό που εκλεχτήκαμε να για να υπηρετήσουμε", τόνισε ο ρεπουμπλικάνος στην ομιλία του, που εκφώνησε μπροστά στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ έκανε την πρόταση να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη συντήρηση των υποδομών και την κατασκευή νέων.

Ο ρεπουμπλικάνος προσπάθησε να αξιοποιήσει την ομιλία αυτή για να βάλει τέλος στις αμφιβολίες για το εάν θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία του, εν μέσω ερευνών για τις σχέσεις μελών της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία με τη Ρωσία και της φερόμενης προσπάθειας του Κρεμλίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ.

Την ώρα που ο Τραμπ μίλαγε για την ανάγκη ενότητας, η πολιτική διαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανής. Οι ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί τον επευφημούσαν ηχηρά, ενώ οι δημοκρατικοί άκουγαν σιωπηλοί, καθισμένοι στα έδρανα.

Member of the Cabinet applaud during President Donald Trump's State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Member of the Cabinet applaud during President Donald Trump's State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (AP Photo/J. Scott Applewhite) AP

Μετανάστευση, Γκουαντάναμο και...πειράματα

Ο πρόεδρος αυτοεπαινέθηκε για το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών και το επίπεδο της απασχόλησης, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Καυχήθηκε ότι με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που προώθησε, θα υπάρξει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

"Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή. Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο", υποστήριξε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε "δίκαιη" την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και κατήγγειλε τα "ορθάνοιχτα σύνορα" που έχουν "στοιχίσει πολλές ζωές".

"Για δεκαετίες, τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας. Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων", υποστήριξε ο Τραμπ, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν αρκετοί "Ονειροπόλοι", νεαροί μετανάστες που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και σήμερα βρισκονται σε απόλυτη επισφάλεια καθώς ο Τραμπ κατήργησε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης που τους προστάτευε από την απέλαση.

President Donald Trump delivers his State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (AP Photo/Susan Walsh)
President Donald Trump delivers his State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Παράλληλα, ο Τραμπ είπε ότι θέλει το Κογκρέσο να νομοθετήσει για το "δικαίωμα" των βαριά άρρωστων ανθρώπων στις ΗΠΑ "να δοκιμάζουν" πειραματικές θεραπείες που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές. Έχει ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ αυτής της θέσης.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει να παραμείνει ανοικτή η φυλακή του στρατού των ΗΠΑ στον Κόλπο Γουαντάναμο, την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κλείσει.

"Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση" που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016, είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. "Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει οδηγία στον υπουργό (Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ) Μάτις να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γουαντάναμο", πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η κίνηση του μεγιστάνα σηματοδοτεί ακόμη μια ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του.

Η έξωθεν απειλή

Μιλώντας για τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως οι χώρες που είναι "αντίπαλες" των ΗΠΑ, "όπως η Κίνα και η Ρωσία", απειλούν "τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας" και πως απέναντί τους, "η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση".

Για να εξασφαλιστεί "η ισχύς" της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε απο τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να "εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο" ώστε να "καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση".

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης –η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο– εναντίον του "εφησυχασμού" και των "παραχωρήσεων" έναντι της Βόρειας Κορέας, διαμηνύοντας ότι δεν θα "επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση".

President Donald Trump delivers his State of the Union address to a joint session of U.S. Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (Jim Bourg/Pool via AP)
President Donald Trump delivers his State of the Union address to a joint session of U.S. Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (Jim Bourg/Pool via AP) AP

"Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για να αποκτήσει (βαλλιστικούς) πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό", δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Σε ό,τι αφορά στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκουν "στο πλευρό του ιρανικού λαού στον θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία", αναφερόμενος στις πολυήμερες διαδηλώσεις και τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν πρόσφατα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

"Όταν ο ιρανικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον των εγκλημάτων της διεφθαρμένης δικτατορίας του, δεν θα μένω σιωπηλός", είπε ο Τραμπ, απαιτώντας ταυτόχρονα ξανά από τα μέλη του Κογκρέσου να "επιλύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα της καταστροφικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σταματά να επικρίνει.

Win McNamee/Pool via AP

SHARE:

24Media Network