Τρόμος στο Λονδίνο: Έξι fake news για την επίθεση

Τρόμος στο Λονδίνο: Έξι fake news για την επίθεση

Αυτές είναι οι ψευδείς ειδήσεις που μεταδόθηκαν για το μακελειό στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Τις πληγές της μετρά η Βρετανία μετά από το μακελειό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι (ανάμεσά τους ο δράστης) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό όσες πληροφορίες που έβγαιναν στο φως για τη διπλή επίθεση στο Ουέστμινστερ, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Κάποια ωστόσο από τα “σενάρια” που μεταδόθηκαν δεν ήταν όσο έγκυρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση στους θεατές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ανακαλούν άρον άρον τις “αποκλειστικές” πληροφορίες.

Το News247 βρήκε έξι ψευδείς ειδήσεις (fake news) που μεταδόθηκαν για την επίθεση στην “καρδιά” της Βρετανίας:

Η ταυτότητα του δράστη

Η υπόθεση της ταυτότητας του δράστη που αιματοκύλισε το Λονδίνο απασχόλησε μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πήρε διαστάσεις… θρίλερ. Το βρετανικό Channel 4 μετέδωσε ότι ο ισλαμιστής που έσπειρε τον τρόμο είναι ο 42χρονος Αμπού Ιζαντίν και την πληροφορία αναδημοσίευσαν γρήγορα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιζαντίν ωστόσο είναι αδύνατο να είναι ο μακελάρης καθώς κρατείται σήμερα σε βρετανικές φυλακές.  Ως αποτέλεσμα τα σχετικά δημοσιεύματα άρχισαν μετά από λίγη ώρα να “εξαφανίζονται”.

Φωτογραφία του 2013

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία ενός μεσήλικα άνδρα να κρατά ένα μαχαίρι, υποστηρίζοντας ότι ο εικονιζόμενος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Ουέστμινστερ. «Αυτή είναι φωτογραφία του δράστη λίγα λεπτά προτού επιτεθεί στον αστυνομικό και πέσει νεκρός από πυρά» είπε ο Ρώσος παρουσιαστής.

«Κρατά ένα απλό μαχαίρι κουζίνας, σαν αυτά που μπορεί να αγοράσει κανείς σε οποιοδήποτε κατάστημα» πρόσθεσε η συμπαρουσιάστρια και εστίασε στο κάλυμμα κεφαλής του εικονιζόμενου: «Αυτό το είδος των καλυμμάτων κεφαλής φοριέται συνήθως σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν» είπε.

 

Όπως αποδείχτηκε ωστόσο, η φωτογραφία με τον ένοπλο τραβήχτηκε το 2013: Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από τις αρχές έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά την αλλαγή της φρουράς, καθώς διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο μαχαίρια.

Γέλιο στο Twitter

Ένα tweet του δικτύου Al Jazeera με μια φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ προκάλεσε… γέλιο σε δεκάδες χρήστες του διαδικτύου, που πιθανώς θεώρησαν ότι πρόκειται για κάποιο είδος φάρσας… Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το tweet του Al Jazeera και οι αντιδράσεις που απέσπασε είναι αληθινές ή προϊόν μοντάζ.

 

“Επιθέσεις σαν αυτές είναι μέρος της καθημερινότητας”

Οι δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο του 2016 με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη αναμεταδόθηκαν εκ νέου την Τετάρτη και παρουσιάστηκαν αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αναφέρονται στο μακελειό του Ουέστμινστερ.

Ο δήμαρχος Sadiq Khan είχε δηλώσει το 2016: “Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής στις μεγάλες πόλεις και αυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτές. Καλώ σε επαγρύπνηση τους κατοίκους του Λονδίνου  και τις αρχές να είναι σε συνεχή συνεργασία με τους πολίτες” προκειμένου να προληφθούν αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Ωστόσο την Τετάρτη, ο δημάρχος εμφανίστηκε από μερικά μέσα ενημέρωσης να δηλώνει “Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής στο Λονδινό”, φράση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και ένα εξοργισμένο tweet του γιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ:

 

Ο κωμικός Σαμ Χάιντ είναι ο δράστης

Τείνει να εξελιχθεί σε μια επαναλαμβανόμενη φάρσα, ωστόσο ο κωμικός Sam Hyde κατηγορήθηκε εσφαλμένα (για μια ακόμη φορά) ότι είναι ο δράστης της επίθεσης.

 

Ψευδείς αναφορές για θύματα

Όπως σε κάθε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, υπάρχουν ψευδείς αναφορές για θύματα. Αρκετοί χρήστες του διαδικτύου θέλουν τα τραβήξουν την προσοχή και υποστηρίζουν ότι κάποιο φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο ήταν κοντά στο σημείο της επίθεσης και αγνοείται.

 

(Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, με πληροφορίες από Buzzfeed)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα