Τσαβούσογλου: “Καταδικάζουμε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα”

Τσαβούσογλου: “Καταδικάζουμε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα”
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία της Λιβύης, λέγοντας "είναι ντροπή να ζητάς με απειλές να σου δώσουν τη συμφωνία".

Το μήνυμα ότι η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου., στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» που συμμετείχε σήμερα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ίδιος δήλωσε ότι η γειτονική χώρα είναι ανοιχτή σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση τους Ελληνοκυπρίους, ενώ ταυτόχρονα διέψευσε σχόλια ότι η Τουρκία έχει θέσει σε κίνδυνο τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η απόφαση της απέλασης δείχνει το “πραγματικό πρόσωπο” της Αθήνας.

“Είναι ντροπή να ζητάς με απειλές να σου δώσουν τη συμφωνία”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην απέλαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το σχέδιο ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική δεν θα εκδοθεί πριν το σχέδιο της Τουρκίας να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ την απειλή των Κούρδων του YPG και το PKK”.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι “η μόνη λύση, για τη χώρα αυτή, είναι πολιτικού χαρακτήρα” και πως “πρέπει να πεισθεί, σχετικά, και το καθεστώς της Δαμασκού”.

“Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα”, δήλωσε επίσης ο Μ.Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι “μετά την τουρκική επιχείρηση τα αποσχιστικά σχέδια ναυάγησαν”. “Πρέπει να καθαρίσει, η χώρα, από κάθε τρομοκρατική οργάνωση”, προσέθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι “δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες απαντήσεις στους πρόσφυγες”.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας”.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι “η Τουρκία αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες”, με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.

“Η Ουάσιγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για την Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα”, τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι “στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία” και ότι “δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική”. Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όσο για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη».

“Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή” είπε, τέλος, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, καθώς του είχε ζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην ελληνική πλευρά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, “του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα “.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version