Τσίπρας για μεταναστευτικό: Πρέπει να μοιράσουμε τις ευθύνες

default image

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται με στόχο να βρεθεί κοινός βηματισμός στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τι δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι αρχηγοί

“H EE πρέπει να προχωρήσει στο διαμοιρασμό της ευθύνης, των βαρών, των ικανοτήτων, των δυνατοτήτων για το κοινό μας μέλλον” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των αρχηγών κρατών με θέμα το προσφυγικό. Πριν τον Έλληνα πρωθυπουργό στους δημοσιογράφους μίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε πως δεν είναι δυνατό η Ευρώπη να μην μπορέσει να βρει λύση στο θέμα των προσφυγικών ροών.


Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και νωρίτερα κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει». Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα:

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στην ελληνική αποστολή βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

 

Ορμπάν: Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, να επιτρέψει σε άλλες να το κάνουν

Αναφορά στη χώρα μας όμως έκανε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν που ανέφερε πως “αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, θα πρέπει να της ζητήσουμε ευγενικά, μιας και είναι ένα κυρίαρχο κράτος, να επιτρέψει σε άλλες χώρες να αστυνομεύουν τα σύνορά της”. Ο Ορμπάν σημείωσε πως η Συνθήκη του Σένγκεν επιβάλει σε όλα τα μέλη να ελέγχουν τα σύνορά τους. “Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Γερμανούς, να κατανοήσουμε πως είναι σε δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να εργαστούμε μαζί τους” ανέφερε.

Ντ. Κάμερον: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από κατανοητή απάντηση στην κρίση

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Μεγάλη Βρετανία συμβάλλει με άλλα 100 εκατ. λίρες για την προσφυγική κρίση. Η χώρα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα 1 δις λίρες για την αντιμετώπιση του θέματος. Το δίκτυο Open Europe παραθέτει πίνακα με τη χρηματοδότηση των χωρών στο ζήτημα της Συρίας.

Ολάντ: Η απόφαση να συνοδεύεται με έναν έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης

“Ο μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων και η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης. Αυτό που επιθυμούμε είναι η απόφαση να συνοδεύεται με έναν έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό που ονομάζεται Hot Spot για να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι που έρχονται δικαιούνται ασύλου ή όχι” σημείωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Φρανσουά Ολάντ.

“Πρέπει να στηρίξουμε την Ιορδανία, την Τουρκία, τον Λίβανο για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να τύχουν σωστήςυποδοχής . Θα υπάρξει βοήθεια από τη Γαλλία και την Ευρώπη. Οι πρόσφυγες πρέπει να βρίσκονται  κοντά στο χώρο που διαβιούν και όχι να έρχονται στην Ευρώπη” ανέφερε για τους στόχους της Γαλλίας να παραμείνουν οι πρόσφυγες σε χώρες που συνορεύουν με τη Συρία.

“Όσοι δεν θέλουν να τιμήσουν τις αρχές της ΕΕ θα πρέπει να απολογηθούν για την παρουσία της εντός στην ΕΕ” είπε ο Γάλλος πρόεδρος για τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις από μέλη της Ένωσης.

Ρέντσι: Αυτή η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λύσει μια χώρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί από μια χώρα και ανέφερε πως απαιτείται αλληλεγγύη. “Η πραγματικότητα της κρίσης είναι πολύ πιο ακραία από ότι καταγράφεται στις Βρυξέλλες ως τώρα” είπε και τόνισε πως το θέμα δεν αντιμετωπίζεται απλά με μια συζήτηση γύρω από αριθμούς.

Τούσκ: Να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

“Το πιο επείγον” ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της”, δήλωσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση.

 

“Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική”, σημείωσε.

Σουλτς: Να υπάρξει το μήνυμα συνεργασίας στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στο θέμα προσεχρόμενος και είπε: “Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς χρήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα χρήματα που χρειάζονται. Χωρίς τους απαραίτητους πόρους διακινδυνεύουν να υπάρχουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια προσφύγων. Είναι σημαντικό να υπάρξει το μήνυμα συνεργασίας στην Ευρώπη” σημείωσε. Πάντως σε ό, τι αφορά στις αντιδράσεις από χώρες της Ευρώπης είπε: “Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία. Λαμβάνω υπόψη μου ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι ήμασταν αντίθετοι, αλλά αφού η πλειοψηφία άκουσε.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Να δουλέψουμε μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο ως ενωμένη Ευρώπη μπορούμε να λύσουμε εσωτερικά προβλήματα και να συμβάλουμε στην επίλυση εξωτερικών ζητημάτων” ανέφερε η εκπρόσωπος για θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας της Κομισιόν. “Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές. Ελπίζω πως τα σύνορα θα ανοίξουν και πάλι” συμπλήρωσε. Η κα. Μογκερίνι ανέφερε πως είχε επαφές με τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Σερβίας και τους ζήτησε να συνεργαστούν στο θέμα, ενώ τόνισε πως το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Το θέμα του χρέους συζήτησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τζιάνι Πιτέλα

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος λίγο μετά την άφιξή του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανάφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στις 6.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα