Twitter Vs Trump: Πώς το αγαπημένο του παιχνίδι έσκασε στα χέρια του

Twitter Vs Trump: Πώς το αγαπημένο του παιχνίδι έσκασε στα χέρια του
Shutterstock

Τέσσερα χρόνια και μερικές χιλιάδες tweets αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από την προεδρία έχασε και το αγαπημένο του παιχνίδι. Από τον "καταιγισμό" στον αποκλεισμό.

“Έπειτα από διεξοδική εξέταση πρόσφατων αναρτήσεων στον λογαριασμό realDonaldTrump και του πλαισίου τους αναστείλαμε μόνιμα τον λογαριασμό εξαιτίας του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας”.

Η απομόνωση αυτής της φράσης από την μακροσκελή και στοχειοθετημένη ανακοίνωση του Twitter ήταν αρκετή για να επαληθεύσει και την απομόνωση του Ντόναλντ Τραμπ, πλέον και σε σοσιαλμιντιακό επίπεδο. Ένα πεδίο στο οποίο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βάσισε το μεγαλύτερο κομμάτι της θητείας και δη της προεκλογικής του εκστρατείας, το οποίο ωστόσο αποδείχτηκε ναρκοθετημένο από τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα τελευταία tweets του Τραμπ ήταν απλά η αφορμή για το Twitter ώστε να αποκλείσει τον λογαριασμό του και να πυροδοτήσει το trend με hashtag #TrumpBanned. Η μάχη μεταξύ του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όμως, με τον απελθόντα πρόεδρο των ΗΠΑ κρατάει καιρό, μέχρι τη στιγμή της κορύφωσής της που σηματοδοτήθηκε και από την έξαρση των συνεχόμενων “κρουσμάτων” παραπλάνησης και παραπληροφόρησης από πλευράς Τραμπ τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Ας μην παραλείψουμε, όμως, την αφορμή.

Το σκεπτικό του Twitter για τον αποκλεισμό του Τραμπ πηγάζει φυσικά από τα τελευταία ντροπιαστικά και αντιδημοκρατικά γεγονότα στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, στα οποία ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, με τις αναρτήσεις του στα social media, εμφανίστηκε ως ηθικός θριαμβευτής, χαμογελώντας κρυφά πίσω από αναρτήσεις-“εκκλήσεις” προς τους Τραμπικούς εισβολείς να επιστρέψουν σπίτια τους.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2021, ο Τραμπ έγραψε: “Οι 75.000.000 σπουδαίοι Αμερικανοί Πατριώτες που με ψήφισαν, και ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ, θα έχουν μια ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ στο μέλλον. Δεν θα αντιμετωπίζονται άδικα”.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε αυτό που λίγο-πολύ όλοι περιμέναμε, ότι δηλαδή δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του διάδοχού του, Τζο Μπάιντεν.


Αυτά τα δύο tweets ήταν και οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι στην πιο τεταμένη περίοδο του πολιτικού σκηνικού των ΗΠΑ, οδηγώντας το Twitter να ρίξει “μαύρο” στον λογαριασμό του. “Καταστήσαμε σαφές ότι οι λογαριασμοί δεν μπορούν να παραβαίνουν τους κανόνες μας, υποκινώντας, μεταξύ άλλων τη βία”, αναφέρει η διοίκηση του Twitter τονίζοντας πως το “ιστορικό” του Τραμπ, σε συνδυασμό με τις νέες αναρτήσεις σε μία περίοδο εντάσεως έστρωσε τον μονόδρομο του αναπόφευκτου μπλοκαρίσματος. Μάλιστα το Twitter απομόνωσε συγκεκριμένες φράσεις μεταξύ των αναρτήσεών του, όπως “Αμερικανοί Πατριώτες” και άλλες τέτοιες, σχολιάζοντας πως αυτές υποκινούν τη βία, ενώ η δήλωση της απουσίας του από την ορκωμοσία αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Εδώ, μπορείτε να διαβάστε όλο το σκεπτικό της απόφασης.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Και κάπως έτσι, Τραμπ “γιοκ” από το Twitter (ανάλογες αντιδράσεις είχαν Facebook και Instagram), τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, κλείνοντας έναν ευρύ και πολύκροτο κύκλο δράσης του στα social media, τα οποία αποτέλεσαν ένα βασικότατο εργαλείο της επικοινωνιακής του πολιτικής.

Στην εξώπορτα της θητείας του, η δράση του προέδρου των Ρεπουμπλικάνων στο Twitter αποτελεί ευρύ κριτήριο αξιολόγησης για τα πεπραγμένα της τετραετίας, καθώς όσο αυτή κυλούσε όλο και αυξανόταν αυτή η σχέση εξάρτησης που είχε με τα social media, πράγμα που έχει καταγραφεί και στα “πρακτικά”.

Για τη χρήση του Twitter από τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχολαστικά από τη Wikipedia που έχει καταγράψει όλη την πορεία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή της εκλογής του μέχρι και τον περασμένο Οκτώβρη (Κορονοϊός, Εκλογές, υπόθεση Τζέφρι Έπσταϊν μέχρι και οι Linkin Park στο “ενεργητικό” του). Βέβαια, η καταγραφή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς η προεκλογική περίοδος και αυτή της καταμέτρησης των ψήφων αλλά ακόμη περισσότερο αυτή που διαδέχτηκε την πανωλεθρία κατακλύστηκαν από έναν “καταιγισμό” tweets που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Wikipedia πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατά την εκλογή του είχε δηλώσει πως θα κάνει πολύ περιορισμένη χρήση του Twitter “αν το χρησιμοποιώ και καθόλου”, από τον Ιούνιο του 2015 που έθεσε υποψηφιότητα μέχρι και για τα επόμενα δυόμιση χρόνια είχε κάνει πάνω από 17.000 tweets. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο διάστημα της θητείας του είχε όντως περιορίσει τις αναρτήσεις του στο Twitter, ωστόσο, σύντομα άρχισε να εντάσσει τα social media στην εξωτερίκευση της αμφιλεγόμενης σκέψης του και στο πεδίο της επικοινωνιακής του πολιτικής.

Παρά τις προειδοποιήσεις των συμβούλων του και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως οι αναρτήσεις του έβλαπταν την ατζέντα του (το 2017 δημοσκόπηση του Fox News έδειξε πως 70% των ερωτηθέντων συμφωνούσαν πως το Twitter τον έβλαπτε), ο Τραμπ συνέχισε να κρατά ενωμένα τα δεσμά της πολιτικής με το ρεύμα της εποχής και την ανάγκη του να πολώνει το κοινό του. Οι αναρτήσεις αυξάνονταν εκθετικά, οι ακόλουθοί του γίνονταν όλο και περισσότεροι (ξεπέρασαν τα 90 εκ.), το Twitter έγινε το αγαπημένο παιχνίδι.

Κάπως έτσι, τα πάνω από 3.000 tweets του 2018 έγιναν περίπου 5.000 το 2019, για να ακολουθήσει το καταιγισμός του 2020, με περισσότερα από 11.000 μέχρι τον Ιούλιο! Αναμένουμε τη “στατιστική” του τελευταίου εξαμήνου όπου, δεδομένα, υπήρξε “εκτόξευση” αναρτήσεων.

Ο “πόλεμος” και η πολλοστή χαμένη μάχη

Το 2020 ήταν μία ταραχώδης χρονιά, με πολλά από τα μελανά της σημεία να αλληλεπιδρούν με την προεδρία του Τραμπ, ο οποίος ήταν μάλλον “με το κινητό ανά χείρας”, έτοιμος να σχολιάσει, να προκαλέσει, να διχάσει και κυρίως να φανατίσει το ακροδεξιό του κοινό.

Οι αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές αναρτήσεις για τον κορονοϊό οδήγησαν το Twitter στη λήψη μέτρων που θα περιόριζαν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Την ίδια ώρα, η διαδικτυακή στάση του Τραμπ στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και η ανάρτηση-φωτιά που έλεγε πως “όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί”, έφερε και τις πρώτες ειδικές σημάνσεις του Twitter στις αναρτήσεις του, πυροδοτώντας την μεταξύ τους κόντρα.

“To Twitter δεν κάνει τίποτε για όλα τα ψέματα και την προπαγάνδα που ερχονται από την Κίνα ή το Ριζοσπαστικό Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Εχουν στοχοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς, τους Συντηρητικούς και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παράγραφος 230 πρέπει να ανακληθεί από το Κονγκρέσο. Μέχρι τότε, θα υπάρξει ρύθμιση”, έγραφε στον λογαριαμό του ο Τραμπ, αναφερόμενος στην “απόκρυψη” προηγούμενης ανάρτησής του από το Twitter, το οποίο ανακοίνωνε από την πλευρά του: “Αυτό το Tweet παραβίασε του κανόνες του Twitter σχετικά με την εκθείαση της βίας. Ωστόσο, το Twitter θεώρησε ότι δύναται να είναι προς το δημόσιο συμφέρον το tweet αυτό να παραμείνει προσβάσιμο”.


Αυτή η επισήμανση μονιμοποιήθηκε το επόμενο διάστημα στο προφίλ του Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος “χτυπούσε” με συνεχόμενα tweets όσο οι εκλογές πλησίαζαν. Από τη στιγμή που οι κάλπες άνοιξαν και η ήττα άρχισε να εμφανίζεται στον ορίζοντα της καταμέτρησης, ο αφηνιασμένος Τραμπ έμοιαζε με… ταύρο σε διαδικτυακό υαλοπωλείο, σερβίροντας fake news, με μόνιμη σκιά των αναρτήσεών του τη σήμανση του Twitter για “παραποιημένο μήνυμα”.

Το πρώτο εκκωφαντικό του χτύπημα έλεγε: “Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα”. Άμεσά το Twitter πρόσθεσε προειδοποίηση στη δημοσίευση για παραπλανητική ανάρτηση σχετικά με την πολιτική διαδικασία.


Το παραπάνω περιστατικό απλά επαναλαμβανόταν για δύο μήνες, μέχρι που το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος σοβάρεψε, μαζί και της πόλωσης των ψηφοφόρων του που αγρίεψαν. Οι οργισμένες αναρτήσεις είχαν ήδη σμιλέψει ένα φανατισμένο κοινό. Έτσι, με το twitter να έχει αποτελέσει κοινό πεδίο “ώσμωσης ιδεών”, η μετάβαση στον έξω κόσμο και συγκεκριμένα στην ομιλία της 6ης Ιανουαρίου, όπου καλούσε τους οπαδούς του να αντισταθούν στην επικύρωση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν, συνοδεύτηκε με σκηνές που αποτέλεσαν κηλίδα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Ακόμη και μετά από την εισβολή στο Καπιτώλιο, όμως, ο Τραμπ εμφανιζόταν στο Twitter ως ηθικός θριαμβευτής, καλώντας από τη μία τους Τραμπικούς εισβολείς να “επιστρέψουν σπίτια τους”, αλλά από την άλλη να μην ξεχάσουν αυτή τη μέρα, την οποία “θα θυμόμαστε για πάντα”.

30.000 and counting…

Το Τwitter ήταν μεν ένα από τα αγαπημένα βήματα δημόσιου λόγου για τον Τραμπ, αλλά όπως ήταν λογικό, δεν ήταν και το μοναδικό στο οποίο διατυμπάνιζε ακραίες, αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές απόψεις. Η Washington Post έχει στη διάθεσή της όλα τα “πρακτικά” των δημόσιων τοποθετήσεών του, δίνοντας με συγκλονιστική λεπτομέρεια στη διάθεση του κοινού το “μαύρο κουτί” του αποτυχημένου, όπως αποδείχτηκε, λόγου του. Και εδώ βέβαια, η καταγραφή είναι ελλειμματική καθώς απουσιάζει το διάστημα της κορύφωσης “Νοεμβρίου-Ιανουαρίου”. Από το 2017 και μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο πάντως, η Post έχει καταγράψει 29.508 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που αποτυπώνονται και διαγραμματικά παρακάτω:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα