Τζένη Λειβαδάρου: Ο Χόκινγκ, όπως τον γνώρισα

Τζένη Λειβαδάρου: Ο Χόκινγκ, όπως τον γνώρισα

Η ελληνίδα ερευνήτρια του Cambridge μιλά στο News 24/7 για τον Στίβεν Χόκινγκ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να κάνουν την επιστήμη προσιτή στον κόσμο, ενώ τον χαρακτηρίζει "ακτιβιστή" σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κινητικότητας καθώς και η ίδια κινείται με αμαξίδιο

Ως έναν μεγάλο επιστήμονα, από τους πρώτους μοντέρνους που κατάφεραν να καταστήσουν την επιστήμη κατανοητή στον κόσμο αλλά και έναν πολύ προσιτό άνθρωπο, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα κινητικότητας που αντιμετώπιζαν κάποιοι από τους φοιτητές, περιγράφει η κ. Τζένη Λειβαδάρου, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Cambridge τον Stephen Hawking, στο News 24/7.

“Είχαμε μία συνάντηση όταν πρωτοήρθα στο μαθηματικό του Cambridge, καθώς τον ενδιέφερε να δει τι κάνω, με τι ασχολούμαι επιστημονικά και αν έχω όλα τα μέσα για να κάνω την έρευνά μου και να ζω εδώ αναπόσπαστη και χωρίς άλλα προβλήματα”. Το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση του Stephen Hawking έγιναν αντιληπτά από την πρώτη στιγμή από την ελληνίδα ερευνήτρια που και η ίδια χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας μυοπάθειας. “Ήταν από τα πρώτα πράγματα που με ρώτησε και φαινόταν ότι ενδιαφερόταν πολύ. Μου έλεγε πως, ανά πάσα στιγμή, όποιο πρόβλημα και να έχω, τόσο αυτός, όσο και το προσωπικό του είναι διαθέσιμοι”. “Θα μπορούσες να τον αποκαλέσεις έναν ακτιβιστή για αυτά τα ζητήματα”, προσθέτει.

Η κυρία Λειβαδάρου μιλάει και για την συνεργασία της με τον διάσημο αστροφυσικό: “Κάποια πειράματα που έχω κάνει σχετίζονται με τις μορφές του γαλαξία, επομένως τον ενδιέφεραν. Του έδειχνα τα πειράματά μου και συζητούσαμε”.

Η ίδια αναφέρεται με μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση στο μεγάλο, όπως λέει, επίτευγμα του Stephen Hawking: το γεγονός ότι κατάφερε να καταστήσει την επιστήμη προσιτή στις ευρείες μάζες: “Ήταν από τους πρώτους μοντέρνους επιστήμονες που αποφάσισε να κάνει προσιτή την επιστήμη. Πήρε έναν τομέα πολύ δύσκολο, μαθηματικά και φυσική, πράγματα που δεν είναι χειροπιαστά στον δικό μας κόσμο και τα έκανε προσιτά σε όλους”.

“Για επιστήμονες αυτού του βεληνεκούς”, συνεχίζει η κυρία Λειβαδάρου, “η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να γίνουν κατανοητοί και προσιτοί στον καθένα. Το να μιλάνε με τους συναδέλφους τους, που μιλάνε την ίδια γλώσσα είναι εύκολο. Αλλά το μεγάλο επίτευγμα είναι αυτό, να μπορείς να μιλήσεις στον καθένα και να κάνεις την επιστήμη προσιτή και αγαπητή στον καθένα. Αυτός ήταν πρωτεργάτης. Το κατάφερε αυτό, γιατί μιλούσε απλά. Αυτό είναι κάτι δύσκολο που πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες δεν μπορούν να το κάνουν”.

Περιγράφοντας την σημασία του επιτεύγματος του Stephen Hawking, στο να καταστήσει την επιστήμη προσιτή, η Τζένη Λειβαδάρου χρησιμοποιεί μία πολύ ιδιαίτερη φράση: “Έκανε την αστροφυσική μόδα. Από ένα αντικείμενο, άγνωστο και γοητευτικό, σε κάτι πιο οικείο και πιο προσιτό”.

“Για την μεγάλη του αυτή επιτυχία αποτέλεσε έμπνευση για μένα αλλά και για πάρα πολύ κόσμο”, καταλήγει η ερευνήτρια του Cambridge.

Η κυρία Λειβαδάρου το πρωί της Τετάρτης αποχαιρέτησε τον μεγάλο επιστήμονα με μία ανάρτηση στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα