UNICEF: Ένα στα εννέα παιδιά στον κόσμο ζει σε εμπόλεμη ζώνη. Έκκληση για 2,8 δισ. δολάρια

Βοήθεια σε 43 εκατ. παιδιά, θύματα ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, ευελπιστεί να προσφέρει η UNICEF. Διπλάσιο το ποσό σε σχέση με την αντίστοιχη έκκληση, που είχε απευθύνει πριν από τρία χρόνια
- 26 Ιανουαρίου 2016 19:40
Έκκληση για συγκέντρωση ποσού 2,8 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθηθούν 43 εκατ. παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, απευθύνει η UNICEF.
Το ποσό έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη έκκληση, που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια. Οι δύο βασικές αιτίες, οι συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαναγκάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκθέτουν εκατομμύρια περισσότερα σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, βία, ασθένειες, κακοποίηση, καθώς και σε διακινδύνευση της εκπαίδευσής τους.
Περίπου το 1 στα 9 παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Το 2015, τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, από εκείνα στις άλλες χώρες.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά να ζουν σε ζώνες εξαιρετικά υψηλής συχνότητας πλημμυρών και σχεδόν 160 εκατομμύρια να ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας. Ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα Ελ-Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ ενέχει περαιτέρω κίνδυνο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συνεχίζει να αυξάνεται, με μόνο την Ευρώπη να δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης (25%) προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στα οποία θα παρασχεθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα οποία βιώνουν τις συνέπειες κρίσεων – από 4,9 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 σε 8,2 εκατομμύρια το 2016. Περισσότερα από τα μισά (5 εκατομμύρια) θα είναι παιδιά της Συρίας στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.
«Εκατομμύρια παιδιά αποστερούνται την εκπαίδευσή τους», δήλωσε η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση είναι μια σωτήρια παρέμβαση για τα παιδιά, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν, εν μέσω της φρικτής κατάστασης από τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες. Τη χρονιά αυτή το ένα τέταρτο της έκκλησής μας προορίζεται για την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση του νου των παιδιών και των νέων χτίζουμε την ελπίδα, έτσι ώστε να μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους, και να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της χρόνιας κρίσης.»
«Τους τελευταίους μήνες έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά που έχουν σπρωχθεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης δυστυχίας, στο Μπουρούντι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας, και κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων. Η παγκόσμια προσφυγική κρίση είναι και κρίση για την προστασία των παιδιών που έχουν πάρει τους δρόμους, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking”, κατέληξε η Afshan Khan.