Βαρκελώνη: Νέα αποστολή του Global Sumud Flotilla ετοιμάζεται για τη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Καράβια του Global Sumud Flotilla στο λιμάνι της Βαρκελώνης
Καράβια του Global Sumud Flotilla στο λιμάνι της Βαρκελώνης (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Emilio Morenatti

Η αποστολή πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα στοχεύει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Η δεύτερη αποστολή πλοιαρίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ετοιμάζεται να αποπλεύσει την Κυριακή από το ισπανικό λιμάνι της Βαρκελώνης, με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Περίπου 30 σκάφη σχεδιάζουν να αναχωρήσουν από τη μεσογειακή πόλη φορτωμένα με ιατρική βοήθεια και άλλα εφόδια, στο πλαίσιο του Global Sumud Flotilla, ενώ περισσότερα πλοία αναμένεται να ενωθούν κατά τη διαδρομή προς την Παλαιστίνη. Ο ισραηλινός στρατός είχε σταματήσει τον περασμένο Οκτώβριο περίπου 40 σκάφη που είχαν συγκεντρωθεί από την ίδια οργάνωση, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στη αποκλεισμένη Γάζα, συλλαμβάνοντας τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και περισσότερους από 450 άλλους συμμετέχοντες.

Αποστολή για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει κάθε πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, αρνείται ότι εμποδίζει την παροχή προμηθειών στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της. Ωστόσο, Παλαιστίνιοι και διεθνείς οργανισμοί βοήθειας υποστηρίζουν ότι οι προμήθειες που φτάνουν στην περιοχή παραμένουν ανεπαρκείς, παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο και η οποία περιλάμβανε εγγυήσεις για αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λίαμ Κάνινγχαμ, ηθοποιός που συμμετείχε στη τηλεοπτική σειρά Game of Thrones και στηρίζει την αποστολή χωρίς να συμμετέχει, δήλωσε στο Reuters: «Κάθε κιλό βοήθειας που βρίσκεται σε αυτά τα πλοία αποτελεί αποτυχία, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους κάνουν αυτό που οι κυβερνήσεις τους είναι νομικά υποχρεωμένες να κάνουν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, τα κράτη υποχρεούνται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

«Αυτή είναι μια αποστολή που στοχεύει στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε οι οργανισμοί παροχής βοήθειας να μπορέσουν να φτάσουν», δήλωσε στο Reuters ο Σάιφ Αμπουκέσακ, Παλαιστίνιος ακτιβιστής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της αποστολής.

Ελβετοί και Ισπανοί ακτιβιστές που συμμετείχαν στην περσινή αποστολή δήλωσαν ότι υπέστησαν απάνθρωπες συνθήκες κατά την κράτησή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις — ισχυρισμός που απορρίφθηκε από εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα