Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κορυφώνει πιέσεις στον Μαδούρο – Νέες συγκεντρώσεις

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κορυφώνει πιέσεις στον Μαδούρο – Νέες συγκεντρώσεις
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζητά από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά AP

Οι κινητοποιήσεις έχουν στόχο να συντηρήσουν την πίεση αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο και επέβαλε κυρώσεις που είναι πιθανό να εξασθενήσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα για να δείξουν την υποστήριξή τους προς τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό και να διαμαρτυρηθούν εναντίον του όλο και πιο απομονωμένου σοσιαλιστή ηγέτη Νικολάς Μαδούρο.

Οι κινητοποιήσεις έχουν στόχο να συντηρήσουν την πίεση αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο και επέβαλε κυρώσεις που είναι πιθανό να εξασθενήσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία αυτής της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.

Οι επικριτές του Μαδούρο ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Μερικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα είναι πιθανό να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.

«Θα σε δούμε αύριο στους δρόμους, Βενεζουέλα», δηλώνει ο Γκουαϊδό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. «Πάμε καλά, πάμε πολύ καλά».

Ο Μαδούρο θα πραγματοποιήσει κι αυτός σήμερα συγκέντρωση για να τιμήσει την 20η επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας ως προέδρου, το 1999, του εκλιπόντος σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συγκέντρωση στη Φλόριντα πως ο καιρός του διαλόγου έλαβε τέλος και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, ελλείψεις στην παραγωγή και μαζική μετανάστευση των πολιτών σε γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες — μια κατάσταση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, σε μια άμεση πρόκληση εναντίον της εξουσίας του Μαδούρο, και γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη χωρών στην περιοχή, όμως εξακολουθεί να μην ελέγχει κρατικούς θεσμούς ούτε οποιαδήποτε κυβερνητική λειτουργία.

Έχει στείλει επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, χώρες πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Μαδούρο, λέγοντας πως μια κυβερνητική αλλαγή θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο τον κατηγορούν ότι τσαλαπατά δημοκρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και κατέστρεψε την άλλοτε σφύζουσα οικονομία μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος ελέγχου του συναλλάγματος και αυθαίρετων εθνικοποιήσεων.

Ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης δηλώνει πως οι κυρώσεις και η προσπάθεια να εξαναγκασθεί σε παραίτηση αποτελούν προέκταση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ελέγξουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα.

Προϋπόθεση διαπραγματεύσεων για τον Γκουαϊδό η αποχώρηση Μαδούρο

Στο μεταξύ, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο αν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μαδούρο.

«Θα μας ενδιαφέρει μια διαπραγμάτευση» με μοναδικό σκοπό τον καθορισμό «των όρων του τέλους της σφετερισμού, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας (…) και θα ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές» , ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε επιστολή του προς τους προέδρους του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο των χωρών που κρατούν ουδέτερη στάση στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Θέλω να σας δηλώσω με βεβαιότητα και αποφασιστικότητα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι νόμιμοι θεσμοί…δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που στοιχεύουν να διατηρήσουν παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξουσία μέσω απάτης», τόνισε ο Γκουαϊδό στους Λόπες Ομπραδόρ και Βάσκες.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας, το μόνο θεσμικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, κάλεσε τους ηγέτες του Μεξικού και της Ουρουγουάης να «θέσουν τους εαυτούς τους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να συμμετάσχουν στη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» η οποία θα ζητήσει εκλογές.

«Συμμετείχαμε» στο παρελθόν «σε διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όλες είχαν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο δεν έχει αλλάξει θέση. Χλεύασε το λαό της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη ο Γκουαϊδό διεμήνυσε ότι «ποτέ ξανά» η αντιπολίτευση δεν συμμετάσχει σε έναν «επίπλαστο διάλογο», αναφερόμενη στις αδιέξοδες συνομιλίες των δύο πλευρών το 2017 στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μαδούρο καλωσόρισε την μεσολάβηση Μεξικό και Ουρουγουάης, αλλά ο 35χρονος αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος επέμεινε λέγοντας ότι:«όταν ο Μαδούρο μιλάει για διάλογο, το λέει για να κερδίσει χρόνο».

Σε σύμπλευση με τον Γκουαϊδό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι: «τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση», σε μια συγκέντρωση προεκλογικού στιλ στη Φλόριντα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα