Βλάβη στον διεθνή διαστημικό σταθμό

Βλάβη στον διεθνή διαστημικό σταθμό
In this image made from video provided by NASA, astronaut Jack Fischer works outside the International Space Station on Friday, May 12, 2017. Fischer and Peggy Whitson, not pictured, performed the station's 200th spacewalk. (NASA via AP) AP

Μια δυσλειτουργία σε υπολογιστικό σύστημα του σταθμού, εξαναγκάζει τους αστροναύτες να βγουν έξω από αυτόν για τουλάχιστον δύο ώρες προκειμένου να επισκευάσουν το πρόβλημα

Δύο αστροναύτες θα βγουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τρίτη για μια επείγουσα επισκευή ενός υπολογιστή, που αποτελεί ένα από τα δύο υπεύθυνα συστήματα για σημαντικές λειτουργίες εντός του σταθμού με συγκεκριμένη τροχιά, είπε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA την Κυριακή.

Η κύρια συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί το Σάββατο, αφήνοντας τον περιστρεφόμενο διαστημικό εργαστήριο εξαρτημένο από τον εφεδρικό υπολογιστή, ο οποίος χρειάζεται να στέλνει εντολές στο σύστημα ηλιακής ενέργειας, το σύστημα θέρμανσης, τους βρόγχους ψύξης και άλλο εξοπλισμό.

Το προσωπικό των πέντε αστροναυτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, και τη Γαλλία δεν βρέθηκαν σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η NASA σε δήλωσή της.

Δύο ώρες έξω στο διάστημα

Η διοικητής του σταθμού Πέγκι Ουίτσον και ο ιπτάμενος μηχανικός Τζακ Φίσερ, αμφότεροι της NASA, θα εργαστούν μαζί περίπου δύο ώρες έξω από το διαστημικό σταθμό μετέωροι στο διάστημα, είπε η υπηρεσία.

Νωρίτερα τηγ Κυριακή, η Ουίτσον συναρμολόγησε και δοκίμασε ένα υποκατάστατο της χαλασμένης συσκευής, η οποία είχε τοποθετηθεί στις 30 Μαρτίου έξω από τον διαστημικό σταθμό, είπε ο εκπρόσωπος της NASA Νταν Χουότ.

Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να βγουν αστροναύτες από διαστημόπλοιο και να βρεθούν μετέωροι στο διάστημα ήταν τον Δεκέμβριο του 2015, όταν δύο αστροναύτες άφησαν τον σταθμό για να λύσουν το φρένο σε ένα ρομπότ.

Ο σταθμός, στον οποίο υπηρετούν εκ περιτροπής ομάδες αστροναυτών και κοσμοναυτών από το 2000, χρησιμεύει ως εργαστήριο έρευνας για επιστήμες όπως η βιολογία και η γεωλογία και για πειράματα φυσικής, καθώς και για παρατηρήσεις αστρικών σωμάτων και της Γης.

Ο σταθμός ανήκει σε 15 κράτη, τα οποία και τον συντηρούν, πετάει σε ύψος περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη και κάνει μία πλήρη περιστροφή του πλανήτη κάθε 90 λεπτά περίπου.

NASA via AP/ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα