Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα
Άνθρωποι πεινασμένοι στη Γάζα, κάνουν τα πάντα για λίγο φαγητό AP Photo Abdel Kareem Hana

Με κοινή δήλωση, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καλούν για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή που παρακολουθούμε στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα».

Οι τρεις χώρες, όπως μεταδίδει ο Guardian, καλούν το Ισραήλ να «άρει άμεσα τους περιορισμούς στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Η ανθρωπιστική καταστροφή που παρακολουθούμε στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», τονίζεται στη δήλωση. «Η στέρηση βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη».

Η κοινή δήλωση καλεί επίσης όλες τις πλευρές «να δώσουν τέλος στη σύγκρουση μέσω άμεσης κατάπαυσης του πυρός» και παροτρύνει τη Χαμάς να συμφωνήσει στην «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Οι βασικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό και τροφή, πρέπει να καλυφθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση», συνεχίζει η δήλωση.

Και προσθέτει: «Ο αφοπλισμός της Χαμάς είναι επιτακτικός και η Χαμάς δεν πρέπει να έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Γάζας».

Η παρέμβασή τους έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τις οργανώσεις αρωγής και τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν λόγο για επικείμενο λιμό και κατάρρευση των υποδομών υγείας και υγιεινής.

Οι εικόνες από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή, ενώ η διακοπή της ροής καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων επιδεινώνει δραματικά τις ήδη απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Παλαιστίνιοι παρατάσσονται για ένα γεύμα στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας Fatima Shbair, File/AP Photo

Η τοποθέτηση των τριών χωρών αποτελεί μήνυμα πολιτικής αποστασιοποίησης από τη στάση του Ισραήλ, ενώ ασκείται και έμμεση πίεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να στηρίζουν τη στρατιωτική γραμμή του Ισραήλ.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την ανθρωπιστική υποχρέωση των εμπλεκομένων μερών, τονίζοντας ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ζωής αθώων ανθρώπων.

Στάρμερ: “Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί μέρος προς την ειρήνη”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να αποτελεί μέρος μιας «οδού προς την ειρήνη», εν μέσω αυξανόμενης πίεσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας.

Σε δήλωσή του, που εκδόθηκε αφότου ο ίδιος και οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν την έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός, ο Στάρμερ τόνισε: «Οι φρικιαστικές εικόνες από τη Γάζα δεν σταματούν. Η συνεχιζόμενη κράτηση ομήρων, η πείνα και η στέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον παλαιστινιακό λαό, η αυξανόμενη βία από εξτρεμιστικές ομάδες εποίκων και η δυσανάλογη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Γάζα είναι όλα αδικαιολόγητα.

Μαζί με τους στενότερους συμμάχους μας, εργάζομαι για μια πορεία προς την ειρήνη στην περιοχή, με επίκεντρο πρακτικές λύσεις που θα κάνουν πραγματική διαφορά στις ζωές όσων υποφέρουν από αυτόν τον πόλεμο.

Αυτή η πορεία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για να μετατραπεί η τόσο αναγκαία κατάπαυση του πυρός σε μια διαρκή ειρήνη.

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να είναι ένα από αυτά τα βήματα. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος ως προς αυτό.

Όμως πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο, το οποίο θα καταλήγει τελικά σε λύση δύο κρατών και σε διαρκή ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς.

Αυτός είναι ο τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν – κάτι που, φυσικά, θα είναι πάντα ο απόλυτος στόχος μας».

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα