Βρετανία: Τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικής 4ημέρης εργασίας – “Άλλαξε η ζωή μας”

Βρετανία: Τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικής 4ημέρης εργασίας – “Άλλαξε η ζωή μας”
Εργαζόμενοι (Φωτογραφία Αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Πώς το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας στον κόσμο, βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους ή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς ο πληθωρισμός σε ολόκληρο τον κόσμο σημειώνει νούμερα-ρεκόρ, επηρεάζοντας άμεσα τους μισθούς και τις ζωές των εργαζομένων.

Ωστόσο, τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας -χωρίς περικοπές στους μισθούς τους- ,το οποίο θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή στα εργασιακά.

Είναι η μεγαλύτερη δοκιμή τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα στον κόσμο και ήδη ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς, τονίζοντας, μάλιστα, ότι έχουν και καλύτερη απόδοση στην εργασία τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών και λαμβάνει χώρα σε 70 επιχειρήσεις με 3.300 εργαζομένους, που δουλεύουν το 80% των εβδομαδιαίων τους ωρών, αλλά λαμβάνουν το 100% του μισθού τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το think tank 4 Day Week Global και το 4 Day Week UK Campaign σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και της Βοστώνης. Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγικότητας, την ισότητα των φύλων, το εργασιακό περιβάλλον, αλλά και την υγεία των εργαζομένων.

Στα τέλη Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το τρέχον εργασιακό ωράριο ή θα κάνουν εναλλαγή στο 4ήμερο.

Η Lisa Gilbert, μάνατζερ σε τράπεζα της Αγγλίας χαρακτηρίζει τη νέα αυτή περίοδο «εκπληκτική».

«Απολαμβάνω, πραγματικά, τα Σαββατοκύριακά μου τώρα γιατί έχω την Παρασκευή για να κάνω τις δουλειές μου και όλα τ΄αλλα. (…) Εάν θέλω να πάω τη μαμά μου μία βόλτα, μπορώ να το κάνω χωρίς να αισθάνομαι τύψεις. Έχει αλλάξει η ζωή μας», είπε στο CNN.

Από την άλλη, η Samantha Losey, διευθύντρια εταιρείας δημοσίων σχέσεων στο Λονδίνο, επεσήμανε στο αμερικανικό δίκτυο πως το πρώτο διάστημα εφαρμογής ήταν ένα «πραγματικό χάος», καθώς η ομάδα της ήταν απροετοίμαστη για το νέο χρονοδιάγραμμα.

«Για να είναι εντελώς ειλικρινής, αυτές οι δύο πρώτες εβδομάδας ήταν πραγματικά χαοτικές. Νόμιζα ότι έκανα ένα πελώριο λάθος. Δεν ήξερα τι έκανα», παραδέχθηκε.

Αλλά, η ομάδα βρήκε σύντομα τον βηματισμό της και λειτουργεί σε ταχύτερους χρόνους. Μάλιστα, η ομάδα χρησιμοποιεί ένα σύστημα «φαναριών» με τους εργαζομένους να αφήνουν ένα λαμπάκι στο γραφείο τους αναλόγως του πόσο απασχολημένοι είναι. Το πράσινο δηλώνει πως μπορούν να επικοινωνήσουν, το πορτοκαλί ότι μπορούν να μιλήσουν, αλλά μόνο για σημαντικά θέματα, και το κόκκινο δίνει σήμα να μην τους ενοχλήσει κανείς.

Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνηθίσουν, εντελώς, το νέο σύστημα και παρότι δείχνει ότι πάει καλά, η Losey υποστηρίζει πως θα επιστρέψει στο 5θήμερο εάν υπάρξει μείωση της παραγωγικότητας.

«Υπάρχει μια πιθανότητα 25% να μην το κρατήσουμε, αλλά η ομάδα μέχρι στιγμής παλεύει απίστευτα σκληρά γι’ αυτό» τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα