Χαμενεΐ: “Το Ισραήλ τιμωρείται αυτή τη στιγμή” – Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Διαβάζεται σε 5'
Χαμενεΐ: “Το Ισραήλ τιμωρείται αυτή τη στιγμή” – Συνεχίζονται οι επιθέσεις
Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Στην όγδοη μέρα σύγκρουσης, ο Χαμενεΐ προειδοποιεί εκ νέου το Ισραήλ, ενώ ο Τραμπ παγώνει για δύο εβδομάδες την απόφαση για στρατιωτικό πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το διπλωματικό παράθυρο.

Ακόμη ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ έστειλε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών -την όγδοη κατά σειρά ημέρα- παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

«Ο σιωνιστικός εχθρός τιμωρείται. Τιμωρείται αυτή τη στιγμή» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στις νέες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ο παγκόσμιος πυρηνικός επιτηρητής επιβεβαίωσε την ισραηλινή επίθεση σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση υπό κατασκευή κοντά στο Αράκ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε υπό κατασκευή πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Αράκ προκάλεσε ζημιές σε «βασικά κτίρια».

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Πέμπτη τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, ωστόσο, σύμφωνα με την IAEA, η εγκατάσταση δεν περιείχε πυρηνικό υλικό.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (20/6) ότι βομβάρδισε δεκάδες στόχους στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων την έδρα του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κατά την όγδοη ημέρα του πολέμου του με το Ιράν.

“Ο στρατός διεξήγαγε σειρά πληγμάτων στην καρδιά της Τεχεράνης: δεκάδες στόχοι επλήγησαν, κυρίως χώροι παραγωγής στρατιωτικών πυραύλων καθώς και η έδρα του SPND, του οργανισμού αρμόδιου για την έρευνα και την ανάπτυξη του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα

Τα εκατέρωθεν χτυπήματα από πλευράς Ισραήλ και Ιράν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες στόχους στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων την έδρα του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κατά την όγδοη ημέρα του πολέμου του με το Ιράν.

Αντίστοιχα, ιρανικές επιδρομές σημειώθηκαν στην Μπερ Σεβά, νότια του Ισραήλ, με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Είναι η ίδια περιοχή όπου ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν χθες ένα νοσοκομείο.

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα στην Τεχεράνη, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ακόμη ισραηλινή επίθεση.

Κι ενώ διαδραματίζονται όλα τα παραπάνω, τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στις ΗΠΑ και στο τι πρόκειται να κάνει το επόμενο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε εν μια νυκτί τα δεδομένα που τον ήθελαν να εξετάζει άμεση συμπλοκή στον πόλεμο, στηρίζοντας το Ισραήλ για να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo Pablo Martinez Monsivais

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων αν οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν, μεταθέτοντας μια στρατιωτική απόφαση που έμοιαζε άμεση και επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διπλωματικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, υπάρχει «ουσιαστική πιθανότητα για νέες διαπραγματεύσεις», ενώ εκτιμάται ότι το Ιράν μπορεί να υποχωρήσει υπό την πίεση των ισραηλινών επιθέσεων. Ωστόσο, η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν θα συνεχίσει συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και παραμένει αμετακίνητη στο θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

Διπλωματικές κινήσεις εξελίσσονται στη Γενεύη, όπου Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν Ιρανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, στο παρασκήνιο ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, διατηρεί επαφές με την ιρανική πλευρά, ενώ εξετάζεται και στρατιωτική δράση με στοχευμένα πλήγματα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Τραμπ φέρεται να ανησυχεί για την πιθανότητα πολέμου διαρκείας, ενώ στο Ισραήλ υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για την καθυστέρηση της απόφασης. Διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες εκφράζουν αμηχανία, καθώς δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο συνεχίζει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους για την αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου

Ο Τραμπ κερδίζει χρόνο για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους

Η χθεσινή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα ληφθεί απόφαση εντός δύο εβδομάδων για το αν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, προσφέρει στις ΗΠΑ χρόνο όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Μάικλ Κλαρκ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλαρκ, η δήλωση του Τραμπ «του δίνει ευελιξία» και λειτουργεί πολιτικά, καθώς αποφεύγει να πιεστεί σε μια απόφαση άμεσα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η δήλωση έχει και στρατηγική σημασία, καθώς επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να εξετάσει περισσότερες στρατιωτικές επιλογές.

Όπως εξήγησε: «Έχει νόημα, από πλευράς πολιτικής και στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ, να δώσουν στον εαυτό τους λίγο περισσότερο χρόνο για προετοιμασίες. Αν τελικά υπάρξει αμερικανικό χτύπημα ως υποστήριξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται να μην είναι μία και μόνη επίθεση, αλλά να εξελιχθεί σε ευρύτερη εμπλοκή. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Κλαρκ, για τις ΗΠΑ είναι κρίσιμο να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν από οποιαδήποτε εμπλοκή.

Τέλος, σχολίασε ότι τα διπλωματικά σενάρια που συζητούνται επαναφέρουν τις ΗΠΑ σε μια τροχιά ανάλογη με τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν – την οποία είχε καταργήσει ο ίδιος ο Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα