Ζελένσκι σε Ρούτε: Αναγκαία η πίεση στη Ρωσία για δίκαιη ειρήνη

Διαβάζεται σε 3'
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι EPA

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ συνομίλησε τηλεφωνικά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη άσκησης πίεσης στη Ρωσία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε είχε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο φέρεται να συζήτησε για την ανάγκη άσκησης πίεσης στη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη.

«Είναι σημαντικό όλες οι αποφάσεις να συντονιστούν. Τότε οι κυρώσεις θα λειτουργήσουν. Χωρίς πίεση στη Μόσχα, δεν μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 48ωρο, ο Ουκρανός ηγέτης είχε επαφές με ευρωπαίους συμμάχους του, επιδιώκοντας την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Ρωσία, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, οι οποίοι προσπαθούσαν επί μήνες να πάρουν με το μέρος τους τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη στάση του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής, η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν ήταν πισωγύρισμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιμένει πλέον σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες – η οποία, όπως ήλπιζε, θα έδινε ώθηση στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Τραμπ άφησε εξάλλου ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για ειρήνευση στην Ουκρανία: «Δεν είναι δικός μου πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και στους συμμάχους του.

Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο απέφυγε να χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε μια τεταμένη ακρόαση στο Κογκρέσο, ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπιλ Κίτινγκ υπενθύμισε τη δριμεία επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Ρούμπιο στον Πούτιν όταν ήταν ακόμη γερουσιαστής και τον ρώτησε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «εγκληματίας πολέμου».

«Εγκλήματα διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας και θα πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει, αλλά ο σημερινός στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», απάντησε ο Ρούμπιο. «Επειδή, επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι ακρωτηριάζονται και, ειλικρινά, διαπράττονται άλλα εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής είπε ότι ο Ρούμπιο μιλάει «ασυνάρτητα» και «διφορούμενα». «Αν δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 1961, ο κόσμος θα είχε σταματήσει σε εκείνη την κρίση των πυραύλων της Κούβας», είπε επίσης ο Ρούμπιο, απαντώντας σε άλλον βουλευτή.

Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο, ο Ρούμπιο απάντησε «η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα