Ζελένσκι: “Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία”
Διαβάζεται σε 4'
Το “παρών” στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα δώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ζήτησε και πάλι, άμεση κατάπαυση του πυρός
- 11 Μαΐου 2025 20:32
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι θα «περιμένει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, αφού λίγο νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ τον προέτρεψε να συμφωνήσει αμέσως στην πρόταση της Μόσχας για απευθείας διαπραγματεύσεις.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία αναμένει να τεθεί από αύριο Δευτέρα σε ισχύ η πλήρης κατάπαυση του πυρός, η οποία θα παράσχει την απαιτούμενη βάση για τη διπλωματία.
«Και θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη», έγραψε στην ανάρτησή του ο Ζελένκσι, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίζεται το αιματοκύλισμα».
Νωρίτερα με ανάρτησή του στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει να έχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά θέλει να συναντηθεί την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευτεί ένα πιθανό τέλος του αιματοκυλίσματος. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό, άμεσα».
Και συνέχισε: «Τουλάχιστον θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία, και αν δεν είναι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και οι ΗΠΑ, θα γνωρίζουν πού βρίσκονται όλα, και θα μπορούν να προχωρήσουν αναλόγως!
Αρχίζω να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι πολύ απασχολημένος με τον εορτασμό της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δεν θα μπορούσε να κερδηθεί (ούτε κατά διάνοια!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ».
Λίγες ώρες πριν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
“Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία”, έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.
“Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη -, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου”, πρόσθεσε.
Η Ρωσία ζητά απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά όχι από μηδενική βάση
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται μετά από εκείνες του Βλαντίμρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου (10/05), ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Την Κυριακή (11/05), ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ έδωσε άλλη μια διάσταση στις δηλώσεις Πούτιν, λέγοντας πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ανασκόπηση των συναντήσεών του με ξένους ηγέτες στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά τώρα “η μπάλα είναι στο γήπεδο της ουκρανικής κυβέρνησης”.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους ξένους ηγέτες για τη συμμετοχή τους στους εορτασμούς στη Μόσχα και για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.